Apstulbino ir savininkus, ir užsakovus

Sausio viduryje išleistas 2,15 lito nominalo pašto ženklas – it du vandens lašai panašus į fotografo Tony Gentile nuotrauką, kurioje užfiksuotos 2010 metų Vankuverio žaidynėse startuojančios Didžiosios Britanijos bobslėjininkės Paula Walker ir Kelly Thomas.

Pasirodo, kadras perpieštas buvo be „Reuters“ agentūros, kuriai priklauso teisės į nuotrauką, žinios.

Tiek agentūros atstovas Andreasas Genzas, tiek bobslėjininkių startą įamžinęs T. Gentile patvirtino, jog į juos nebuvo kreiptasi dėl leidimo panaudoti nuotrauką kuriant pašto ženklą.

Kaip galėjo nutikti, kad Lietuvoje išleista 150 tūkst. pašto ženklų, galimai pažeidžiančių tarptautinės agentūros autorių teises?

Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė teigė iš DELFI pirmą kartą išgirdusi, jog Sočio olimpinėms žaidynėms skirtas pašto ženklas gali turėti teisinių pasekmių. Anot jos, atsakomybę už savo kūrinio originalumą raštiškai prisiima pašto ženklo autorius.

„Paprastai skelbiame konkursą sukurti pašto ženklams, ir dailininkai dalyvauja. Už darbus, kuriuos jie pateikia, mes neatsakome.

Be abejonės, nenorime, kad dėl mūsų pašto ženklų kiltų teisinių ginčų. Bet darbų pasaulyje sukurta begalės, mes nesame kažkokia agentūra, kuri tame specializuotųsi, kauptų duombazes ir rinktų informaciją. Todėl ir perkame autorinius darbus iš dailininkų“, – aiškino Lietuvos pašto atstovė.

Pripažino klaidą

Įtarimų sukėlusį pašto ženklą kūrė dailininkė Irma Balakauskaitė. DELFI susisiekus su autore, ji prisipažino perpiešdama „Reuters“ nuotrauką be agentūros žinios pasielgusi neatsakingai.

"Reuters" nuotrauka Lietuvoje patylomis virto pašto ženklu (Lietuvos pašto nuotr.)
„Tai buvo mano klaida, mano pačios neapsižiūrėjimas. Pati nuotrauka tiesiogiai nebuvo panaudota – tik jos piešinys. Tai galima nurašyti mano patirties stygiui, kad laiku nesutvarkiau to reikalo. Žinote, pas mus su autorinėmis teisėmis yra labai keblu... Dabar (su autorių teisių savininkais – DELFI) jau esame viską sutarę, viską sumokėjau, turiu oficialų leidimą naudoti nuotrauką. Norėčiau, kad nekiltų jokių nereikalingų bangų, nes yra daug žmonių, kuriems tai patogu“, – kalbėjo dailininkė.

Ketvirtadienio popietę „Reuters“ atstovas Lietuvoje DELFI taip pat patvirtino, agentūra nebeturi pretenzijų I. Balakauskaitei.

Blogas pavyzdys – užkrečiamas

Lietuvos pašto išleistas ženklas – ne pirmas atvejis Lietuvoje, kuomet olimpinių žaidynių kontekste kyla abejonių dėl intelektinės nuosavybės vagystės.

Prieš metus ant to paties grėblio užlipo Vilniaus miesto lengvosios atletikos federacija (VLAF), lengva ranka „pasiskolinusi“ oficialų 2000 metų Sidnėjaus olimpinių žaidynių logotipą.

Paaiškėjus, jog VLAF naudojama emblema yra beveik tiksli Melburne (Australija) įsikūrusios studijos „FHA Image Design“ sukurto logotipo nuotrauka, federacija skubiai atsisakė ženklo ir visą kaltę suvertė ankstesniems vadovams.

VLAF pasisekė, jog logotipo savininkai iš Australijos nebandė ieškoti teisybės teismuose, ir federacija išvengė didžiulių baudų.

VLAF ir Sidnėjaus olimpinių žaidynių logotipai - tarsi klonuoti
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)