„Nuoširdžiai sveikinu mūsų parolimpinę komandą, pergalėmis garsinusią Lietuvą Rio de Žaneiro parolimpiadoje. Jūs visi puikiai pasirodėte žaidynėse. Kartu su Lietuvos žmonėmis didžiuojuosi jūsų sportiniu ryžtu ir valia, kuri yra stipresnė už likimo ir negalios iššūkius. Jūsų pasiekimai mums yra pavyzdys, drąsinantis nugalėti gyvenimo kliūtis“, – kalbėjo premjeras.

Pasak Vyriausybės vadovo, šalies parolimpiečiai įnešė didžiulį indėlį į Lietuvos vardo garsinimą, nes kiekvieno startas, dalyvavimas komandinėse varžybose buvo ir asmeninė pergalė.

„Kritiškai, be emocijų ir rinkimų šūkių vertiname olimpinių ir parolimpinių žaidynių skirtumus ir premijų šių žaidynių nugalėtojams ir prizininkams skyrimo tvarką. Neturime laukti, kol tarptautinė sporto bendruomenė sulygins olimpines ir parolimpines žaidynes ir vyks bendros žaidynės. Visi turime eiti lygių galimybių keliu, todėl žengėme pirmą žingsnį ir smarkiai didiname premijas parolimpinių žaidynių nugalėtojams“, – sakė Ministras Pirmininkas.

Kaip pažymėjo premjeras, daug kalbų pasakyta apie lygias galimybes neįgaliesiems, tačiau šie žodžiai turi gilią prasmę, kuri visiems turi būti suvokiama ne kaip trumpalaikiai praregėjimai ir populizmas, bet kaip nuoseklūs darbai.

„Valstybė esame mes visi – todėl nuo mūsų visų priklauso, kaip gyvensime, kaip gyvens neįgalus žmogus mūsų visuomenėje“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

„Išgirdome jūsų pasisakymus, kaip sudėtinga buvo rengtis parolimpinėms žaidynėms, taip pat keliamus klausimus dėl neįgaliųjų sporto organizacijų, atsakingų už parolimpinio sąjūdžio plėtrą, kompetencijos ir administracinių gebėjimų“, – teigė Ministras Pirmininkas, pažymėdamas, kad mūsų valstybėje nevyriausybinėms organizacijoms patikėta plėtoti parolimpinį sąjūdį, parolimpines sporto šakas.

Pasak premjero, tai didžiulė atsakomybė, nes pirmiausia nuo neįgaliųjų sporto organizacijų (Lietuvos parolimpinio komiteto, Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos, Lietuvos aklųjų sporto federacijos) pasirinktos strategijos ir programų priklauso valstybės parama, neįgaliųjų įtraukties į sportą galimybės ir rezultatai.

„Akivaizdu, kad reikės iš jų pareikalauti detaliai atsiskaityti, kaip ir kodėl buvo paskirstyti pinigai“, – sakė A. Butkevičius.

Siekiant realių lygių galimybių, Vyriausybės vadovas kvietė kartu siekti pokyčių neįgaliųjų sporto organizacijose.

„Valstybės institucijos, savivaldybės ir kitos sporto federacijos, bendradarbiaudamos su jumis, turi priimti strateginius sprendimus, kaip sukurti lygių galimybių pagrindą neįgaliųjų sporte“, – sakė premjeras, dar kartą dėkodamas už laimėjimus, linkėdamas sveikatos ir stiprybės.

Didinamos premijos parolimpinių žaidynių medalininkams

Atsižvelgdama į tai, kad Lietuvos parolimpiečiai laimėjo aukso medalius po 12 metų pertraukos, o šalies aklųjų golbolo komanda – pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje, Vyriausybė posėdyje priėmė nutarimą dėl skiriamų premijų už šiuos pasiekimus padidinimo.

Lietuvos parolimpinei golbolo komandai už jos pasiekimą parolimpinėse žaidynėse nutarta skirti dvigubai didesnę – 208 560 eurų premiją.

Lengvosios atletikos varžybų rutulio stūmimo rungtyje aukso medalį iškovojusiam Mindaugui Biliui nutarta skirti 34 760 eurų premiją, jo treneriui Rimvydui Plungei – 17 380 eurų, o kineziterapeutui Remigijui Milevičiui – 8 690 eurų premiją.

Už disko metimo rungtyje iškovotą sidabro medalį M. Biliui taip pat nutarta skirti 17 380 eurų premiją, jo treneriui R. Plungei – 8 690 eurų, o kineziterapeutui R. Milevičiui – 4 345 eurų premiją.

Sutarta, kad papildomos premijų padidinimui reikalingos lėšos būtų numatytos Kūno kultūros ir sporto departamento prie Vyriausybės 2017 metų asignavimuose ir sportininkams išmokėtos kitų metų pradžioje.