A. Mitkovas dalyvavo CAS posėdžiuose ir visą nagrinėjimo procesą stebėjo savo akimis. Lemiamą žodį CAS tarė Rio de Žaneire – būtent į olimpinių žaidynių sostinę ir buvo persikėlę arbitražo teismo darbuotojai, visas gautas bylas privalantys išnagrinėti skubos tvarka.

Po CAS priimto sprendimo jam skersai kelio nebestoti nusprendė ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) ekspertų trejetas – vėlų penktadienio vakarą rusai sulaukė patvirtinimo, kad J. Jefimova galės dalyvauti žaidynėse ir 100 m plaukimo krūtine distancijoje varžysis su Rūta Meilutyte.

„Apie teigiamą CAS sprendimą sužinojome Rio de Žaneire, kai taksi su Julija važiavome į treniruotę. J. Jefimova negalėjo suvaldyti savo emocijų, šaukė, verkė, juokėsi“, – portalui mk.ru apie sportininkės reakciją sužinojus verdiktą pasakojo A. Mitkovas.

Pagal nustatytas taisykles, CAS bylas prieš olimpines žaidynės turi nagrinėti skubos tvarka – per 24 valandas, tačiau, anot A. Mitkovo, J. Jefimova verdikto laukė daugiau nei penkias paras.

„Šis laukimas turėjo poveikio emocinei Julijos būklei, bet buvo verta. Prieš mums nusprendžiant teikti ieškinį teismui, jie darė neįtikėtinai didelį spaudimą, buvome įspėti dėl neigiamų padarinių, buvo skleidžiami absurdiški gandai apie Juliją ir tai darė žmonės, kuriuos anksčiau vertinome su didele pagarba, tarp jų buvo didžiųjų sportininkų ir politikų. Vis dėlto mes atlaikėme“, – didžiavosi jis.

A. Mitkovas išsamiai išdėstė, kaip vyko itin didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukęs CAS posėdis.

„Stalai buvo sustatyti rusiškos „P“ raidės forma, pagrindinėse vietose sėdėjo trys arbitrai, visos moterys. Šalia jų sėdėjo CAS pirmininkas, mūsų oponentai – IOC ir FINA (Tarptautinės plaukimo federacijos, – DELFI) atstovai, trys advokatai, tarp kurių ir buvęs IOC generalinis direktorius, dabar dirbantis advokatu Francois Carrardas. Susirinkusieji diskutavo apie J. Jefimovos atvejį, svarstė šveicarų teisę, IOC statusą. Teismo pirmininkė nuoširdžiai mėgino išsiaiškinti. Posėdis užtruko ir tęsėsi daugiau nei tris valandas. Kai galiausiai jis baigėsi, o arbitrai išėjo priimti sprendimo, prie mūsų priėjo F. Carrardas, paspaudė rankas ir patikino manantis, kad laimėsime. Buvo malonu, bet velniai žino, kas buvo tų šveicarų teisininkų galvose“, – pažymėjo jis.

Kaip žiniasklaidai atskleidė J. Jefimovos advokatas Artiomas Pancevas, prie jo priėjęs F. Carrardas netgi pasakė, kad sėkmės atveju „turėsite jam įpilti“.

„Jie kalbėjosi su advokatu. Tikrai įpilsime, mums negaila“, – pripažino A. Mitkovas.

Anot A. Mitkovo, dabar jau nebėra svarbu, kaip J. Jefimova pasirodys žaidynėse – esminė ir principinė kova dėl teisinės pergalės jau laimėta.

„Dabar jai jaudintis negalima. Balandžio mėnesį dėl visų šių stresų ji susirgo angina, todėl negalėjo treniruotis visu pajėgumu. Po kiekvienos treniruotės ryte ji nubusdavo su skaudančia gerkle. Dabar ją palaiko sirgaliai, galvoja apie auksą, tačiau mes savo šansus vertiname realistiškai. Kalbėti apie visišką J. Jefimovos pasirengimą negalima. Ji net ir dabar negali treniruotis visu pajėgumu, mes ilgai neturėjome olimpinės akreditacijos, prieigų, kur galime treniruotis. Mums Rio startas – tai jau pergalė, nesvarbu, kurią vietą Julija užims“, – aiškino J. Jefimovos agentas.

100 m plaukimo krūtine varžybų kvalifikacija vyks sekmadienio vakarą. Taip pat rusė dalyvaus 200 m plaukimo krūtine distancijos varžybose ir komandinėje estafetėje.

Pasak jo, ruošdamasi žaidynėms rusė pati skraidė iš Rio de Žaneiro į Majamį, treniravosi savo lėšomis. Visgi vėliau paaiškėjo, kad neįvardintas asmuo parėmė sportininkę ir pervedė jai milijoną rublių.

Miami💙

A photo posted by Yuliya Efimova (@pryanya93) on Aug 1, 2016 at 10:52am PDT

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (713)