16 kartų L. Vonn triumfavo pasaulio taurės etapų atskirose rungtyse, laimėjo olimpinių žaidynių auksą ir dukart šventė pergalę pasaulio čempionatuose. Neabejotinai ji – viena geriausių kalnų slidininkių istorijoje.

Tačiau sėkmę lydi ir nusivylimas – daugybė traumų neleido jai tęsti karjeros: „Neabejotinai nepajaučiau jokio palengvėjimo, kad baigiau karjerą, veikiau tai buvo neįtikėtinai nuvilianti patirtis“.

Vis dėlto ji pripažįsta, kad dėl traumų vienintelis teisingas kelias buvo atsisveikinti su didžiuoju sportu.

„Aš vos galėjau paeiti, bet paskutinėse savo varžybose užėmiau 3-ią vietą. Tai yra geriausias įmanomas scenarijus, jei tokiomis sąlygomis baigi karjerą, tačiau vis tiek man buvo labai apmaudu“, – kalbėjo ji. – Šiam sportui skyriau visą savo gyvenimą. Ir veikiausiai vis dar sportuočiau, jei mano kūnas tai leistų. Mano kūnas buvo kitokios nuomonės, nei mano galva. Jis sakė – „ne“ ir aš turėjau paklausyti.“

Dar ir šiandien buvusi kalnų slidininkė dėl traumų turi problemų: „Galvojau ir tikėjausi, kad mano kelis mažiau skaudės, kai pabaigsiu karjerą, tačiau taip nenutiko. Kelį man skauda visą laiką. Stengiuosi su tuo tvarkytis kaip tik galiu. Vis dar sakau, kad vis tiek buvo verta. Skaudantis kelis mane apriboja“.

Ji pripažino, kad kalba su gydytojais ir ieško sprendimų būdų ateityje. „Šiuo metu nieko pakeisti negaliu. Visi mes sudedame auką sėkmei, o tai yra viena iš mano aukų“, – teigė kalnų slidinėjimo žvaigždė.

L. Vonn prisipažino, kad dar jaunystėje kentėjo nuo depresijos. Po 2000 metų olimpinių žaidynių sportininkė pirmą kartą prabilo apie savo psichologines problemas. Anot jos, tai buvo didelis žingsnis į priekį.

„Tai buvo proveržis man ir tikrai ne lengvas žingsnis. Man tuo metu buvo labai svarbu žiūrėti į priekį, nusiimti naštą nuo pečių ir pradėti viską tarsi iš pradžių. Tuomet sulaukiau skirtingų reakcijų, tačiau pozityvios mane labai įkvėpė“, – pasakojo ji.

L. Vonn nuomone, labai svarbu, kad šiais laikais atletai apie tai kalba vis daugiau. Viena iš tų, kurios kalbėjo apie elito sportininkų psichologines problemas buvo ir Lietuvos plaukimo žvaigždė Rūta Meilutytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)