Penktadienį paaiškėjo, kad į dopingo liūną nugrimzdusiems Rusijos lengvaatlečiams diskvalifikacija neatšaukiama ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse jų tikrai nebus. Tačiau naujausia iš Vokietijos pasiekusi žinia apskritai sukrėtė Rusiją.

Spiegel.de skelbia, kad vokiečio Thomaso Bacho vadovaujamas IOC posėdyje Lozanoje svarstys galimą visų rusų sportininkų diskvalifikaciją. Rusijos vardas jau ilgą laiką figūruoja įvairiuose dopingo skandaluose, todėl teigiama, kad IOC kantrybė galutinai išseko.

„Tai būtų istorinis sprendimas, – rašo Spiegel.de. – Žinoma, daug kas čia priklauso nuo T. Bacho pozicijos, tačiau daug ženklų rodo, kad gali būti žengtas būtent toks žingsnis“.

Ar tokių radikalių priemonių bus imtasi iš tikrųjų, kol kas galima tik spėlioti. Patys rusai atvirkščiai viliasi, kad IOC kai kuriems jų lengvaatlečiams padarys išimtį ir žaidynėse leis startuoti neatstovaujant jokiai šaliai.

Tikimasi, kad tokia išimtis bus padaryta lengvaatlečiams, kurie įrodys esantys „švarūs“ ir neturėję jokių ryšių su dopingo skandalais.

Visgi tokios viltys gali būti naivios. Savaitgalį IOC jau pasveikino Tarptautinę lengvosios atletikos federaciją (IAAF) su „ryžtingu sprendimu“ dėl rusų diskvalifikacijos ir abejojama, ar pradės nuolaidžiauti Kremliaus spaudimui. Skambūs yra ir pasaulio sporto funkcionierių pareiškimai.

„Rusijos lengvoji atletika yra persmelkta dopingo nuo viršaus iki apačios. Tai – sistema, kurioje sunku rasti „švarų“ atletą“, – pratęstą diskvalifikacijos galiojimą komentavo IAAF atstovas Rune'as Andersenas. O IOC viceprezidentas Johnas Coatesas pridūrė, kad Rusijoje dopingo priežiūra yra „supuvusi iki pat šerdies“, todėl leisti lengvaatlečių rinktinei dalyvauti olimpinėse žaidynėse negalima.

Primename, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau išsakė savo poziciją diskvalifikacijos klausimu. Jo teigimu, tokios sankcijos yra nesąžiningos ir neteisingos.

Rusijos laikraščių puslapiai išsyk nusidažė antraštėmis apie naikinamą lengvąją atletiką, o Vienoje (Austrija) vykusioje spaudos konferencijoje sprendimą pristačiusiam IAAF prezidentui Sebastianui Coe teko gintis nuo rusų žurnalistų klausimų apie politines tokio žingsnio potekstes. Prie nepatenkintųjų choro prisijungė ir V. Putinas.

„Egzistuoja universalios teisės normos, ir viena jų sako, kad už prasižengimus turi atsakyti tie, kurie juos padarė. Kodėl dabar kenčia žmonės, kurie neturi nieko bendra su antidopingo taisyklių pažeidimais?“ – dėl neteisybės dopingo nevartojusių Rusijos lengvaatlečių atžvilgiu skundėsi Rusijos prezidentas.

Susitaikyti su tuo, kad gausi ir pajėgi Rusijos rinktinė nevažiuos į Rio de Žaneirą, Maskvoje dar neskubama. Dar prieš paskelbiant IAAF tarybos verdiktą šalies žiniasklaidoje pasirodė viltingų pranešimų apie kitą savaitę vyksiantį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) posėdį.

Buvo tikimasi, kad vokiečio Th. Bacho vadovaujama organizacija įsikiš ir sušvelnins IAAF poziciją. Apie tai užsiminė ir V. Putinas. „Laukiu tinkamos IOC reakcijos“, – pažymėjo prezidentas.

Visgi pastarieji ženklai rodo, kad rusų situacija ne tik negerėja, bet tampa dar blogesnė.

Tiesa, dar viena išeitimi Rusijoje regimas formalus skundas Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS) Lozanoje (Šveicarija). Ieškiniai gali užplūsti ir kitas instancijas.

„Esu nusivylusi, pikta ir įžeista. Niekas negalvoja apie mano teises. Esame kaltinami tuo, ko niekada nepadarėme. Dėl to ketinu kreiptis į žmogaus teisių teismą“, – pareiškė dukart olimpinė šuolių su kartimi čempionė Jelena Isinbajeva.

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės Brazilijoje vyks rugpjūčio 5-21 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (940)