Pavasarį tenisas išliko viena iš nedaugelio sporto šakų, reaguojant į karą Ukrainoje neužtrenkusių durų rusams ir baltarusiams.

Pastarieji įvairaus rango varžybose vis dar gali dalyvauti kaip neutralūs sportininkai.

Vis dėlto birželio 27 d. prasidėsiančio Vimbldono turnyro organizatoriai buvo griežtesni.

Įdomu, jog jų sprendimas iš esmės atitinka IOC rekomedacijas, paskelbtas netrukus po Rusijos pajėgų invazijos pradžios.

Tačiau tiek vyrų, tiek moterų profesionalaus teniso organizacijos – ATP ir WTA – pasmerkė tokią Vimbldono poziciją ir pranešė šiemet neskirsiančios reitingo taškų už pasiekimus garsiuosiuose žolės kortuose. Tarptautinė teniso federacija (ITF), atsakinga už jaunių varžybų struktūrą, pasielgė analogiškai.

Dabar papildomas sankcijas Rusijos ir Baltarusijos atstovams sukritikavo ir Th. Bachas, kuriam užkliūva tai, jog Vimbldono rengėjai vadovavosi nedviprasmiškais Jungtinės Karalystės vyriausybės nurodymais.

„Vyriausybės turi gerbti mus dėl mūsų vaidmens. Jeigu leisime joms reguliuoti mūsų taisykles, tuomet iš mūsų nieko neliks. Kaip galėsime užtikrinti sąžiningą konkurenciją, jei dėl visko spręs vyriausybės, paisydamos savų politinių interesų?

Atvėrus šią skrynią, iš jos pasipils problemos. Šiandien kalbame apie Rusiją ir Baltarusiją, rytoj tai bus jau kažkuri kita šalis – nėra tokios valstybės pasaulyje, kurią mylėtų visos vyriausybės. Jeigu paliksime spręsti joms, tapsime politikų įrankiu ir daugiau nebegalėsime garantuoti vienodų sąlygų, nebegalėsime suvienyti viso pasaulio“, – dėstė IOC vadovas iš Vokietijos.

Anot jo, po karo pasaulis liks „labiau susiskaldęs“ nei iki tol, todėl sportas esą turįs išlikti „paskutiniu tiltu“, jungiančiu skirtingus politinius polius.

Primename, kad Vimbldono turnyro rengėjai draudimą dalyvauti rusams ir baltarusiams aiškino Jungtinės Karalystės vyriausybės instrukcijomis sporto organizacijoms, skirtomis apriboti Rusijos įtaką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją