NBA ir M. Kalnietis – galimas junginys

Raktikaulio lūžio ir kelio kremzlės valymo operacijas iškentęs M. Kalnietis visų pasekmių atsikratė tik praėjusiame sezone. „Pamiršau, kas yra kontakto baimė“, – vos tik atvykęs į pasirengimo stovyklą Palangoje prisipažino įžaidėjas.

Ir tai 195 cm ūgio kaunietis demonstravo Rio de Žaneire – olimpinės žaidynės jam tapo iki šiol geriausiu tarptautiniu krepšinio turnyru karjeroje. Lietuvis rezultatyviausiųjų sąraše užėmė šeštą vietą (vid. 18 tšk.), pagal rezultatyvius perdavimus buvo pirmas (vid. 7,5), o su 22 naudingumo balų vidurkiu nusileido tik fantastišką sportinę formą vis dar demonstruojančiam Pau Gasoliui (23,1).

Per 33 minutes žaidėjas krepšį iš trijų taškų zonos atakuodavo 42,3 proc., iš dviejų – net 72,5 proc., o baudų metimus realizuodavo 81 proc. taiklumu.

Po tokio fantastiško pasirodymo Lietuvoje jau imta garsiai kalbėti, kad Manto vieta – NBA. Ar jis turi galimybių dar šį rudenį prasibrauti į stipriausią pasaulio krepšinio lygą?

„Šiuo metu NBA komandos jau praktiškai surikiavo savo gretas naujam sezonui, todėl aš spėčiau, kad jam geriausiai būtų dar vienerius metus pažaisti Europoje. Jeigu išvengs traumų ir įrodys, kad sveikatos problemos nebekamuoja, įsivaizduoju, jog kažkas jau kitą vasarą į jį tikrai atkreips dėmesį“, – įžvalgomis dalijosi šiuo metu oficialiai NBA svetainei tekstus rašantis JAV žurnalistas.

„Bet niekada negali žinoti...“, – pridėjo jis, turėdamas omenyje, kad galbūt dar ir atslūgus Rio aistroms M. Kalnietis galėtų sulaukti pasiūlymo iš kitapus Atlanto.

Mantas Kalnietis

Tiesa, reikėtų priminti, kad laimę prasibrauti į NBA lietuvis jau bandė, bet tuomet dar nebuvo pasiekęs tokios įspūdingos sportinės formos. Prieš metus gynėjas NBA vasaros lygoje vilkėjo Indianos „Pacers“ marškinėlius, bet didelio įspūdžio nei šios, nei kitų komandų vadovams nepaliko – per keturis mačus žaidė po 13 minučių, pelnė po 4,5 taško ir atliko 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Rugsėjo 6-ąją Mantui sukaks 30 metų, o jeigu jam savo vertę reikės įrodinėti dar vienerius metus, tai NBA lietuvis debiutuotų jau būdamas 31-erių. Ar toks amžius ir traumų priešistorė neatbaidys geriausių pasaulio komandų?

„Aš visuomet esu optimistiškas dėl tokių dalykų. Pagal tai, kaip vystosi NBA krepšinis, visuomet yra galimybė. Nesu užtikrintas, bet tikrai neatmesčiau tokios galimybės.

Bet jis turi gerą žaidimo uoslę, neblogai juda, todėl jis turi šansų. Geresnes galimybes jis turėtų veteranų komandoje, kurioje galėtų kilti nuo suolelio, o jaunesnėje jau būtų sunkiau – tokie klubai labai blaškosi ir nėra stabilūs“, – analizavo D. Aldridge'as.

Kodėl Rio vargo J. Valančiūnas?

Jeigu 650 tūkst. eurų sutartį su Milano „Emporio Armani“ klubu turintis M. Kalnietis jau šį rudenį žengtų į NBA, būtų pakartotas 2005-2006 metų sezono rekordas, kuomet lygoje rungtyniavo net 6 lietuviai. Jau dabar sutartis su NBA klubais jau turi Egidijus Mockevičius, Donatas Motiejūnas, J. Valančiūnas, M. Kuzminskas ir D. Sabonis.

Pastaroji trijulė kartu su Mantu kovojo olimpinėse žaidynėse, tačiau visi jie pasirodė skirtingai. Didžiausiu nusivylimu Lietuvoje tapo J. Valančiūnas, per šešerias rungtynes taip ir neradęs savo žaidimo, o galiausiai sulaukęs ir viešų Jono Kazlausko pastabų.

„Jonui reikia labiau atsiduoti krepšiniui. Jis – labai talentingas, bet viską gavęs dėl savo talento. Norėčiau, kad jis būtų toks pats darbštus treniruotėse, ir neužmirštų, jog gyvenant vien talentu pasaka gali greitai pasibaigti“, – po skaudaus ketvirtfinalyje nuo australų gauto antausio (64:90) rėžė Lietuvos rinktinės vairininkas.

„Nesusitvarkiau savo paties galvoje. Perdegiau. Atrodo, norėjau, bet nepadariau. Turnyras man buvo labai blogas“, – galvą kraipė pats 24-erių metų žaidėjas.

6,7 taško, 7 atkovoti kamuoliai, 2,8 pražangos, 2,2 klaidos, vos 39 proc. pataikymas iš dviejų taškų zonos ir 8,5 naudingumo balo – 213 cm ūgio uteniškis nė iš tolo nepriminė aukščiausio lygio vidurio puolėjo.

Jonas Valančiūnas stebi boksą Rio de Žaneire

Visgi NBA apžvalgininkas neskubėjo teisti mūsiškio ir bandė ieškoti tokio žaidimo priežasčių.

„Kalbant atvirai, nežinau, kodėl jis čia vargo. Pernai Toronte momentais jis žaidė labai gerai ir vis dar yra didelė šios komandos ateities dalis. Dėl NBA jam tikrai nereikėtų nerimauti, o tarptautinis krepšinis yra kitoks: į aukštaūgių žaidimą teisėjai kreipia daugiau dėmesio ir jų žaidimą stebi akyliau. Žinau, kad tai labai erzina DeMarcusą Cuosinsą, nes FIBA varžybose jis užsidirba daugiau pražangų“, – šyptelėjo D. Aldridge'as, prisimindamas emocingą olimpinio čempiono žaidimą.

JAV rinktinės centras NBA pirmenybėse praėjusiame sezone rinko po 26,9 taško ir 11,5 atšokusio kamuolio, tačiau Rio de Žaneire šie rodikliai kaip reikiant smigo žemyn – iki 9,1 taško ir 5,8 atkovoto kamuolio. Tiesa, ir aikštėje praleistas laikas skyrė ženkliai: vietoje 35 – 15 minučių.

NBA apžvalgininkas spėjo, kad būtent mažesnė galimybė stumdytis po krepšiais ir galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl JV, kaip ir D. Cousinsas, nesugebėjo Rio pademonstruoti viso savo potencialo.

O štai pačioje Lietuvoje jau ne pirmus metus kyla diskusijos, ar „Raptors“ komanda apskritai yra tinkama vieta Jonui tobulėti, nes centrą nuolat užgožia didžiąją dalį atakų patys užbaigiantys lyderiai DeMaras DeRozanas ir Kyle'as Lowry.

„Negalėčiau su tuo sutikti, nes Jonas turi savo vaidmenį komandoje. Su Dwayne'u Casey daug kalbėjausi apie Valančiūną ir treneriui jis labai patinka, be to, jis mano, kad Jonas – labai geras žaidėjas.

Tikrai nematau problemų, kad Jonas nėra lyderis, nes tai nereiškia, kad jis – blogas žaidėjas. Jo vaidmuo „Raptors“ ekipoje yra ryškus, todėl klubui, jeigu jis nori ateityje skinti pergales, Jonas yra reikalingas“, – apie Kanados komandos virtuvę prakalbo NBA analitikas.

Davidas Aldridge'as

NBA naujokų iš Lietuvos perspektyvos

Bėdų dėl pražangų dažnai turėjusio J. Valančiūno vietą aikštėje kartais užimdavo jaunasis Lietuvos talentas D. Sabonis. 20-metis olimpinių žaidynių debiutantas Rio de Žaneire gavo kur kas rimtesnį vaidmenį nei prieš metus vykusiame Europos čempionate.

211 cm ūgio Lietuvos krepšinio legendos Arvydo Sabonio sūnus buvo šeštas Lietuvos rinktinės narys pagal aikštėje praleistas minutes (19), per kurias pelnydavo po 5,5 taško, atkovodavo 4,5 kamuolio ir surinkdavo 6 naudingumo balus.

Dar žaidynių įkarštyje buvo paskelbta, kad Domantas oficialiai tapo Oklahomos „Thunder“ nariu. Komandos, kuri 11-liktą šios vasaros NBA naujokų biržos mainų būdu prisiviliojo iš lietuvį pakvietusios Orlando „Magic“ komandos.

„Manau, kad Sabonis turi gerus šansus, nes pateko į gerą komandą. „Thunder“ turi savitą tradiciją ir savus tikslus, todėl Domantas turėtų itin tikti šiai sistemai. Spėčiau, kad savo progų jis sulauks iš karto.

Oklahomos klube yra Nickas Collisonas, kurį primena Domantas, todėl jis galėtų iš vyresnio kolegos pirmus metus mokytis, o po to galbūt netgi perimti pastarojo vaidmenį. Sabonis tikrai turi geras perspektyvas NBA lygoje“, – gražią ateitį Lietuvos talentui piešė NBA TV ir ESPN televizijose anksčiau dirbęs D. Aldridge'as.

Geriausiai po M. Kalniečio Rio pasirodė prieš išvyką į Braziliją dvejų metų ir 6 mln. JAV dolerių vertės sutartį su Niujorko „Knicks“ klubu pasirašęs M. Kuzminskas – 26-erių metų puolėjas Lietuvos rinktinėje buvo antras tiek pagal pelnytus taškus (10,8), tiek pagal naudingumą (11).

Vidutiniškai per 23 minutes Kūzia dar atkovodavo 4,5 taško, atlikdavo 1,5 rezultatyvaus perdavimo, o iš žaidimo atakuodavo gana pavydėtinu tikslumu: tikslą pasiekė 35 proc. tritaškių ir net 66,7 proc. dvitaškių.

Bet Niujorke ne bus taip lengva kaip Rio. Jeigu Lietuvos rinktinėje M. Kuzminskas – vienas pagrindinių žaidėjų, tai „Knciks“ gretose dėl žaidimo laiko teks grumtis ne tik su viena ryškiausių NBA žvaigždžių Carmelo Anthony, bet ir su 27 mln. JAV dolerių per ketverius metus uždirbsiančiu Lance'u Thomasu.

„Nepasakyčiau, kad jam bus sunku – Niujorko komanda žaidžia pagal trikampio sistemą, todėl Mindaugas gali duoti naudos. Tik nematau galimybių jam iš karto gauti žaidimo laiko. Manau, kad jis rungtyniaus mažiau nei Sabonis, bet tikrai bus įtrauktas į rotaciją ir gaus savo progų. Galbūt Mindaugas nežais kiekvienose rungtynėse, tačiau tikrai sulauks šanso“, – puolėjo galimybes vertino JAV analitikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)