Ši ceremonija vyko per „Cavaliers“ mačo su Niujorko „Knicks“ komanda pertrauką, ją Ž. Ilgauskas stebėjo kartu su žmona Jenniffer ir dviem sūnumis - Deividu ir Povilu, arenoje buvo ir krepšininko tėvai.

Marškinėliams kylant į viršų sausakimšoje arenoje skambėjo Airijos roko supergrupės U2 hitas „Beautiful Day“. Nuskambėjo ir 1996 metų naujokų biržoje ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno ištarti žodžiai: „Dvidešimtuoju šaukimu Klivlando „Cavaliers“ renkasi Žydrūną Ilgauską iš Lietuvos“.

„Dėkoju, jog nenuleidote rankų dėl lieso vaikino iš Lietuvos“, - padėkojo Ž. Ilgauskas buvusiam „Cavaliers“ savininkui Gordonui Gundui. Lietuvio kalba ceremonijos metu truko šešias minutes.

Ž. Ilgauskas dėkojo daugybei žmonių, padėjusių jam karjeros „Cavaliers“ ekipoje metu. „Jūs puikiai žinote, kaip mėgstu viešas kalbas, tad šį tą užsirašiau namuose. Esu labai dėkingas Klivlando bendruomenei, kartu mes perėjome labai ilgą kelią. Didžiausiose svajonėse niekada nemaniau, kad turėsiu tokią progą stovėti prieš jus. Jaučiuosi labai pagerbtas. Noriu padėkoti daugybei žmonių, net sunku juos visus išvardinti“.

Lietuvis padėkojo žmonai Jennifer, sūnums, tėvams, sesei, Klivlando komandos draugams, treneriams, darbuotojams ir, aišku, gydytojams.

Vėliau Žydrūnas dėkojo Klivlando ekipos gerbėjams: „Jūs buvote pagrindinė priežastis, dėl kurios atsigavau po visų traumų. Dirbau iš visų jėgų. Kasdien pasiilgstu to momento, kai išbėgdavau per tunelį į „Cavaliers“ aikštę. Dievinu galimybę būti „Cavaliers“ ir Klivlando miesto dalimi, ačiū už šią didelę garbę. Dėkoju už tai, jog davėte man vietą, kurią didžiuodamasis galiu vadinti namais. Ačiū“.

„Ko gero, vienas talentingiausių vaikinų, su kuriais esu žaidęs“, - sakė buvęs Ž. Ilgausko komandos draugas LeBronasJamesas, kuris specialiai atvyko į Klivlandą pagerbti savo draugą. L. Jamesas ceremonijos metu daugiausiai stovėjo prie „Cavaliers“ atsarginių suolo ir fotografavo savo telefonu. Nedraugiškai su Klivlando ekipa išsiskyrusi NBA žvaigždė nenorėjo, kad jo pasirodymas aptemdytų buvusio bendraklubio šventę.

Dabartinė Klivlando „Cavaliers“ komanda šią ypatingą dieną miestui ir Žydrūnui pergalės nepadovanojo - šeimininkai rezultatu 97:107 pralaimėjo Niujorko „Knicks“ krepšininkams.

Žydrūnas tapo septintuoju krepšininku, kurį taip pagerbė „Cavaliers“ klubas. Jis prisijungė prie Austino Carro, Nate'o Thurmondo, Bobby'io „Bingo“ Smitho, Larry'io Nance'o, Brado Daugherty ir Marko Price'o.

38-erių metų Ž. Ilgauskas tapo vos trečiu Europos krepšininku per visą istoriją, kurio marškinėliai atsidūrė vienos iš NBA arenų palubėse. 1993 m. Naujajame Džersyje į patį viršų buvo iškeltas tragiškai žuvusio Draženo Petrovičiaus „Nets“ gretose vilkėtas 3-ias numeris, o 2009 m. Sakramente – Serbijos krepšinio legendos Vlades Divaco „Kings“ ekipos Nr. 21.

Ž. Ilgauskas NBA lygoje iš viso praleido 15 metų, tačiau dėl pėdos traumų nesužaidė nė vieno mačo debiutiniu turėjusiame būti 1996-1997 metų sezone bei 1999-2000 metais. Tik penkeriose rungtynėse ant parketo 221 cm ūgio lietuvis pasirodė ir 1998-1999-ų sezone.

35 taškai, 22 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 7 blokuoti varžovų metimai – tokie yra asmeniniai Ž. Ilgausko atskirų statistikos kategorijų rekordai per mačą. NBA Ž. Ilgauskas sužaidė 843 rungtynes, ir net 771-eriose iš jų jis gynė „Cavaliers“ garbę.

Tai absoliutus rekordas per visą „Cavs“ ekipos istoriją - kaip ir 5904 atkovoti kamuoliai, 10616 taškų bei 1269 blokai, kuriuos lietuvis atliko atstovaudamas Klivlando komandai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)