Tai didelis pripažinimas ir puikus Lietuvos teisėjos darbo įvertinimas. Golbolo moterų finale rugsėjo 16-ą dieną susitiks Europos čempionė Turkija ir Azijos vicečempionė Kinija.

Lietuvė niekaip negalėtų teisėjauti Rio parolimpiados vyrų golbolo finale, nes į jį kartu su JAV pateko Lietuvos vyrai.

Golbolo teisėjus į parolimpiadą atrenka ir teisėjavimo tvarkaraštį sudaro Tarptautinės aklųjų sporto federacijos (IBSA) golbolo pakomitečio vadovai, vadovaudamiesi keliais kriterijais: teisėjų atstovaujamų žemynų, šalių ir lyčių balansu, teisėjų darbo kokybe ir rotacija.

Golbolo rungtynių metu aikštėje teisėjauja du teisėjai. Jiems talkina penki sekretoriato teisėjai ir keturi vartų teisėjai. Abu aikštės teisėjai turi vienodas teises ir atsakomybes, bet prie teisėjų stalelio dirbantis teisėjas turi daugiau pareigų, todėl vadinamas pagrindiniu.

Pasak V. Bašinskaitės, ji jau pripratusi, kad pasaulio, regioniniuose ir atrankos golbolo čempionatuose jai skiria teisėjauti moterų finale. Parolimpinėse žaidynėse kaunietė V .Bašinskaitė dalyvauja pirmą kartą.

Rio de Žaneiro parolimpiadoje teisėjauja ir dar pora teisėjų iš Lietuvos. Ringa Baltrušaitė dirba neįgaliųjų šaudymo iš lanko varžybose, o Linas Radykas – vežimėlių krepšinio varžybose.

Pastarasis teisėjavo ir Londono parolimpinėse žaidynėse. Kita golbolo teisėja Vilma Venckutonytė teisėjavo Londono ir Pekino parolimpinėse žaidynėse.

Golbolas yra komandinė aklųjų ir silpnaregių sporto šaka. Žaidžiamas du kėlinius po 12 minučių, 9x18 metrų ploto aikštelėje, su 9 m ilgio ir 1,3 m aukščio vartais ir skambančiu kamuoliu, kurio skersmuo toks pat kaip krepšinio kamuolio.

Komandą gali sudaryti 6 žaidėjai, iš kurių vienu metu aikštelėje žaidžia po tris, visi akis užsidengę šviesos nepraleidžiančiais akiniais. Tikslas yra įridenti kamuolį į priešininkų vartus. Taisyklingai mestas golbolo kamuolys skrieja net 80 km/val. greičiu.

Brazilijos mieste Rio de Žaneire vykstančios parolimpinės žaidynės tęsis iki rugsėjo 18 dienos, o Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)