Peng Shuai, Vimbldono ir Prancūzijos atvirojo čempionato dvejetų varžybų čempionė, buvo dingusi iš viešojo gyvenimo daugiau kaip dvi savaites. Jos pasigesta po to, kai sportininkė pažėrė kaltinimų buvusiam vicepremjerui Zhangui Gaoli.

Savaitgalį 35 metų sportininkė pirmą kartą pasirodė viešumoje – ji buvo pastebėta dalyvaujanti teniso turnyre Pekine.

„Manau, kad kai kurie žmonės turėtų liautis sąmoningai ir piktybiškai sureikšminti, juo labiau politizuoti šį klausimą“, – pabrėžė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas, atsakydamas į klausimą, ar šis reikalas paveikė Kinijos tarptautinį įvaizdį.

Vasarį Pekine vyks žiemos olimpinės žaidynės.

„Manau, visi matėte, kad ji neseniai dalyvavo keliuose viešuose renginiuose ir vaizdo ryšiu bendravo su IOC prezidentu Thomu Bachu “, – pridūrė URM atstovas.

Šis komentaras buvo aiškiausia Kinijos vyriausybės reakcija į Peng Shuai padėtį.

Iki antradienio Pekinas atmetinėjo klausimus apie jos buvimo vietą ir būklę, teigdamas, kad tai „nėra diplomatinis klausimas“.

Įrodymai, patvirtinantys Peng Shuai kaltinimus, taip pat buvo ištrinti griežtai cenzūruojamame kiniškame interneto segmente.

Moterų teniso asociacija (WTA) pagrasino nutraukti pelningas sutartis su Kinija, jeigu ji nesulauks žinių apie Peng Shuai saugumą.

IOC raginimas ir kritika

Peng Shuai

Sekmadienį Peng Shuai dalyvavo 30 minučių trukmės virtualiame pokalbyje su Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovu.

Vėliau organizacija išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad per pokalbį „Peng Shuai padėkojo IOC už susirūpinimą dėl jos gerovės“.

„Ji paaiškino, kad yra saugi ir sveika, gyvena savo namuose Pekine, bet šiuo metu norėtų, kad būtų gerbiamas jos privatumas“, – pažymima pranešime.

Anksčiau sekmadienį atletė Pekine sudalyvavo teniso turnyre, kaip matyti per tą renginį padarytose oficialiose nuotraukose.

Tačiau žmogaus teisių grupės ir sporto institucijos užsienyje vis dar nerimauja dėl Peng Shuai, taip pat reiškia abejones, ar kinų valdžia tinkamai reaguos į jos kaltinimus.

„Šis vaizdo įrašas nekeičia mūsų raginimo atlikti išsamų, sąžiningą ir skaidrų tyrimą be cenzūros dėl jos kaltinimo seksualine prievarta – tai yra klausimas, dėl kurio mums pirmiausiai kilo susirūpinimas“, – pareiškė WTA, komentuodama tenisininkės pokalbį su Th. Bachu.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ taip pat sukritikavoIOC ir paragino Komitetą paaiškinti, kaip buvo surengtas tas pokalbis.

„IOC nuo tylos dėl Pekino siaubingo požiūrio į žmogaus teises puola prie aktyvaus bendrininkavimo su Kinijos valdžia slopinant žodžio laisvę ir ignoruojant įtariamą seksualinę prievartą“, – teigė „Human Rights Watch“ vyresnioji tyrėja Kinijos klausimais Yaqiu Wang.

„Panašu, kad IOC labiau rūpi santykiai su dideliu žmogaus teisių pažeidėju, negu olimpinių atletų teisės ir saugumas“, – pridūrė ji.

Peng Shuai, jau dukart tapusi Didžiojo kirčio turnyro dvejetų varžybų čempione, anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad Zhang Gaoli, kuris dabar įžengęs į aštuntą dešimtį metų, „vertė“ ją lytiškai santykiauti, kai jiedu kelerius metus su pertraukomis buvo pora.

Kilus visuotiniam pasipiktinimui – jį reiškia ir kitos teniso žvaigždės bei Jungtinės Tautos – Kinijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistai paviešino gausybę filmuotos medžiagos, turinčios parodyti, kad Peng Shuai viskas gerai.

Teniso žvaigždės pretenzijos Zhang Gaoli yra pirmas kartas, kai judėjimas #MeToo Kinijoje palietė aukščiausią valdančiosios Komunistų partijos lygmenį.