Šiemet 34-ą kartą vykusiose varžybose dalyvavo 120 raitelio ir žirgo duetų, įvyko net 248 startai. Devyniose konkūrų rungtyse varžėsi ir kuo greičiau be klaidų kliūčių ruožą bandė įveikti žemaitukų, trakėnų, Lietuvos jojamųjų, hanoverių, Baltijos hanoverių, oldenburgų ir kitų veislių žirgai. Varžybose buvo laikomasi Tarptautinės žirginio sporto federacijos (FEI) taisyklių.

„Šiais metais sulaukėme labai didelio varžybų dalyvių aktyvumo – užfiksuotas rekordinis startų skaičius. Todėl sportininkai turėjo puikią galimybę įvairiose rungtyse patikrinti savo profesionalumą tarp kitų dalyvių iš visos Lietuvos. Mūsų raiteliai ir žirgai pelnė 13 medalių, o geriausiai sekėsi jauno žirgo konkūrų rungtyse, kuriose varžėsi 4, 5 ir 6 metų žirgai, turėję įveikti skirtingas 100–120 cm aukščio kliūtis“, – pasakoja „Lietuvos žirgyno“ direktorius Žilvinas Tomas Badikonis.

Žilvinas Tomas Badikonis (kairėje) ir Antanas Vaitkevičius (dešinėje)

Varžybos pavadintos žemaitukų veislės žirgo Eksperto vardu, kuris gimė 1957 metais ir buvo išaugintas būtent „Lietuvos žirgynui“ šiandien priklausančiame „Vilniaus žirgyno“ padalinyje. Ekspertas 1965, 1966 ir 1968 metais tapo Lietuvos čempionu, taip pat buvo daugkartinis konkūrų rungties tarptautinių varžybų nugalėtojas ir prizininkas.

„Su žemaituku Ekspertu pelnėme daugybę aukso medalių įvairiose konkūrų varžybose, vykusiose Lietuvoje, tuometinės Sovietų Sąjungos šalyse, Bulgarijoje, kitose valstybėse. Niekas varžybų pradžioje netikėdavo, jog šis žemaūgis žirgas gali būti rimtas konkurentas, tačiau galiausiai visi turėdavo pripažinti šio žirgo gabumus ir aukštą sportinę vertę“, – prisimena Antanas Vaitkevičius, jojęs su Ekspertu. 81-erių metų sulaukęs A. Vaitkevičius yra daugiau nei 30 metų patirtį turintis raitelis, treneris, vienas pirmų žirginio sporto populiarintojų Lietuvoje.

Varžybos sulaukė ir didelio žiūrovų susidomėjimo. Pirmos varžybų dienos pertraukų metu svečiai galėjo stebėti važiavimo kinkiniais, šetlando veislės ponių konkūrų parodomas programas, o antros dienos metu azartiškiausių žiūrovų laukė žirgų lygiosios lenktynės.

Renginį organizavo didžiausias ir seniausias šalyje žirgynas „Lietuvos žirgynas“, Lietuvos žirginio sporto federacija, Žemaitukų arklių augintojų asociacija ir Lietuvos trakėnų žirgų augintojų asociacija.

„Lietuvos žirgyne“ yra auginama apie 800 devynių veislių arklių. Įmonė buvo įkurta 2012 metais, sujungus tris iki tol atskirai veikusius ir valstybei priklausiusius žirgynus: „Vilniaus žirgynas“, „Sartų žirgynas“ ir „Nemuno žirgynas“. Visi šie žirgynai turi kelių dešimčių savo veiklos istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)