Vilniaus miesto savivaldybė šiemet pakeitė sporto klubų finansavimo tvarką ir leido visiems klubams teikti paraiškas savo veiklos finansavimui. Buvo sukurti tam tikri kriterijai, pagal kuriuos ekspertai kiekvienam klubui skyrė taškus. Pagal taškus ir turėjo paaiškėti, koks klubas pretenduoja į kokią sumą.

Verta pažymėti, kad ekspertų vertinimų savivaldybė neviešina. Vilniaus savivaldybės atstovai teigė, kad galėtų paviešinti ekspertų vertinimų lenteles, tačiau aiškinasi, ar tai teisiškai yra įmanoma.

Iš 2,6 mln. eurų biudžeto didžiausia suma – 1,2 mln. eurų atiteko Vilniaus „Ryto“ krepšinio komandai. Vilniaus „Žalgirio“ vyrų futbolo klubui atseikėta 850 tūkst. eurų, o Vilniaus „Kibirkšties“ moterų krepšinio komandai – 200,5 tūkst. eurų. 98 tūkst. eurų skirti Vilniaus rankinio centrui. („VHC Šviesa“).

Kiti klubai turėjo tenkintis gerokai kuklesnėmis sumomis, bet 10-50 tūkst. eurų siekiančių piniginių injekcijų susilaukė Vilniaus „Hockey Punks“ (ledo ritulys), Vilniaus regbio akademijos, Vilniaus „Cosma“ (lengvoji atletika), Vilniaus „Delfino“ (vandensvydis), „Budora“ (kiokušin karatė), Vilniaus „Žuvėdros“ (žolės riedulys), „Saulės ženklo“ (karatė) ir „Vilniaus“ (beisbolo) klubai.

Vilniaus paplūdimio tinklinio klubo „Auksma“ auklėtiniai jau eilę metų dominuoja Lietuvos čempionatuose, o patys geriausi sportininkai skina pergales ne tik Lietuvoje, bet ir prestižiniuose turnyruose visame pasaulyje. Net penki „Auksmos“ paplūdimio tinklininkai yra olimpinių žaidynių kandidatų sąraše. Šis klubas iš Vilniaus miesto negavo nei vieno euro.

„Auksmos“ vadovas Marius Vasiliauskas pabrėžė, kad valstybiniu lygmeniu sporto finansavimo problemos po truputį yra sprendžiamos, bet Vilniaus miestui dar reikia pasitempti.

„Man apskritai nesuvokiama, kad beveik 30 Lietuvos Nepriklausomybės metų Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) neturėjo kriterijų, pagal kuriuos buvo dalinami pinigai. Anksčiau pinigus visi dalinosi kaip kas norėjo. Tuo tarpu Vilniaus miestas iš esmės vis dar neturi normalių kriterijų, pagal kuriuos būtų aišku, ko miestas nori. Tas labai liūdina. Kad ir kokia būtų būsima Vilniaus valdžia, labai tikiuosi, kad šis klausimas susitvarkys taip, kaip tą padarė KKSD“, – kalbėjo M. Vasiliauskas.

Pasak jo, naujoje Vilniaus sporto klubų finansavimo sistemoje didžiausias balų skaičius nurodo naudą miestui.

„O nauda miestui nėra apibrėžiama nei rezultatais, nei žiūrovų skaičiumi. Ir galiausiai sprendimą vis tiek priima žmogus savo nuožiūra. Tai parodo, kad kriterijų nėra. Yra palikta niša patogesniems sprendimams, – teigė M. Vasiliauskas. – Mes tikimės patekti į olimpines žaidynes, bet mūsų sportininkai turi dirbti, ieškoti pinigų, kad sportuotų, o Vilniaus miestui visai tai, pasirodo, yra neįdomu“.

Ne vienerius metus tarp Lietuvos moterų prizininkių buvusi Vilniaus „SM Tauro“ moterų tinklinio komanda šiuo metu išsilaiko daugiausiai entuziazmo dėka, o talentingiausios žaidėjos po mokyklos baigimo yra priverstos išvykti į užsienį, pereiti į kitas Lietuvos ekipas arba baigti karjeras.

„Aš kaip įsivaizduoju, tinklinio klubai su krepšiniu ar futbolu konkuruoti negali, bet būtų normalu, kad kažkokį finansavimą gautų bent stipriausi kiekvienos sporto šakos klubai. Mes negavome nieko.

Tikrai nemanau, kad tinklinis pagal populiarumą Vilniuje yra prie galo. Situacija keista, bet eilinį kartą įsitikinome, kad Vilniui reikia tik krepšinio ir futbolo, o dėl visų kitų sporto šakų miestui nesvarbu, ar jos gyvuos. Skauda, bet tikriausiai pinigų nėra tiek, kad visiems užtektų.

Bet mažesnėms sporto šakoms nereikia didelių finansų, tokios sumos, kuri skiriama vienam krepšiniui, ko gero užtektų visoms kitoms sporto šakoms kartu“, – kalbėjo Vilniaus „SM Tauro-VTC“ klubo vadovė ir trenerė Asta Jansonienė.

Vilniaus „MFA Žalgirio“ moterų futbolo klubo treneris Svajūnas Savickas prisipažino, kad toks savivaldybės požiūris jį nuvylė.

„Labai smagu ir gera, kai gali sostinės savivaldybėje pamatyti stendą, kuriame yra „MFA Žalgirio“ iškovoti titulai per pastaruosius metus. Kaip ir atitikome visus reikalavimus, bet buvome labai nustebinti, kad negavome visiškai jokios paramos. Panašu į tai, kad nesurinkome reikiamos balų sumos. Sunku pasakyti, kodėl, nes nuostatus visus atitikome“, – kalbėjo S. Savickas.

Vilniaus „MFA Žalgiris“ yra vienintelis moterų futbolo klubas Lietuvoje, turintis visą piramidę – nuo pačių mažiausių mergaičių iki aukščiausios moterų A lygos komandos. Tuo negali pasigirti net ir „Žalgirio“ vyrų futbolo klubas. Negavus savivaldybės paramos, šiais metais „MFA Žalgiris“ trauksis iš A lygos, nes finansiškai išlaikyti ekipą aukščiausioje lygoje jau nebeįmanoma.

„Mes dalyvaujame visuose čempionatuose, turime ir salės futbolo komandą, kuri kasmet kovoja dėl aukso medalių. Tuo ir esame ypatingi, kad turime visą pilną struktūrą. Negavus savivaldybės paramos, šiemet traukiamės iš A lygos čempionato, nors turime pilnai sukomplektuotą komandą. Tęsime kovas tik kituose čempionatuose“, – pridūrė treneris.

Lėšų negavęs Vilniaus „Riterių“ futbolo klubas taip pat kreipėsi į savivaldybę ir laukia atsakymo dėl situacijos paaiškinimo.