Didžiausią pasipiktinimą Rusijoje sukėlė vandalizmo aktas – anglas raudonais dažais apipurškė „Spartak“ futbolo klubo legendos Fiodoro Čerenkovo paminklą.

Paminklas greta stadiono, kuriame vyko aštuntfinalio rungtynės tarp Anglijos ir Kolumbijos, pastatytas 2015-aisiais, prabėgus metams po praeityje garsaus „Spartak“ saugo ir trenerio mirties.

Ant varinės F. Čerenkovo krūtinės anglas raudonais dažais užpurškė vieną žodį: „England“.

Kad paminklas subjaurotas, pastebėta gana greitai, tačiau visiškai nuvalyti raudonų dažnų nuo jo nepavyko – jų likučiai matomi ir dabar, nors juos nukrapštyti bandė ir kiti Anglijos futbolo gerbėjai.

Įpykę rusai reagavo greitai. Apsaugos darbuotojai nuskubėjo prie vaizdo kamerų ir atrado įrašą, kuriame užfiksuotas vandalizmo momentas.

Kadangi pats anglas jau buvo įėjęs į stadioną, o rungtynės prasidėjusios, į pagalbą pasitelkti „Otkritje“ arenos vaizdo operatoriai, ėmę ieškoti anglo tarp 44 tūkst. stadione mačą stebėjusių žiūrovų.

Tribūnose atrasti anglą pavyko greičiau nei per 25 minutes, jis buvo sulaikytas prieš pat „desertą“ – baigiantis pratęsimui ir artėjant 11 m baudinių serijai.

Greitai nustatyta ir sirgaliaus tapatybė. Paaiškėjo, kad tai iš Anglijos į Rusiją atskirdęs Hallas Rufusas.

Netrukus po to, kai Anglija po baudinių serijos nugalėjo Kolumbiją ir pateko į ketvirtfinalį, internete pasirodė vaizdo įrašas su viešu anglo atsiprašymu.

„Man labai gaila ir gėda. Aš pamilau šią šalį per dvi dienas, kurias praleidau čia. Aš gerbiu įstoriją, žmonės čia nuoširdūs. Labai atsiprašau už tai, ką padariau, nenorėjau įžeisti žmonių. Prašau atleidimo“, – dėstė anglas.

Nepaisant to, kai kurių rusų brito nuoširdumas neįtikino.

Ypač griežtas Rusijos dūmos deputatas, Fizinės kultūros, sporto, turizmo ir jaunimo reikalų komiteto narys Dmitrijus Sviščevas.

„Tai chuliganizmas, už kurį reikia ištirti pagal Rusijos įstatymus. Nėra specialių taisyklių rusams ar užsieniečiams – prieš įstatymą lygūs visi. Jeigu iš jo bus atimta fano kortelė ar anglas bus deportuotas, taip jam ir reikia. Aš suprantu, kad anglas nežinojo, ką daro, tačiau jis spjovė į sielą Rusijos futbolo gerbėjams. Labai apmaudu, kad tokių dalykų pasitaiko“, – pareiškė jis.

Pagal Rusijos įstatymus prasižengusiam H. Rufusui grėsė piniginė nuobauda, viešieji darbai, grėsė teisės lankytis pasaulio futbolo čempionate atėmimas.

Visgi trečiadienį paaiškėjo, kad rusų pareigūnai priėmė anglo atsiprašymą – jam skirta minimali 3 tūkst. rublių (40 eurų) bauda.

Skelbiama, kad incidentų Maskvoje buvo ir daugiau. Anot Rusijos žiniasklaidos, dalis anglų baubė ir ūbavo, kai prie kamuolio prisiliesdavo juodaodžiai Kolumbijos futbolininkai, neramumų buvo ir metro traukiniuose, iš stadiono po rugntynių gabenusiuose Anglijos sirgalius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)