„Mes mesime iššūkį JAV rinktinei, kuri, nors ir yra favoritė, taip turi mirtingumo faktorių kaip ir visos kitos pasaulio komandos. Aš manau, kad tai buvo vienas iš stipriausių turnyrų per visą žaidynių istoriją – čia buvo ir Prancūzija, ir Kroatija, ir Lietuva, ir Australija, ir Argentina, buvo pajėgių ekipų.

Žiūrėsime, ką galime padaryti, tačiau jau grupės turnyre įrodėme, kad su amerikiečiais galime kautis“, – artėjat finalo dvikovai su amerikiečiais kalbėjo Serbijos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksandras Džordževičius, kurio komanda JAV rinktinei grupės turnyre pralaimėjo tik 3 taškais, o pusfinalyje be gailesčio 87:61 susidorojo su Australija, nuo kurios ketvirtfinalyje nukentėjo Lietuva.
Žiūrėjau trečią ir ketvirtą rungtynių tarp Lietuvos ir Australijos kėlinį, bet daugiau to prisiminti nenoriu. Žiauriai susinervinau, buvau sukrėstas.
Vladimiras Gomelskis
Visgi jeigu serbų treneris kalba apie iššūkį JAV rinktinei ir aukštos klasės krepšinio turnyrą, patys amerikiečiai varžybas Rio de Žaneire vertina labai skeptiškai.

„Trumpai tariant, turnyras nuviliantis, niekuo neįsimintinas. Reikia tikėtis, kad bus galima pasimėgauti bent jau jo finišu ir Serbijos rinktinė sugebės mesti iššūkį Mike‘o Krzyzewski auklėtiniams. Kadangi pusfinaliai tikrai nebuvo tokie, kokių laukta. Nors kalbėta nemažai, Ispanija pusfinalio rungtynėse su JAV pabaigoje šansų nebeturėjo, o apie Serbijos ir Australijos rungtynes apskritai nėra ką ir kalbėti“, – konstatuoja „Sports Illustrated“ analitikas Benas Golliveris.

Vardindamas turnyro nusivylimus, specialistas nepamiršo paminėti ir Lietuvos rinktinės.

„Ketvirtfinaliai? Jie taip pat buvo nuviliantys. JAV sutriuškino Argentiną, Prancūzija neturėjo šansų kovoje su Ispanija, Lietuva apskritai palūžo. Be Serbijos ir Kroatijos akistatos, daug laiko prie televizoriaus ekrano praleisti tiesiog nebuvo prasmės“, – konstatuoja amerikietis.

Apie tai, kad Lietuvos rinktinė nepaprastai nuvylė, užsiminė ir Rusijos krepšinio specialistas ir komentatorius Vladimiras Gomelskis, pareiškęs, kad jam buvo skaudu žiūrėti į mūsų komandos agoniją. Įprastai simpatijų lietuviams neslepiantis legendinio trenerio Aleksandro Gomelskio sūnus tvirtino, kad ketvirtfinalio rungtynės tarp Lietuvos ir Australijos komandų jį tiesiog sukrėtė.

„Prisimenu, kad žiūrėjau trečią ir ketvirtą rungtynių tarp Lietuvos ir Australijos kėlinį, bet daugiau to prisiminti nenoriu. Žiauriai susinervinau, buvau sukrėstas. Tačiau faktas, kad Lietuva tą kartą neturėjo jokių šansų. Australija – gerokai šiuolaikiškesnė ir galingesnė“, – konstatavo V. Gomelskis.

Visgi, anot jo, australų kluptelėjimas pusfinalio rungtynėse su Serbija jo nenustebino, o prieš finalo dvikovą su JAV sėkmės jis linkėjo europiečiams.

„A. Džordževičius tikrai matė pusfinalį tarp JAV ir Ispanijos. Ispanams užtempti atakų nepavyko, amerikiečiai nebuvo pasimetę, prisitaikė prie varžovų stiliaus. Tai reiškia, kad serbai turi žaisti savo krepšinį – rizikingą, bet be skubos. Jie privalo sumažinti klaidų skaičių iki minimalaus, atakuoti pasitaikius menkiausiai galimybei, išnaudoti tai, kad JAV žvaigždė Kevinas Durantas prastai ginasi. – pasiūlymų pateikė V. Gomelskis. – Serbai privalo ištampyti JAV gynybą, priverčiant De Andre Jordaną ir DeMarcusą Cousinsą palikti baudos aikštelę, nors su Miroslavu Raduljica ant parketo tai nebus lengva.

Reikia priversti amerikiečius keistis kuo dažniau. O ką daryti gynyboje – nežinau. JAV ir prieš aikštės gynybą atrodo puikiai.“

Visgi patys amerikiečiai pripažįsta, kad rungtynės su Serbija finale jiems netaps lengvu pasivaikščiojimu po 75 pergalių iš eilės. Būtent tiek mačų nesuklupusi iš eilės tarptautinėse rungtynėse kol kas žygiuoja M. Krzyzewski treniruojama JAV rinktinė, kuri paskutinį sykį pralaimėjo dar 2006-ųjų pasaulio čempionato pusfinalio mačą Graikijai.

„Varžovus mes gerbiame, jie yra įgiję gerą sportinę formą. Neįvertinsi jų, būsi nubaustas. Toks yra krepšinis, o mes iš to kadaise jau pasimokėme“, – konstatavo pats M. Krzyzewskis.


Kad serbai turnyrui įsibėgėjant įgyja vis geresnę sportinę formą, pažymi ir „Sports Illustrated“.

„Prisiminkime, kad tik netaiklus Bogdano Bogdanovičiaus tritaškis mus išgelbėjo nuo pratęsimo grupės turnyre, kur mačą laimėjome 94:91. O toliau serbai žaidė tik geriau. Žaidimo kokybė, kurią jie demonstravo dvikovoje su Australija, apskritai teikia daug vilčių, kad olimpinio turnyro prestižas bus išgelbėtas.

Nors serbai ir neturi pirmo ryškumo NBA žvaigždžių, jie demonstruoja komandinį krepšinį, yra energingi, agresyvūs, o Milošo Teodosičiaus talentas apskritai nekelia niekam abejonių jau ne vienus metus.

Tai – patyrusi komanda, kurios priekinė linija – M. Raduljica ir vunderkindas Nikola Jokičius visiškai kontroliavo lentą susitikime su Australija. Jeigu serbams ir vėl pavyks varžovams primesti savo žaidimo stilių, JAV nebus lengva ir amerikiečiai turi ruoštis „bjauriai“, bet olimpinio aukso vertai pergalei.“

Rungtynės dėl olimpinės bronzos tarp Ispanijos ir Australijos komandų prasidės 17:30 val., o dvikova dėl aukso tarp JAV ir Serbijos – 21.30 val.

Olimpinių žaidynių uždarymas prasidės 2 val. nakties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)