Varžovams – daugiau poilsio

Pagal išankstinį planą Australijos komandos treniruotei pirmoje salėje-palapinėje buvo rezervuotas laikas nuo 19.30 iki 20.50 val. Paskutinės 15 minučių turėjo būti skirtos pokalbiams su žurnalistais. Tačiau pavakarę salė buvo tuščia.

„Mes jų laukėme, bet jie tiesiog nepasirodė“, – informavo vienas savanoris.

Australijos ir Lietuvos krepšininkų akistata trečiadienį „Carioca 1“ arenoje prasidės anksčiausiai – 11 val. Rio laiku. Bet lietuviai australų pėdomis nepasekė ir laisvo vakaro sau neskyrė. Nepaisant to, kad nuo paskutinių rungtynių turėjo diena mažiau poilsio.

Abi rinktinės turnyrą pradėjo trimis sunkiais mačais, tačiau užbaigė visiškai skirtingai – jeigu J. Kazlausko auklėtiniai stengėsi kovoti dėl pirmos vietos grupėje ir gavo skaudžius antausius nuo ispanų (59:109) ir kroatų (81:90), tai Australijos krepšininkai paskutinėse dvejose akistatose kaip reikiant pataupė savo lyderius.

Dvikovoje su Kinija (93:68) pagrindiniai žaidėjai aikštelėje praleido mažiau nei po 20 minučių, o Andrew Bogutas apskritai net nebuvo apsirengęs sportinės aprangos. Paskutiniame ture prieš Venesuelą (81:56) atsipūsti galėjo ir Patty Millsas. A. Bogutas žaidė tik 18, o Matthew Dellavedova – vos 8 minutes.

O štai J. Kazlauskas tokios prabangos neturėjo – grupių etape daugiausiai rėmėsi tik 7-8 krepšininkais, o pagrindinis atakų dirigentas ir naudingiausias viso turnyro dalyvis Mantas Kalnietis apskritai yra vienas daugiausiai minučių aikštėje praleidžiančių žaidėjų (vid. 32).

„Tai bus arba pranašumas, arba ne. Niekada nesužinosi, nes yra buvę įvairių situacijų. Kartais ir mažiau poilsio turėjusi komanda laimi, o būna ir atvirkščiai. Svarbu, ką jie veikė tas dvi dienas. Jeigu prie baseino negulėjo, tai galbūt mums ir padės“, – situaciją analizavo Jonas Mačiulis, pats vidutiniškai rungtyniaujantis po 27 minutes.

Rio2016 krepšinio turnyro ketvirtfinalio tvarkaraštis

Mėgaujasi žaidimu

Jeigu jau anksčiau mirtininkės vardu pakrikštytoje B grupėje J. Kazlausko vadovaujamiems lietuviams teko nagais kabintis į kiekvieną tašką, tai australai kiek lengvesnėje A grupėje visus krepšinio ekspertus nustebino solidžiu ir akiai gražiu žaidimu.

Greitos atakos, taiklūs tritaškiai, idealus žaidimo skaitymas, judėjimas be kamuolio ir savalaikiai perdavimai – Australijos „kengūras“ gaudyti Rio de Žaneire tikrai nėra lengva. Po Okeanijos čempionų kojomis be minėtų Venesuelos ir Kinijos atstovų jau krito tiek prancūzai (87:66), tiek serbai (95:80), o ir JAV žvaigždėms perlaužti iniciatyvą savo naudai pavyko tik rungtynių pabaigoje (98:88).

„Esame draugai ir už aikštės ribų, todėl smagu kartu žaisti už savo šalį, kurią mes mylime. Ypatingas jausmas būti to dalimi – mėgaujamės galėdami rungtyniauti kartu“, – prieš kelias dienas Krepšinis.lt pasakojo Aronas Baynesas.

Bet panašu, kad tarpusavio supratimą Australijos krepšinio žvaigždės randa ir be papildomo įdirbio treniruotėse.

„Australai išvis per žaidynes čia pasirodė 3 ar 4 kartus“, – pasakojo prie treniruočių parko dirbanti savanorė.

Mažiau už būsimus lietuvių varžovus treniruotes tarp rungtynių surengė tik JAV komanda, kurios treneris Mike'as Krzyzewskis savo auklėtinių papildomai apskritai nevaikė.

Tuo metu Lietuvos rinktinė, pirmadienio vakarą tik po vidurnakčio baigusi akistatą su Kroatijos komanda, jau antradienio pavakarę beveik pusantros valandos plušėjo treniruočių salėje.

„Dėl nuovargio viskas gerai, tik po dviejų pralaimėjimų jaučiasi psichologiškai, kad kažkas neveikia – nežaidėme kaip komanda. Galbūt ir gerai, kad nėra daug laiko apmąstymams. Iš pačio ryto žaisime. Paprasčiausiai reikia būti komanda ir norėti vieno dalyko – laimėti“, – šalin visas blogas mintis vijo 31-erių metų J. Mačiulis.

Vargti teks ne tik J. Valančiūnui

„Australija – geriausias varžovas iš visų galimų ketvirtfinalyje! Tikiu Lietuvos rinktine ir tikiu pergale prieš Australiją! Daugiau optimizmo, daugiau gerų emocijų“, – nė kiek nesikuklindamas feisbuke parašė buvęs krepšininkas Rolandas Jarutis.

Bet ar tikrai australai mums tokie parankūs? Taip, Serbijos krepšininkai pajuto žaidimo ritmą. Taip, jie yra itin pikti ant jiems jau porą kartų nosis nušluosčiusios Lietuvos rinktinės. Bet juk Australijos ekipos artilerija – beribė.

Aišku, galima prisiminti ir draugiškas tarpusavio rungtynes San Paule, kuomet lietuviai labai didelio vargo su Australija neturėjo (81:68), ir tarpusavio olimpinių žaidynių kaktomušų istoriją (4-1). Bet prie šiemetinės komandos prisijungęs A. Bogutas, kuris pasirengimo ciklą praleido dėl traumos, pažadino tikrą australišką žvėrį.

Pats 31-erių metų 213 cm ūgio NBA čempionas per ketverias rungtynes pasižymėjo 13 taškų, 5,8 atkovotų kamuolių, net 4 rezultatyvių perdavimų, 1,8 bloko ir 21,2 naudingumo balų vidurkiais.

Dar daugiau jėgos po krepšiais prideda A. Baynesas. Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ centras, dabar žaidžiantis NBA lygoje, per 23 minutes renka po 9,6 taško ir 5,8 atšokusio kamuolio.

Šiam aukštaūgių duetui kiek netikėtai sėkmingai talkina 36-erių veteranas Davidas Andersenas, taip iš rotacijos išstūmęs vos po 8 minutes rungtyniaujantį žalgirietį Brocką Motumą – 18 minučių, 9,8 taško ir 4,6 atkovoto kamuolio.

Bet vargti su australais teks ne tik buksuojančiam J. Valančiūnui ar Pauliui Jankūnui su Domantu Saboniu, bet ir mūsų komandos gynėjams.

Vikrusis San Antonijaus „Spurs“ vairininko Greggo Popovichiaus auklėtinis P. Millsas antroje iš eilės olimpiadoje nesustabdomai žaidžia puolime – Londone pagal rezultatyvumą jis rikiavosi pirmas, o šiuo metu Rio žengia antras (vid. 20,5). Tarsi ant lėkštutės kamuolius komandos draugams padedantis (vid. 8,6 – pirma vieta) M. Dellavedova lygiai taip pat sėkmingai gali ir rinkti taškus – jų pelno po 9,6.

Nepamiršti reikėtų dar vieno NBA atstovo Joe Ingleso (7,2 tšk.), ar puikiai savo minutes išnaudojančių atsarginių Ryano Broekhoffo (7 tšk.), Chriso Goudlingo (6 tšk.), Camerono Bairstowo (5,4 tšk.) bei B. Motumo (5 tšk.) indėlio.

„Mūsų tikslas – pasiekti tai, ko Australija dar nėra mačiusi“, – dar po akistatos su JAV žvaigždėmis kalbėjo P. Millsas.

„Norime aukso medalių – manome, kad tai pasiekiamas tikslas“, – dar konkrečiau rėžė A. Baynesas.

Jeigu Lietuvos rinktinė Rio siekia jau ketvirto istorijoje medalio (1992, 1996 ir 2000 metais laimėta bronza), tai australai iki šiol į pusfinalį buvo patekę tris kartus (1988, 1996 ir 2000 m.) ir visais atvejais finišavo ketvirti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)