Viskas prasidėjo birželio 14 dieną, kai Kenijos skubios pagalbos ligoninėje „Moi“ policija sulaikė moterį vardu Pamela Mulupi.

Ji buvo apsirengusi medicinos sesers aprangą ir prisisegusi praktikantės kortelę, tačiau klinikos darbuotojams kėlė įtarimą. Pastarieji ir iškvietė pareigūnus.

Policija nustatė, kad medicinos sesuo su tokiu vardu ir pavarde neturi teisės atlikti praktikos šioje ligoninėje. P. Mulupi buvo sulaikyta ir nuvežta į artimiausią nuovadą Eldoreto mieste.

Ten jie aptiko kitus sulaikytosios dokumentus – pasą ir identifikacijos kortelę Shieys Chepkosgei vardu. Pasirodo, moteris nelegaliai dirbo praktikante klinikoje dvi dienas, prisidengusi kitu vardu ir pavarde. Dėl įvardytų kaltinimų iki teismo ją pasodino į moterų kalėjimą.

Tačiau po 4 dienų miesto teismas gavo pranešimą, kad S. Chepkosgei negalima laikyti moterų kalėjime dėl itin logiškos priežasties – tai yra vyras. Per standartinę sulaikytosios apžiūros procedūrą buvo aptiktas vyriškas lyties organas.

Kai byla atsidūrė ant teisėjo stalo, S. Chepkosgei prisipažinimai ėmė birti kaip grūdai iš maišo. Ši istorija būtų įvardinta kaip paprastas afrikietiškas nesusipratimas, jei sulaikytoji nebūtų buvusi profesionali sportininkė.

„Gimiau vyru, bet kai registruodavausi varžyboms, tai nurodydavau, kad esu moteris“, – pasakojo teisme S. Chepkosgei, kuris pasirodo turėjo dar vieną vardą – Hillary Kiprotich.

Jis gimė didelėje šeimoje – buvo jauniausias iš penkių vaikų, o mama mirė jam esant trejų metų. Pasak jo sesers, berniukas augdamas mėgo matuotis sesers drabužius, vietoje šortų ir kelnių nešiojo sukneles ir sijonus.

Giminaičiai nežinojo apie H. Kiprotich mėginimus dirbti medicinos seserimi ir juo labiau nežinojo apie jo sportinę karjerą. Tik 2017 metais pasirodęs ant namų slenksčio su keliais medaliais, papasakojo šeimai, kad juos gavo moterų bėgimo varžybose.

„Mes norėjome sužinoti, kaip jis pateko į moterų varžybas, tačiau tai buvo jo didžioji paslaptis. Jis nesiklausė mūsų patarimų ir laikėsi toliau nuo namų. Mes matėme jį kartą ar du per metus“, – aiškino sulaikytojo sesuo.

Prieš dvejus metus šeimą šokiravo netikėtas H. Kiprotich vizitas – jis atsivedė vyrą, kuris prisistatė kaip jo mergina. Šeima bergždžiai mėgino įtikinti H. Kiprotich, kad situacija nėra normali. Sulaikytojo brolis teisme teigė, kad jie nebendravo paskutinius dvejus metus. Jo žodžiais, nuo 2014 metų Hillary dirbo vienos garbaus amžiaus moters slauge, kur taip pat slėpė savo tikrąją lytį.

Kiprotich-Chepkosgei moterų maratonuose ir pusmaratoniuose iškovojo tris pergales. 2017 metais ji netgi pateko į Kenijos rinktinę, tačiau visi to sezono rezultatai buvo anuliuoti dėl dopingo.

Nepaisant to, kad dalyvavo antrarūšėse varžybose Malaizijoje, Indonezijoje ir Zambijoje, S. Chepkosgei 2017 metų spalį buvo skirta ketverių metų diskvalifikacija dėl organizme aptiktų vyriškų hormonų.

Kvala Lumpūre paimtas dopingo testas buvo teigiamas – rasti trys vyriški hormonai ir visi jie tiesiogiai susiję su moterimi apsimetusio bėgiko lytimi.

Jei S. Chepkosgei būtų buvusi Caster Semenya lygio žvaigždė, jai veikiausiai būtų liepta atlikti lyties nustatymo testą. O šiuo atveju Kenijos lengvosios atletikos federacija tiesiog diskvalifikavo bėgikę, kuri paklusniai prisipažino vartojusi uždraustus preparatus.

Detalesnė analizė nebuvo atlikta, todėl dopingo tarnyba net nesusimąstė, kad gauti rezultatai gali būti vyro. Bet kuriuo atveju, S. Chepkosgei prisipažinimas buvo gudrus žingsnis – 4 metų diskvalifikacija geriau nei apgavystės atskleidimas ir karjeros žlugimas. Tačiau triukas su persirengimu į medicinos seserį nepavyko.

Dabar H. Kiprotich kalba, kad visą gyvenimą jautė esąs moteris. Ginti vyrą ėmėsi garsi Kenijos transseksualų teisių gynėja Audrey Mbugua. Ji pareiškė, kad H. Kiprotich reikia palaikyti sunkioje gyvenimo situacijoje, o lyties atskleidimą pavadino teigiamu faktu.

Iš Pamelos Mulupi į Shieys Chepkosgei ir galiausiai į Hillary Kiprotich virtusio vyro laukia dar viena medicininė apžiūra ir teismas. Kol kas Kenijos valdžia suka galvą, į kokį kalėjimą laikinai pasiųsti sulaikytąjį. Iki oficialių ekspertų išvadų vyras paliktas policijos nuovadoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)