Per savaitgalį Vilniuje sužinosime, ar vyrų ir moterų vienetų varžybose kam nors pavyks nuo sosto nustumti Eglę Stuckytę ir Alfredą Udrą, kurie stipriausiais šalyje tapo 2015 ir 2016 metais.

Lietuvos stalo pirmenybėse Vilniuje dalyvaus po 32 vyrus ir moteris.
Penktadienį 12 val. „Tauro“ sporto salėje (Žygio g. 46) vyks varžybų atidarymas ir grupių varžybos. Šeštadienį nuo 10 val. vyks atkrintamos varžybos, o sekmadienį nuo 10 val. – pusfinaliai ir finalai.

Labiausiai intriguoja vyrų varžybos

Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša pabrėžė, jog šiemet, kaip ir pernai, vyrų grupėje konkurencija bus didesnė nei moterų.

„Turime daug pajėgių vyrų, – sakė jis. – Į prizines vietas gali pretenduoti 10-12 sportininkų.“

LSTA vadovo teigimu, pagrindiniai pretendentai yra tie, kurie šį sezoną žaidė Europos komandų čempionato atrankoje besivaržiusioje Lietuvos rinktinėje. Tai dviejų pastarųjų metų šalies čempionas A. Udra, Tomas Mikutis, Arnoldas Domeika, jaunasis Medardas Stankevičius. Jiems konkurenciją gali sudaryti veteranas, daugkartinis čempionas Gintautas Juchna.

R. Balaiša įsitikinęs, jog šiemet A. Udrai bus sunku apginti titulą, nes pernai Lietuvos čempionate nežaidė T. Mikutis, o tąkart finale A. Udra laimėjo tik po labai permainingos kovos.

„Europos komandų čempionato atrankos varžybose kovojant su ukrainiečiais ir portugalais geriausiai iš mūsų rinktinės atrodė M. Stankevičius. Sprendžiant pagal tai Medardas turi daugiausia vilčių kovoti dėl šalies čempionato aukso medalių“, – sakė R. Balaiša.

Praėjusiais metais M. Stankevičius šalies pirmenybėse iškovojo sidabro medalį. Tąkart finalas buvo tikra čempionato puošmena. Po atkaklios ir permainingos kovos A. Udra 4:3 įveikė M. Stankevičių ir iškovojo aukso medalį.

Alfredas Udra (LSTA nuotr.)

Lyderės mintyse – Serbija

Moterų grupėje šiemet konkurencija kur kas mažesnė. Lietuvos moterų pirmenybėse nedalyvaus pajėgiausia šalies žaidėja Rūta Paškauskienė. Pastarąjį kartą Lietuvos čempionate R. Paškauskienė varžėsi 2010-ais per jubiliejines 80-as šalies pirmenybes. Tąkart Kaune vykusių varžybų finale tituluota šalies sportininkė 4:2 įveikė širvintiškę Liną Misikonytę. Ten R. Paškauskienė taip pat pelnė aukso medalius ir moterų dvejetų, ir mišrių dvejetų varžybose.

Pernai šalies čempionate didžiausias netikėtumas buvo tuomet, kai į finalą pateko trylikametė Kornelija Riliškytė. Ten ji 1:4 pralaimėjo E. Stuckytei ir pasidabino sidabro medaliu.

„Manau, antrus metus iš eilės patekti į finalą Kornelijai nebus lengva, nes favorite, nerungtyniaujant R. Paškauskienei, lieka E. Stuckytė“, – sakė LSTA prezidentas R. Balaiša.

Triskart stipriausia šalies stalo tenisininke per karjerą tapusi E. Stuckytė patikino bandysianti dar kartą apginti titulą, nors, sportininkės teigimu, kasmet čempionatuose vis atsiranda viena kita pajėgi varžovė.

„Šiam Lietuvos čempionatui specialiai nesirengiu, nes iškart po šalies pirmenybių su moterų rinktine išvyksime į Serbiją žaisti lemiamų Europos komandų čempionato atrankos varžybų su šeimininkių komanda. Tad Lietuvos čempionatas man bus, tarsi, treniruotė prieš akistatą su serbėmis, nes ši lemiama mums kova Serbijoje man jau dabar neduoda ramybės“, – sakė dviejų pastarųjų metų Lietuvos čempionė E. Stuckytė.

Nuo šalies čempionato rezultatų priklausys, kurie sportininkai vyks į pasaulio asmeninį čempionatą, kuris gegužės 29 – birželio 1 dienomis bus surengtas Diuseldorfe (Vokietija). Į jį važiuos pirmą ir antrą vietas Lietuvos pirmenybėse užėmę vyrai ir moterys. Dar po trečią sportininką atrinks su treneriais pasitaręs LSTA vykdomasis komitetas.

Jubiliejiniai metai

Šie metai Lietuvos stalo tenisui yra ypatingi. Nors šalies pirmenybės rengiamos 87-ą kartą, šiemet sukanka 90 metų, kai buvo surengtas pirmas Lietuvos stalo teniso čempionatas.

Šalies stalo teniso gimimo vieta yra Kaunas. Į miestą ši sporto šaka atkeliavo maždaug 1920 metais. Stalo tenisą savo malonumui žaisdavo Vokietijos, Anglijos, Prancūzijos ir kitų valstybių universitetuose besimokantys Lietuvos studentai. Po kelerių metų ši graži pramoga virto į klubų varžybas. Atsiradus begalei mažojo kamuoliuko gerbėjų, 1926 metais buvo įkurtas Lietuvos sporto lygos „Ping-Pong“ komitetas. O 1927-ų kovo 12-13 dienomis Kaune, žydų sporto klube „Makabi“, buvo surengtos pirmos šalies „ping-pongo“ pirmenybės. Tąkart pirmais į Lietuvos stalo teniso istorijos metraštį buvo įrašyti šalies čempionais tapę Jakobas Šimensas ir Ona Gurvičaitė (abu priklausė „Makabi“ klubui). Nuo šio čempionato pradėta skaičiuoti Lietuvos stalo teniso istorija.

2017-ų Lietuvos stalo teniso čempionato programa

Kovo 3 d. penktadienis

12 val. varžybų atidarymas;
12.15 val. susitikimai pogrupiuose.

Kovo 4 d. šeštadienis

10 val. varžybų pradžia.

Kovo 5 d. sekmadienis

10 val. varžybų pradžia;
12 val. finalų varžybos;
16.15 val. apdovanojimų ceremonija.

Pastarųjų metų Lietuvos čempionai:

2016 metai: Eglė Stuckytė ir Alfredas Udra;
2015 metai: Eglė Stuckytė ir Alfredas Udra;
2014 metai: Ieva Venslavičiūtė ir Arnoldas Domeika;
2013 metai: Eglė Stuckytė ir Tomas Mikutis;
2012 metai: Ieva Venslavičiūtė ir Alfredas Udra;
2011 metai: Ieva Jucevičiūtė ir Matas Skučas;
2010 metai: Rūta Paškauskienė ir Kęstutis Žeimys;
2009 metai: Ieva Venslavičiūtė ir Valdas Martinkus.