Apie tai jau informuotas Rusijos parolimpinis komitetas.

Primename, kad prieš tai visa Rusijos parolimpinė rinktinė buvo artėjančių Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių. Apie tai specialioje spaudos konferencijoje pranešė IPC prezidentas Seras Philipas Cravenas.

Tokios griežtos sankcijos pritaikytos dėl Rusijos parolimpiečių sistemingo dopingo vartojimo ir valstybės vaidmens slepiant teigiamus sportininkų dopingo testų rezultatus ar jų klastojimo.

Rio de Žaneire parolimpinės žaidynės vyks pasibaigus pagrindinei olimpiadai – rugsėjo 7-18 dienomis.

Tuo metu žiemos parolimpiada Pietų Korėjoje numatyta 2018 metų kovo 9-18 direnomis.

Kalbų apie tai, kad IPC vadovai ketina griežtai elgtis su Rusijos sportininkais, būta ir anksčiau, tačiau šeštadienį (rugpjūčio 6 d.) pasklido informacija, kad parolimpiečiai yra nusiteikę itin kovingai ir iš žaidynių diskvalifikuos visus rusus.

Kaip atskleidė nepriklausomo eksperto Richardo McLareno ataskaita, dopingą rusų sportininkai masiškai vartojo ir Pekino, ir Londono parolimpinių žaidynių metų. Tai patvirtina ir atlikus papildomus tyrimus. Nors atletų pavardės ir nėra įvardijamos, parolimpinių žaidynių organizatoriai yra labai griežti.

„Rusijos valdžios – vyriausybės, prezidento ir visų mūsų – pozicija yra ta, kad sporte nėra ir negali būti vietos dopingui“, – šalies prezidentas Vladimiras Putinas yra pareiškęs savo ministrams.

Šis griežtas IPC sprendimas labai skiriasi nuo anksčiau priimto Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimo leisti atskirų sporto šakų federacijoms pačioms nutarti, ar rusų atletai gali varžytis olimpiadoje.

IPC griežtai pasmerkė Rusiją, kurios sportininkai daug metų sistemingai vartodavo dopingą ir klastodavo tyrimus, įskaitant sukčiavimą per 2014 metų Sočio parolimpines žaidynes, praeitą mėnesį atskleistą Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrėjo R. McLareno.

R. McLareno ataskaitoje sakoma, kad vykdant valstybės palaikomą dopingo schemą, Rusijos parolimpinių atletų mėginiai būdavo pakeičiami švariais.

Per 2012 metų Londono parolimpiadą Rusijos sportininkai pagal iškovotų medalių buvo antri.

Planuota, kad Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse dalyvaus 267-yni Rusijos sportininkai, atstovaujantys 18-ai sporto šakų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)