Pranešama, kad visiems olimpinių žaidynių prizininkams iš Rusijos bus įteikti rakteliai nuo naujutėlaičių baltų BMW automobilių, taip pat – valstybiniai ordinai.

Be to, už laimėtą auksą atletai apdovanoti po 4 mln. rublių, už sidabrą – po 2,5 mln. rublių, o už bronzą – po 1,7 mln.

Tarp pirmųjų pagerbtųjų – 24-erių metų Rusijos plaukimo žvaigždė Julija Jefimova, kuri už du sidabro medalius susižėrė 5 mln. rublių (68,250 tūkst. eurų). Jai įteikta ir gėlių puokštė.

J. Jefimova apie žaidynes Rio de Žaneire atsiliepė ne iš gerosios pusės.

„Tai buvo panašiau į karą, o ne į sporto varžybas. Juk įprastai dalyvavimas tokio tipo renginiuose yra kažkas malonaus: tu susitinki su žmonėmis iš skirtingų šalių, susitinki su draugais. Mano tėtis man ne kartą kartojo, kad žaidynės – tai šventė, kažkas pozityvaus. Tačiau šios žaidynės buvo tiesiog košmaras. Apie kažkokį pozityvumą neklabu, tai buvo karas. Pradžioje kalbėjo, kad tu gali dalyvauti, po to – kad negali. Vėliau prasidėjo visokie priekaištai. Tai buvo absurdas, o ne žaidynės“, – pagiežą liejo plaukikė, Rio iškovojusi du sidabro medalius.

Baigusi savo pasirodymą J. Jefimova tribūnose aktyviai palaikė savo šalies atstovus, o žaidynėms pasibaigus konstatavo, kad rusai buvo verti daugiau medalių.

„Rusija parodė, kad turi daugybę talentingų sportininkų. Jeigu būtų buvę leista dalyvauti visiems, rezultatai būtų buvę dar geresni“, – pažymėjo ji.

Закрыли👏🏼🇧🇷🎉💃🏻

A photo posted by Yuliya Efimova (@pryanya93) on Aug 21, 2016 at 10:06pm PDT

Tik po didžiulio tarptautinio skandalo teisę dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse gavusi Rusija atsikvėpė lengviau – žaidynių finišas rusams buvo toks sėkmingas, kad bendroje medalių lentelėje jie su 19 aukso apdovanojimų pakilo į ketvirtąją vietą.

„Šaunus pasirodymas“, – triumfuoja Rusijos sporto ministras V. Mutko, apeliuojantis į tai, kad rezultatai būtų dar geresni, jei žaidynėse būtų leista dalyvauti visiems rusų atletams.

Nors dėl dopingo skandalo sportininkų gretos buvo gerokai apkarpytos, į Rio de Žaneirą rusai vis tiek išsiuntė labai gausią delegaciją – 282 atletus, kurie varžėsi 25 sporto šakų varžybose. Pasibaigus žaidynėms Rusijoje jau skaičiuojamas olimpinis derlius, kuriuo skaičiai šalies sporto vadovų tikrai nenuvilia.

Brazilijoje rusai iškovojo 19 aukso, 18 sidabro ir 19 bronzos medalių (iš viso – 56), ir medalių lentelėje nusileido tik Kinijos, Didžiosios Britanijos ir žaidynėse dominavusios JAV delegacijos atstovams.

Nors Rusijos sporto ministrui V. Mutko į Rio de Žaneirą vykti nebuvo leista, dabar 57-erių metų sporto funkcionierius trina rankomis.

„Buvo ilgas ir sunkus maratonas – daugelis sportininkų pradžiugino. Olimpinėse žaidynėse labai svarbi komandinė dvasia, komandos susiklausymas. Ir visa tai veikė kaip vienas mechanizmas. Kai kuriose šakose kažkas gal ir nepavyko, tačiau kitur atsigriebėme Apskritai pasirodymas buvo puikus“, – džiaugiasi V. Mutko.

Kalbėdamas su Rusijos žiniasklaida V. Mutko priminė, kad Rusijos delegacija dėl dalies diskvalifikuotų atletų buvo sumažinta, todėl galima tik įsivaizduoti, kokį medalių kraitį į gimtinę būtų pargabenusios pilnos rusų pajėgos.

„Deja, mes negalėjome varžytis trijose sporto šakose – lengvojoje atletikoje, sunkiojoje atletikoje ir akademiniame irklavime. Dėl šios priežasties konkuruoti su didžiosiomis šalimis – JAV, Kinija, Didžiąja Britanija buvo sunku. Tačiau, nepaisant to, komanda pasirodė šauniai, medalius iškovojome 18-oje sporto šakų, o tai taip pat yra puikus ženklas ateičiai“, – konstatavo V. Mutko.

Auksą Rio de Žaneire Rusijai iškovojo moterų rankinio,sinchroninio plaukimo ir ritminės gimnastikos rinktinės, dziudo, fechtavimo, sinchroninio duetų plaukimo, gimnastikos, imtynių, moterų teniso dvejetų varžybose dalyvavę sportininkai.

Palyginti, į 2012-ųjų Londono olimpines žaidynes Rusija išsiuntė 436 atletus, kurie varžėsi 24 sporto šakų varžybose ir iškovojo 77 medalius (22 aukso, 23 sidabro ir 32 bronzos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1224)