V. Pakarsko taurė iškeliavo į Vilnių, ją iškovojo antrą kartą iš eilės „Born2fly“ komanda. Mergaičių įskaitoje pirmą vietą užėmė Marta Kovalevska, antrąją vietą Gintarė Vikmonaitė, trečiąją – Elija Maleckaitė.

Tris dienas 23 vaikai iš Vilniaus, Kauno ir Judrėnų su sklandytuvais kilo į dangų. Pociūnų aerodrome atlikti visi numatyti penki pratimai. Jų metu kiekvienas jaunasis pilotas turėjo taisyklingai ir tiksliai pakilti su sklandytuvu, kurį ištempia speciali technika su lynu, atsikabinus lynui savarankiškai skristi, žemėti ir nusileisti į ženklais pažymėtą zoną.

Visi tūpimai buvo filmuojami, o tikslumą vertino keturi teisėjai.

Varžybų direktorius ir vyriausiasis teisėjas – labiausiai patyręs vaikų sklandymo instruktorius Igoris Bykovas. Visi kovėsi asmeninėje įskaitoje ir bendroje komandinėje įskaitoje.

Kaip žinia, Lietuva yra vienintelė šalis pasaulyje, kurioje pagal prieš keletą dešimtmečių sukurtą ir tobulinamą metodiką rengiami jaunieji pilotai nuo 9 metų. Dažnam tai būna tikri vartai į didžiąją aviaciją.

Kauno komandą jau daug metų varžyboms rengia Vaikų sklandymo asociacijos prezidentas I. Bykovas, Judrėnų – Viktoras Mačiūnas, oro skautų Vytautas Kašėta, „Born2fly“ Vytautas Vanagas ir Valentinas Mirošničenko.

Antrą kartą iš eilės V. Pakarsko taurę laimėjusios komandos „Born2fly“ vadovas V. Vanagas patikino, jog komanda šiemet buvo nusiteikusi laimėti.

„Skraidėme su specialiai varžyboms paruoštu sklandytuvu LAK-16M. Mūsų komandos stuburą sudarė aerodromo senbuviai, vaikai, kurie skraidymų patirtį kaupia jau keletą metų. Šių metų varžybų lygis buvo labai aukštas, nes buvo nemažai gerai skrendančių vaikų, todėl pergalė nebuvo lengva. Po varžybų visiems buvo gaila skirstytis namo, tiek vaikams, tiek instruktoriams, nes gavome didžiulį gero adrenalino kiekį ir visi susidraugavome. Skrydžių dvasia yra labai stipri“.

Varžybas organizavo Lietuvos aeroklubo vaikų sklandymo asociacija. Uždarymo dieną vaikų laukė medalių ir prizų lietus.

V. Pakarsko taurės varžybos vyko tryliktą kartą.

Vaikams paskutinės vasaros dienos prabėgo aerodrome ne tik skraidant, bet ir klausantis įdomių lakūniškų istorijų, stebint autoritetingų sklandytojų skrydžius. Vytauto Pakarsko (1930 08 26 – 1995 08 19) – sklandytojo, rekordininko, nusipelniusio inžinieriaus dvasia gyvuoja ir kuria gražias skrajūniškas jaunatviškas tradicijas Lietuvos aerodromuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją