Būtent šios nominacijos laureatą nulemti turėjo tik aistruolių balsai, tačiau, pasitvirtinus įtarimams dėl galimo neteisėto balsų rinkimo, nuspręsta šiemet apdovanojimų ceremonijoje įteikti ne 9, o 8 statulėles.

„Po diskusijų nusprendėme priimti sunkų, tačiau teisingiausią sprendimą. Sportininkus palaikančios bendruomenės buvo itin aktyvios, matėme jų norą padėti savo mėgstamiausiems triumfuoti. Vis tik, norėdami gero, jie peržengė ribas. Šiuo metu vykdome tyrimą, todėl manome, kad teisingiausia būtų šiemet „Populiariausio sportininko“ nominacijos laureato neskelbti“, – paaiškino „LTeam apdovanojimų 2019“ tarybos pirmininkė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Balsavimui įpusėjus pastebėjome neįprastai didelius balsų srautus už kai kuriuos šios nominacijos sportininkus. Ėmėme analizuoti šiuos atvejus ir nustatėme akivaizdžius pažeidimus: balsai buvo generuojami automatinių algoritmų pagalba“, – pasakojo balsavimo platformą prižiūrėjusio portalo lrytas.lt IT skyriaus vadovas Giedrius Kvakšys.

Kad buvo daroma įtaka „Populiariausio sportininko“ rinkimų rezultatams, galutinai paaiškėjo sustabdžius balsavimą – nors balsuoti jau nebebuvo galima, šios nominacijos kandidatų balsų skaičius toliau didėjo.

„Atsiprašome visų sąžiningų sportininkų ir už juos balsavusių gerbėjų. Mums kiekvienas aistruolio balsas yra svarbus, todėl darysime viską, kad tokia situacija daugiau nebepasikartotų“, – pabrėžė D. Gudzinevičiūtė.

Kartu su olimpine čempione apdovanojimų tarybą sudarė aštuoni žmonės: po du atstovus iš LTOK, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos sporto žurnalistų federacijos ir po vieną – iš Lietuvos trenerių asociacijos ir Nacionalinės sportininkų asociacijos.

Šios tarybos narių balsai sudarė 80% galutinio rezultato renkant metų sportininką ir sportininkę, trenerį ir trenerę, vyrų ir moterų komandas bei proveržio nominacijos laureatą.

Likę 20% priklausė visuomenei, kuri kiekvienoje nominacijoje turėjo aiškius favoritus. Aistruolių sprendimu 2019 metais geriausi buvo plaukikas Danas Rapšys, penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, pastarąją treniruojantis Andrejus Zadneprovskis, Dano trenerė Ina Paipelienė, Lietuvos vyrų 4x100 m kombinuotos estafetės komanda, Lietuvos merginų iki 16 metų krepšinio rinktinė ir šalies krepšinio sensacija tapusi Justė Veronika Jocytė.

Ar tarybos ir visuomenės nuomonė sutapo – sužinosime gruodžio 17 dieną vyksiančioje iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje. Ją nuo 19:30 val. tiesiogiai transliuos TV3 televizija.

Renginio metu paaiškės ir prestižinės statulėlės „Už viso gyvenimo nuopelnus“ laureatas.

Primename, kad į nominacijas buvo įtraukti tik olimpinių sporto šakų sportininkai ir treneriai už pasiekimus nuo 2018 metų gruodžio 1 dienos iki 2019 metų gruodžio 1 dienos.

Geriausių Lietuvos sportininkų rinkimai, kuriuose iki 2014-ųjų vienoje nominacijoje konkuruodavo tiek vyrai, tiek moterys, rengiami nuo 1994 metų.

Visuomenės balsavimo rezultatai:

„Metų sportininkas“: Danas Rapšys (11004 balsai), Robertas Tvorogalas (1920 balsų), Mindaugas Griškonis (907 balsai)

„Metų sportininkė“: Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (6531 balsas), Simona Krupeckaitė (3042), Viktorija Andrulytė (2366 balsai)

„Metų treneris“: Andrejus Zadneprovskis (4853), Dmitrijus Leopoldas (3148), Jevgenijus Izmodenovas (2446)

„Metų trenerė“: Ina Paipelienė (8854), Tatjana Krasauskienė (894), Teresė Nekrošaitė (890)

„Metų vyrų komanda“: Lietuvos vyrų plaukimo 4×100 m kombinuotos estafetės komanda (6070), Saulius Ritter ir Dovydas Nemeravičius (2673), Lietuvos vyrų 3×3 krepšinio rinktinė (2171)

„Metų moterų komanda“: Lietuvos merginų iki 16 metų krepšinio rinktinė (6255), Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė (3463), Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė (1932)

„Metų proveržis“: Justė Veronika Jocytė (7451), Diana Zagainova (2409), Edis Matusevičius (1778)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)