„Noriu pasveikinti visus sportininkus, trenerius ir kitus atstovus, susirinkusius į neeilinį įvykį Vilniuje. Džiaugiamės, kad Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacija (UIPM) pasirinko mūsų jaukų ir mažą miestuką tokiai didelei sporto šventei. Intensyviai ruošėmės visus metus su mūsų kukliomis pajėgomis. Stengėmės sudaryti visas sąlygas sportininkams, kad jie lygiomis teisėmis varžytųsi ir išsiaiškintų stipriausius“, – sakė Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) prezidentas Vaidas Barakauskas.

V. Barakauskas pabrėžė, kad varžyboms yra pasirengta tinkamai. Su renginiu dirbs 70 savanorių, 10 medicinos personalo darbuotojų. Nors varžybos vyks jau pasenusiuose objektuose, vizualiai jie neatrodys blankiai.

„Pagal visus reikalavimus esame pasirengę tinkamai. Žinome, kad mūsų infrastruktūra yra solidaus amžiaus. Neramiausia buvo dėl Lazdynų baseino, kuris iškart po varžybų bus uždarytas, bet viską patikrinome ir viskas turėtų būti gerai“, – teigė V. Barakauskas.

Nepaisant to, kad lietuviai garsėja savo pasiekimais šiuolaikinėje penkiakovėje, LŠPF neiškėlė mūsiškiams konkrečių tikslų.

„Šiame sporte daug ką lemia sėkmė. Mūsų sportininkai yra pasiruošę, o toliau daug ką lems sėkmės faktorius. Reikalauti žūtbūt laimėti neturi teisės. Jie patys iškovojo teisę varžytis finale, todėl linkime jiems džiaugtis startais gimtinėje, o rezultatais džiaugsimės, kad ir kokie jie bebūtų“, – teigė V. Barakauskas.

Daugiausiai sėkmės sportininkams dažniausiai prireikia jojimo rungtyje. Dėl nepaklusnaus žirgo ne kartą yra nukentėję ir geriausi Lietuvos penkiakovininkai. Į Vilnių buvo atvežti 24 žirgai (18 varžyboms ir 6 atsarginiai). Žirgai yra iš Lietuvos bei Lenkijos. Kaip pasakojo V. Barakauskas, žirgai turi būti panašaus pajėgumo, todėl tokių Lietuvoje neužtenka. Iš Lenkijos žirgai buvo vežami ir į kitus pasaulio taurės etapus. Pasirodymams gali turėti įtakos ir numatomas permainingas oras.

„Esu labai laimingas, sugrįžęs į Vilnių. Čia esu jau ketvirtą kartą. Anksčiau čia lankiausi organizaciniais klausimais. Labai džiaugiuosi, kad pasaulio taurės finale dalyvaus daug tituluotų atletų, tarp jų – ir olimpinių čempionų. Tikiuosi, kad visi dalyviai, sportininkai, organizacinio komiteto nariai, treneriai ir kitas personalas gerai praleis laiką Vilniuje, pajus miesto kultūrą ir atmosferą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo UIPM prezidentas Klausas Schormannas.

K. Schormannas. apgailestavo, kad į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes nebuvo įtraukta mišrios estafetės rungtis, tačiau UIPM turi planą, kaip šią rungtį grąžinti į olimpinę programą. „Kol esu prezidentas, mes nepasiduosime“, – sakė jis.

Lietuvai pasaulio taurės finale atstovaus Laura Asadauskaitė, Ieva Serapinaitė, Lina Batulevičiūtė ir Justinas Kinderis.

33-ejų metų L. Asadauskaitė negalėjo prisiminti, kada paskutinį kartą jai teko varžytis Lietuvoje, bet tai buvo dar vaikystėje.

„Atsakomybė jaučiama, spaudimas yra, norisi nudžiuginti savo publiką. Iš kitos pusės, namų sienos visada padeda. Sunku dar pasakyti, kaip bus, nes Lietuvoje toks renginys vyksta pirmą kartą. Kol kas nuotaikos geros, o pasiruošimas praėjo be didesnių problemų“, – sakė L. Asadauskaitė.

„Sportininkai, pabuvoję Lietuvoje, jau nebeklausia, iš kur mes esame. Labai smagu bus dalyvauti tokio aukšto lygio turnyre“, – pridūrė L. Batulevičiūtė.

Vilniuje startuos ir olimpinis čempionas rusas Aleksandras Lesunas. „Apie savo formą nenoriu kalbėti, nes esu prietaringas ir viską pamatysime vietoje. Vilniuje jaučiuosi puikiai, nes augau Baltarusijoje, dažnai čia lankydavausi, mentalitetas panašus. Tikiuosi aukšto lygio varžybų“, – kalbėjo tituluotas rusas.

J. Kinderis ir I. Serapinaitė taip pat išreiškė džiaugsmą dėl galimybės su pačiais stipriausiais planetos penkiakovininkais varžytis Lietuvoje bei pareiškė viltį, kad mūsų šalyje gali būti surengtos ir dar svarbesnės varžybos.

Pasaulio taurės finalas Vilniuje vyks keturias dienas. Ketvirtadienį vyks vyrų ir moterų fechtavimosi pagrindinio etapo kovos, penktadienį – vyrų finalas, šeštadienį – moterų, o sekmadienį – mišrių estafečių. Birželio 23-25 dienomis varžybas iš Lietuvos sostinės tiesiogiai transliuos „Eurosport“ televizija.

Įėjimas – nemokamas. Tokią sąlygą iškėlė Vilniaus miesto savivaldybė, kuri varžyboms reikalingais sporto objektais leido naudotis nemokamai.

Per visą istoriją Lietuvos sportininkai Pasaulio taurę laimėjo net 10 kartų (Edvinas Krungolcas – 2001, 2004, 2005, 2007 m., Andrejus Zadneprovskis – 2002 m., Donata Rimšaitė – 2008 ir 2009 m., L. Asadauskaitė – 2012 ir 2015 m., o J. Kinderis kartu su L. Asadauskaite mišrių estafečių varžybose – 2014 m.). Dar aštuonis kartus lietuviai finalus užbaigė ant prizininkų pakylos, o pastarąjį kartą tai padarė Ieva Serapinaitė, 2016-aisiais Sarasotoje (JAV) užėmusi trečiąją vietą.

Į pasaulio taurės finalą pateko per keturis atrankos etapus atrinkti 72 sportininkai iš 20 valstybių – Airijos, Argentinos, Australijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Egipto, Italijos, Japonijos, Kazachstano, Korėjos, Lenkijos, Lietuvos, Prancūzijos, Rusijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)