Moterų čempionato didžiojo finalo serija Šiauliuose prasidėjo vietos „Gintros-Strektės-Universiteto“ pergale prieš Vilniaus „HFTC-Taurą“ rezultatu 4:1 (1:0). Atsakomąsias rungtynes komandos žais šeštadienį 18 val. Vilniuje (Žemynos gimnazijos žolės riedulio stadionas, Čiobiškio g. 16).

Visas reguliariojo sezono rungtynes laimėjusios šiaulietės šį kartą turėjo nemažai vargo. Vilniaus komanda nuo pirmųjų minučių užsidarė gynyboje ir ilgais perdavimais bandė ieškoti aikštės viduryje budėjusių puolėjų Dovilės Juraitės ir Kristinos Poškutės.

Jau 6 min. po mažojo kampinio „Gintros-Strektės-Universiteto“ žaidėjos Jūratės Juodytės smūgis sudrebino virpstą, o antruoju bandymu Erlanda Nomeikaitė pasiuntė kamuoliuką į vartus.

Vis dėlto įvartis nepakeitė žaidimo braižo – vilnietės ir toliau kantriai laukė progų kontratakoms. Tuo metu šiaulietės nuolat suko ratus apie viešnių vartų zoną, per kėlinį uždirbo daugiau nei 10 mažųjų kampinių, bet antrą kartą nuginkluoti patyrusios Rasos Čepienės taip ir nesugebėjo.

„HFTC-Tauras“ savosios progos sulaukė antrojo kėlinio pradžioje ir ja pasinaudojo. 41 min. Alma Balkaitytė įsiveržė į šiauliečių vartų zoną, perdavė kamuoliuką D. Juraitei, o po šios žaidėjos perdavimo K. Poškutei beliko pataikyti į tuščius vartus.

Praleistas įvartis šiaulietes paveikė kaip šaltas dušas. Čempionių žaidimas išsiderino, tai leido vilnietėms surengti ir ne vieną pozicinę ataką.

Vis dėlto 49 min. padėtis sugrįžo į ankstesniąsias vėžes. J. Juodytė pavojingai įsiveržė į vilnečių vartų zoną, perdavė kamuoliuką prie galinės linijos vienai likusiai Agnei Vedeikytei, o po šios perdavimo E. Nomeikaitė nepaliko vilčių R. Čepienei ir sugrąžino šiaulietėms pranašumą.

„HFTC-Tauro“ viltys išsigelbėti žlugo 56 min., kai po mažojo kampinio jau pati J. Juodytė neatremiamu smūgiu padidino „Gintros-Strektės-Universiteto“ pranašumą.

Taškas rungtynėse buvo padėtas 62 min., kuomet R. Čepienė atrėmė pavojingą J. Juodytės smūgį, bet kamuoliukas atšoko Kristinai Žalandauskaitei, kuri iš arti tiesiog sušaudė viešnių vartininkę ir pelnė ketvirtąjį savo komandos įvartį.

„Rungtynės buvo sunkios. Buvo momentas, kai buvo galimybė įvykdyti persilaužimą, bet nepavyko. Po to viskas vyko dėsningai. Šiandien žaidėme labiau nuo gynybos, o per antrąsias rungtynes namie stengsimės daugiau atakuoti. Neturime ką prarasti, tikimės Vilniuje sužaisti geriau“, – sakė „HFTC-Tauro“ įkūrėjas ir vadovas Rimantas Čaikauskas.

„Galvojome, kad bus kiek lengviau. Galvojome, kad galime laimėti 2:0 ar panašiu rezultatu, bet netikėjome, kad varžovės įmuš. Komanda sukruto tik tada, kai varžovės išlygino rezultatą. Tuomet jau pavertėme savo pranašumą įvarčiais. Mūsų komanda yra jaunesnė, greitesnė, pavyko tuo antrajame kėlinyje pasinaudoti, – po mačo kalbėjo šiauliečių vyriausiasis treneris Vaidotas Vaičeliūnas. – Daug dirbome tobulindami mažuosius kampinius. Pirmą įmušėme, todėl net 11 po to neįmuštų mažųjų kampinių mane nustebino. Tai yra spraga mūsų žaidime. Per antrąsias rungtynes Vilniuje gali nutikti visaip, bet manau, kad mūsų jaunesnė komanda turėtų įrodyti savo pranašumą. Gal ne 4:1, tebūnie kad ir 2:1.“

Mažojo finalo serijos antrąsias rungtynes taip pat laimėjo Vilniaus „Žuvėdros-Tauro-Archyvų sistemų“ merginos. Šį kartą jos palaužė Šiaulių „Klevą-ŠSVM“ tik 2:1 (0:1), tačiau laimėjo seriją 2-0 ir džiaugėsi bronzos apdovanojimais.

Pirmąsias rungtynes savo aikštėje vilnietės laimėjo net 9:1, todėl atrodė, kad jų pranašumas prieš varžoves yra labai didelis. Vis dėlto jaunosios šiaulietės savo aikštėje sugebėjo rimtai pasipriešinti.

„Klevas-ŠSVM“ nuo pirmųjų minučių atidavė iniciatyvą varžovėms ir stengėsi naudotis kontratakomis. Tokia taktika visiškai pasiteisino. Vilnietės kontroliavo žaidimą, bet pavojingų progų sukurti nesugebėjo, o šeimininkės jau 5 min. surengė pavojingą išpuolį, kuris baigėsi 7 metrų baudiniu. Rimantė Gudeliauskytė smūgį atliko nepriekaištingai ir išvedė savo komandą į priekį.

„Žuvėdrai-Taurui-Archyvų sistemoms“ atsitiesti pavyko tik antrajame kėlinyje – 45 min. rezultatą išlygino Ugnė Aučynaitė. Vėliau vilnietės surengė tikrą šiauliečių vartų šturmą ir 68 min. Kotrynai Kartanovič pavyko pelnyti pergalingą įvartį.

„Rungtynės buvo labai permainingos, kovingos, jaunimas įdėjo labai daug pastangų, – po rungtynių sakė „Klevo-ŠSVM“ trenerė Genutė Juodienė. – Sugebėjome reabilituotis po skausmingo pralaimėjimo per pirmąsias rungtynes. Kovojome garbingai, ne gėda pralaimėti tokiu rezultatu. Likus žaisti 2 min. rezultatas dar buvo lygus, galėjome sužaisti lygiosiomis, o baudinių serijoje nežinia kaip viskas būtų susiklostę.“

Vilniečių treneris Maksimas Tarasovas teigė, kad lengvų rungtynių Šiauliuose ir nesitikėjo.

„Nesvarbu, kad namie laimėjome 9:1, sezono metu su šia komanda buvo įvairių rungtynių, – sakė „Žuvėdros-Tauro-Archyvų sistemų“ strategas. – Mano žaidėjos šį kartą išėjo tikėdamosis lengvai laimėti. Per pirmąsias rungtynes buvo gražios kombinacijos, gražūs įvarčiai, o šį kartą to nebuvo. Rezultatas atspindi rungtynių eigą, bet laimi stipresni, o silpnesni pralaimi. Vis dėlto sezoną vertinu nepatenkinamai, nes jau trečią kartą iš eilės esame tik treti. Esu patenkintas panelių darbu, bet mums vis prtrūksta psichologinio nusiteikimo žaidžiant su kai kuriomis komandomis.“

Vyrų didžiojo finalo serija prasidėjo įspūdinga Vilniaus „Ardo-Rudaminos“ pergale. Sostinės ekipa nugalėjo Širvintų „Intą-Baltic Champignons“ net 5:1 (1:0).

Rungtynes geriau pradėjo širvintiškiai, per pirmąsias 5 minutes privertę „Ardo-Rudaminos“ vartininką Roką Rudenką keletą kartų gelbėti savo komandą.

Vis dėlto netrukus vilniečiai perėmė iniciatyvą ir 26 min. uždirbo 7 metrų baudinį, kurį įmušė legionierius iš Baltarusijos Aleksandras Mankovskis.

Pirmaujanti ekipa prieš pertrauką mušė ne vieną mažąjį kampinį, bet daugiau įvarčių pelnyti nepavyko.

Padėtis pasikeitė antrajame kėlinyje, kai kitas „Ardo-Rudaminos“ baltarusis Jevgenijus Khursas realizavo standartinę padėtį 43 min.

50 min. širvintiškis Domantas Lekys sušvelnino skirtumą, bet jau 53 min. Valentinas Jankevičius dar vieną mažąjį kapinį pavertė įvarčiu ir sugrąžino vilniečiams 2 įvarčių pranašumą.

Netrukus J. Khursas po mažojo kampinio pelnė ketvrtąjį įvartį ir rungtynių laimėtojų klausimas buvo išspręstas. Tašką rungtynėse 69 min. padėjo Vitalijus Žemoitas, taikliu smūgiu iš arti užbaigęs puikią Artūro Zaleskio ir Vitalijaus Rincevičiaus kombinaciją.

Antrąsias finalo rungtynes komandos žais sekmadienį Vilniuje. Mačas Žemynos gimnazijos žolės riedulio stadione (Čiobiškio g. 16) prasidės 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją