Prasčiausia pagal reitingą tarp visų dalyvių Rusijos rinktinė (FIFA 70) dabar gali juoktis iš kritikų ir skeptikų – ji jau aštuntfinalyje, kaip ir Urugvajus.

Būtent rusai su urugvajiečiais pirmadienį Samaros „Kosmoso arenoje“ ir išsiaiškins pirmos vietos A grupėje likimą. Įspūdingą įvarčių santykį 8:1 sukaupusiems šeimininkams šiame mače užtektų ir lygiųjų, tuo metu pietų amerikiečiams reikalinga pergalė.

Tiesa, pirma pozicija A grupėje – labiau prestižo reikalas. Ji nebūtinai garantuoja silpnesnį varžovą atkrintamosiose.

Taip yra dėl to, kad galutinė B grupės turnyro lentelė paaiškės keliomis valandomis vėliau, tad jos komandos teoriškai galės pačios spręsti, su kuo labiau pageidauja susitikti aštuntfinalyje – Rusija ar Urugvajumi.

Maža to, gali nutikti ir taip, kad rusams ir urugvajiečiams atkrintamųjų varžovai atiteks tik po papildomų burtų.

Jei šiuo metu B grupėje pirmaujančios Ispanijos ir Portugalijos rinktinės paskutiniame ture nepralaimės ir sužais vienodu rezultatu su atitinkamai Maroku ir Iranu, pvz., abi laimės po 1:0, 2:0, 3:0, 2:1, 3:1 ar baigs lygiosiomis 0:0, 1:1, 2:2 ir kt., jų rodikliai bus identiški – tiek taškų kiekis, tiek įvarčių santykis, tiek tarpusavio statistika.

Tokiu atveju, pagal FIFA reglamentą, komandų pozicijas sprendžia jų garbingas elgesys, t. y. tai, kas grupės varžybose surinko mažiau geltonų ir raudonų kortelių. Čia kol kas geriau atrodo ispanai, užsitarnavę tik vieną geltoną kortelę (Sergio Busquetsas), tuo metu portugalai užsidirbo dvi – Bruno Fernandesas ir Adrienas Silva.

Vis dėlto yra tikimybė, kad paskutiniame ture susilygins ir šis rodiklis – jei Ispanijos futbolininkai gaus viena kortele daugiau nei Portugalijos.

Tada jokių kitų objektyvių būdų nustatyti B grupės nugalėtoją nebeliktų, išskyrus burtus. Susiklosčius tokiam scenarijui būtent jie lemtų, kas – ispanai ar portugalai – finišuos pirmi.

Per visą pasaulio futbolo čempionato istoriją burtų griebtis prireikė tik vieną sykį, tačiau jie lėmė ne grupės nugalėtoją: 1990 metais Airija ir Nyderlandai tarpusavyje sužaidė lygiosiomis ir F grupėje surinko po 3 taškus, o įvarčių skirtumas jų irgi buvo vienodas – 2:2. Pirmi buvo anglai su 4 taškais.

Tuomet Seppas Blatteris tiesioginiame TV eteryje Romoje traukė burtus, kurie nulėmė, kad airiams atiteko antra vieta ir aštuntfinalio varžovė Rumunija, o olandams – trečia ir būsimoji čempionė Vakarų Vokietija.

Panaši situacija gali susiklostyti ir šiemet. Tikėtina, kad burtus veikiausiai Maskvoje trauktų Gianni Infantino ir ceremonija būtų transliuojama gyvai.

Patys rusai, svarstydami apie kitą etapą, jame labiau norėtų susitikti su Portugalija, o ne Ispanija.

„Įdomūs abu variantai. Ir nė vienas nėra mirtinas! Abiem komandoms turime ką grąžinti ir už ką sumokėti“, – rašo „Sport-Ekspress“.

„Linkiu mūsiškiams gauti Portugaliją. Taip, ji turi didingąjį Ronaldo, bet su portugalais mes dažnai sužaidžiame geriau“, – teigė buvęs Rusijos rinktinės treneris Olegas Romancevas.

Rusai į pasaulio čempionato atkrintamąsias prasibrovė pirmą kartą per 32-ejus metus. Paskutinįsyk jie aštuntfinalyje pabuvojo dar 1986-aisiais, kai po pratęsimo apmaudžiai 3:4 nusileido Belgijos atstovams.

Beje, šalies žiniasklaida skelbia, kad už itin sėkmingą startą rinktinei skirta net 8 milijonų JAV dolerių premija.

Primename, kad Rusijos rinktinės vyriausiojo trenerio Stanislavo Čerčesovo asistentu dirba ir lietuvis Gintaras Staučė.

FIFA kriterijai komandų vietai nustatyti:

a) taškų suma, surinkta grupės varžybose;

b) bendras įvarčių skirtumas;

c) bendras įmuštų įvarčių kiekis;

jei dviejų ar daugiau komandų rodikliai pagal pirmus tris kriterijus yra lygūs:

d) taškų suma, surinkta tarpusavio rungtynėse;

e) įvarčių skirtumas tarpusavio rungtynėse;

f) įmuštų įvarčių kiekis tarpusavio rungtynėse;

g) didesnis garbingo elgesio taškų skaičius pagal korteles:

kai pirma geltona kortelė – minus 1 taškas;

netiesioginė raudona kortelė (antra geltona) – minus 3 taškai;

tiesioginė raudona kortelė – minus 4 taškai;

geltonas kortelė ir tiesioginė raudona kortelė – minus 5 taškai;

f) burtų traukimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)