Dangą ties ir olimpinėje arenoje

J. Sanchezas Vicario jau seniai nemosuoja rakete profesionalų turnyruose, bet suktis teniso pasaulio užkulisiuose jis nenustojo.

Trisdešimt titulų – 4 vienetų ir 26 dvejetų varžybose – per karjerą laimėjęs žaidėjas 2000 metais pasitraukė iš aktyvaus sporto ir įsigijo trimis dešimtmečiais anksčiau įkurtą „Greenset“ kompaniją.

Perkėlęs ją iš Prancūzijos į Barseloną (Ispanija), J. Sanchezas Vicario dabar vadovauja dirbtinės dangos gamintojams, įrengusiems per 60 tūkst. teniso aikščių visame pasaulyje.

„Mes skiriamės nuo savo konkurentų, nes specializuojamės tik tenise“, – DELFI tikino 47-erių ispanas.

Ant „Greenset“ sukurtos akrilo pagrindo aikščių dangos vyksta prestižiniai turnyrai Bazelyje (Šveicarija), Valensijoje (Ispanija), Paryžiaus „Bercy“ (Prancūzija) ir Londono O2 (Anglija) arenose. Šiuos gamintojus taip pat pasirinko 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių organizatoriai, kuomet kiek netikėtai olimpinių medalių dalybas nusprendė surengti ant sintetinės dangos, o ne grunto.

„Greenset“ produkcija domina ir lietuvius, pasikvietusius J. Sanchezą Vicario į Vilnių pristatyti savo gaminių.

„Būna skausminga, kai aikštynui išleidžiamos didžiulės lėšos, o ant viršaus uždedamas koks nors šlamštas. Lyg nusipirktumei „Mercedes“ ir įsipiltumei kuro, pavogto iš traktoriaus“, – vaizdžiai palygino Vilniaus teniso klubo direktorius Liutauras Radzevičius.

Ant "Greenset" dangos vyksta baigiamasis ATP sezono turnyras Londone

Pasirinko Naujininkus

Teniso specialistas ir buvęs Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas konsultuoja degalinių tinklą valdančią bendrovę „Baltic Petroleum“, nusprendusią investuoti per 2 mln. eurų į uždarų patalpų teniso areną.

Naujininkuose, greta 2013 metais įrengtų keturių grunto aikščių, statomoje bazėje išsiteks dar keturios dirbtinės dangos aikštės, persirengimo kambariai, treniruoklių salė.

L. Radzevičiaus teigimu, projekto idėja gimė dar prieš penkerius metus. Iš pradžių vietos aikštynui dairytasi arčiau SEB arenos. Jos nesuradus, nuspręsta nugriauti sporto salę pramoniniame kvartale Telšių gatvėje ir vietoje jos įkurdinti teniso centrą.

Dabar projekto įgyvendintojai renkasi, kokią dangą patiesti aikštyne: ispanišką „Greenset“ ar amerikiečių siūlomą „Plexicushion“, ant kurios vyksta atvirasis Australijos čempionatas.

L. Radzevičiaus nuomone, tai dvi kokybiškiausios kietos dangos rūšys pasaulyje. Lietuvoje tokio lygio danga patiesta tik greta Vilniaus įsikūrusiame Gineitiškių teniso aikštyne.

Priklausomai nuo sluoksnių skaičiaus ir storio, užkloti aikštę „Greenset“ danga kainuoja apie 10-18 tūkst. eurų.

„Kiekvienas projektas turi būti padarytas teisingai. Norėtųsi turėti aikštyną, kur ir vaikams būtų galima žaisti, ir nacionalinius ar tarptautinius turnyrus organizuoti“, – sakė L. Radzevičius.

Tiesa, jo teigimu, kol kas jokių naujų tarptautinių profesionalų turnyrų surengti Vilniuje neplanuojama. Anot L. Radzevičiaus, ateinantį rudenį duris atversiantis aikštynas pirmiausia reikalingas sostinės mėgėjams ir teniso mokyklų auklėtiniams, kuriems nepakanka esamos infrastruktūros pasiūlos.

Liutauras Radzevičius

Tituluota šeima

J. Sanchezas Vicario į Lietuvą savo kompanijos gaminamos dangos dar nėra gabenęs.

Bet 1986 metų „US Open“ jaunių pirmenybių čempiono iš Pamplonos artimieji praeityje turėjo progų susipažinti su lietuviais.

J. Sanchezas Vicario vyresnysis brolis ir buvęs porininkas dvejetų varžybose Emilio teniso kortuose rungėsi dar sėkmingiau: ATP žaidėjų rikiuotėje jis buvo pakilęs iki devintos vietos, o dvejetų reitinge 1989 metais užėmė lyderio poziciją, laimėjo tris „Grand Slam“ titulus ir tapo 1988 metų Seulo olimpiniu vicečempionu.

Baigęs karjerą E. Sanchezas Vicario ėmėsi vadovauti teniso akademijoms Floridoje (JAV) ir Barselonoje. Pastarojoje praeityje svečiavosi ne vienas lietuvis, pavyzdžiui, geriausia šalies tenisininkė Lina Stančiūtė.

Ten ji sutiko ir jauniausią Sanchezų Vicario šeimos atžalą bei didžiausią jos pažibą: buvusią pirmąją planetos raketę Arantxą Sanchez Vicario.

Pasekusi brolių pėdomis, A. Sanchez Vicario labai greitai pramynė kelią į žvaigdžes: 1989 metais būdama 17-os ji tapo jauniausia visų laikų Prancūzijos atvirojo čempionato nugalėtoja, finale pranokusi pačią Steffi Graf iš Vokietijos.

Vėliau „Roland Garros“ aikštyne ispanė triumfavo dar du kartus ir sykį laimėjo „US Open“ turnyrą.

Tačiau pasitraukusi iš didžiojo sporto A. Sanchez Vicario, kuriai dabar 43-eji, prie brolių neprisidėjo ir atsisveikino su tenisu.

„Kompanija, kurią valdau, nėra šeimos verslas, bet su Emilio mes turime daug bendrų reikalų. O Arantxa ir taip užsiėmusi: ji Majamyje augina du vaikus. Tiesa, sesuo gali grįžti į tenisą, nes grunto sezono metu jos pagalbos prašo Caroline Wozniacki“, – pasakojo J. Sanchezas Vicario.

Arantxa Sanchez Vicario

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)