Sugrįžusi žada dar didesnius pasiekimus

Kol advokatai rengiasi skundo nagrinėjimui Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS), nuosprendžio dėl dopingo vartojimo praėjusį balandį sulaukusi Ž. Balčiūnaitė suka savo kasdienius ratus po sostinės Vingio parką.

„Aš ir dabar tebesportuoju, tik krūvis šiek tiek sumažėjo. Planuoju grįžusi į varžybas pasiekti dar aukštesnių rezultatų“, – į ateitį žvelgė Ž. Balčiūnaitė, pirmadienį apsilankiusi DELFI konferencijoje ir atsakiusi į portalo skaitytojų klausimus.

Prabėgus keliems mėnesiams po tarptautinį ažiotažą sukėlusio dopingo skandalo kulminacijos, trenerio Romo Sausaičio auklėtinė teigia atgavusi sau įprastą optimizmą.

„Visi šie teismai paliks pėdsaką. Tačiau aš stengiuosi apie tai negalvoti, nes kreivai žiūrinčių visada atsiranda. Bus įvairių vertinimų, tačiau aš nepasiduodu – sportuosiu ir toliau.

Manęs pačios šie įvykiai nepalaužė, o tik dar labiau paakino įrodyti, kad Europos čempione tikrai buvau tapusi savo jėgomis“, – karingai nusiteikusi buvo bėgikė.

Nepriklausomai nuo to, kaip baigsis bylos nagrinėjimas Lozanoje, Ž. Balčiūnaitė neplanuoja ankstyvo atsisveikinimo su didžiuoju sportu.

„Aš pažadėjau treneriui sportuoti iki 50 metų“, – pareiškė maratonininkė, svajojanti dar kartą pagerinti Lietuvos rekordą.

Jei CAS nepakeis Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) priimto sprendimo dėl dvejų metų diskvalifikacijos, lietuvė neturės galimybių startuoti 2012-ų Londono olimpiadoje. Vis dėlto Ž. Balčiūnaitė teigė rankų nenuleidžianti ir rimtai galvojanti apie dar po ketverių metų Rio da Žaneire vyksiančias žaidynes.

„Tikiuosi, kad tais metais (2016-ais – DELFI) aš kaip tik būsiu atsigavusi. Be to, tropinis oras yra mano koziris: kas seka mano rezultatus, žino, kad kuo būna karščiau, tuo geresni mano rezultatai“, – kalbėjo lengvaatletė.

Prašo geranoriškų žmonių pagalbos

Niekad savo kaltės nepripažinusi sportininkė ir DELFI skaitytojams aiškino neabejojanti, kad, tiriant jai mestus įtarimus dėl dopingo vartojimo, nebuvo išvengta klaidų.

„Taip, aišku. Tik sakykite, kur ateiti? – paklausta, ar sutiktų išsitirti melo detektoriumi, šypsojosi Ž. Balčiūnaitė. – Jeigu nebūčiau tikra savimi, mes su treneriu tikrai nekovotume iki galo. Draudžiamų preparatų aš tikrai nevartojau.“

Maratono meistrė sakė, kad dopingo istorija padėjo jai pažinti tikruosius aplinkinių žmonių veidus, o rūpestingi draugai sportininkės nepaliko likimo valiai.

„Tie, kurie buvo nuoširdūs, nenusisuko nuo manęs, o kiti, kurie buvo tik prisidengę draugiškumu, pasirodė esą priešai. Tikri draugai ėmė tik dar labiau mane palaikyti, nes juos yra išbandžiusi daugiau nei 10 metų puoselėjama draugystė“, – dėstė Ž. Balčiūnaitė.

Palaikymo bėgikė prašo ir visų šalies sporto mėgėjų – išbraukta iš olimpinės rinktinės kandidatų sąrašo ir netekusi valstybinio finansavimo, atletė šiuo metu visavertiškam sportavimui reikalingų pinigų gauna tik iš savo artimųjų ir trenerio R. Sausaičio. Dėl lėšų stygiaus neseniai buvo įsteigtas Ž. Balčiūnaitės paramos fondas, per kurį maratonininkė viliasi sulaukti prijaučiančių žmonių pagalbos.

„Gaila, kad po šių įvykių lauke mes likome vieni“, – atsiduso Ž. Balčiūnaitė, kuriai namuose dabar gyvenimą praskaidrina gausi augintinių šeimyna: du šuniukai, katinas ir dvi papūgos.

Primename, kad balandžio pradžioje posėdžiavusi LLAF drausmės komisija dėl Ž. Balčiūnaitės šlapimo mėginyje aptiktų draudžiamo preparato liekanų diskvalifikavo sportininkę dvejiems metams, atėmė iš jos Europos čempionės medalį, o bėgikės treneriui R. Sausaičiui skyrė griežtą įspėjimą. LLAF drausmės komisija konstatavo, kad Ž. Balčiūnaitė galėjo sąmoningai vartoti sintetinius steroidus.

Maratonininkės bausmės laikas pradėtas skaičiuoti nuo praėjusių metų rugsėjo 6 d., kuomet LLAF suspendavo sportininkę dėl dopingo kontrolieriams abejonių sukėlusio mėginio, paimto po pergalingo lietuvės finišo Europos čempionate, tyrimo rezultatų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją