Tikra kebeknė užvirė, kai Moterų australietiško futbolo lygos (Australian Football League) žaidėjos Taylos Harris nuotrauka, prieš metus užfiksuota AFL fotografo Michaelo Willsono rungtynėse tarp „Carlton Blues“ ir „Western Bulldogs“, buvo paviešinta socialiniame tinkle.

Taikliai pagautas momentas – T. Harris pašokus smūgiuoja kamuolį, dešinė koja it gimnastės pakimba aukštai ore. Australijos televizijos transliuotojas „Channel 7“ užfiksuotą vaizdą vadina „metų nuotrauka“.

Tačiau kas vyko toliau, nesunku nuspėti. Bjaurūs seksualinio pobūdžio komentarai po nuotrauka ėmė nevaldomai plūsti ir „Channel 7“ atstovai po 24 val. nusprendė ištrinti nuotrauką, nes neva nesugeba suvaldyti tokių komentarų srauto. Toks veiksmas papiktino dar labiau nei patys komentarai.

„Problema buvo visai ne nuotrauka“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė viena geriausių Australijos futbolo atstovių Sam Kerr. Po kelių valandų „Twitter“ išplito grotažymė „Tayla“.

Tuo metu T. Harris namie užsiėmė buitiniais reikalais, kai pastebėjo nuo pranešimų signalų kaistantį telefoną. „Tikrai negalvojau, kad buvau puolama asmeniškai. Tai tikrai daugiau nei tiesiog žmonių noras kažką seksualiai dergti. Tai – daug blogiau“, – CNN kalbėjo ji.

Netrukus T. Harris socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino žinutę, kuri 2019 metais Australijoje tapo pačia mėgstamiausia, kitaip tariant sulaukė daugiausiai „like“ paspaudimų.

„Tai nuotrauka, kur aš esu darbe... pagalvokite apie tai pirmiau, nei parašysite niekinančius komentarus, gyvuliai“, – po garsiąja nuotrauka parašė ji ir pakėlusi savo profilyje užfiksavo aukščiausioje pozicijoje.

„Mačiau mažą nuotrauką „Facebook“ tinkle, kur vyras, rašęs bjaurius seksualinio pobūdžio komentarus, yra su maža mergaite. Man plaukai šiaušiasi, kai pagalvoju, kad ta mergaitė turi gyventi su kažkuo, kas gali parašyti tokius dalykus“, – tęsė T. Harris.

Australietiško futbolo atstovės „Twitter“ paskyros gerbėjų gretos po tos nakties padidėjo triskart, o „Channel 7“ atsiprašė, kad pasiuntė „neteisingą žinutę“ ištrindama nuotrauką iš savo socialinio tinklo paskyros.

Pats Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas tuos „internetinius trolius“ tiesiai šviesiai pavadino „bailiais kirminais“.

Sportininkė tuo neapsiribojo – davė interviu apie seksualinį įžeidinėjimą socialinėje erdvėje ir surengė viešą spaudos konferenciją, kad patenkintų viso pasaulio žiniasklaidos apetitą šiam įvykiui nušviesti.

Į kitas rungtynes „Blues“ komanda palydėti T. Harris pristatė apsaugininką, nors apsiginti ji neabejotinai gali ir pati. Elito aukštumų mergina pasiekė ne tik futbolo aikštėje, bet ir bokso ringe – T. Harris yra laimėjusi visas 7 savo profesionalias dvikovas ir yra vidutinio svorio kategorijos Autralijos bokso čempionė.

„Apskritai viskas vyko gana pozityviai, tačiau nuolat turėjau tikrintis, ar tai, ką darau, yra gerai, o kelios savaitės vėliau buvo išties labai užimtos. Nenorėjau, kad kažkas netinkamai interpretuotų tai, ką noriu pasakyti“, – kalbėjo ji.

T. Harris parašė, kad yra pasirengusi atiduoti savo futbolininkės atlyginimą, kad būtų įdarbintas asmuo, fiksuojantis tokius įžeidimus internete, o Australijos futbolo lyga savo socialinių tinklų paskyrose blokuotų diskriminuojančius komentarus rašančius asmenis.

„Tai svarbi žinutė. Galbūt taip jauni žmonės suvoks, kad tai elgtis negalima“, – sakė ji.

Daug garsių sportininkų ir žinomų žmonių palaikymo sulaukęs judėjimas prieš seksualinio pobūdžio patyčias internete buvo įamžintas praėjusių metų rugsėjo 11 dieną, kai Melburne buvo atidengta bronzinė T. Harris skulptūra, tikra jos nuotraukos kopija.

„Žmonės, kurie neturės laiko pasiaiškinti, ką reiškia ši skulptūra, kalbės, kad aš nenusipelniau tokio pagerbimo. Žinau, kad nenusipelniau skulptūros kaip futbolininkė, tačiau visa už jos slypinti istorija yra nepaprastai svarbi žmonėms, kuriems reikia pagalbos“.


Sportininkė atkreipė dėmesį, kad kalbėjimas apie užgauliojimus, patyčias, seksualinį priekabiavimą internete ir kaip į tai reaguoti yra labai svarbus jauniems žmonėms.

„Tai būna kartais taip blogai, kad jauni žmonės nebenori gyventi, o tai yra baisu. Noriu visiems suteikti drąsos, pasitikėjimo savimi ir galimybės jaustis geriau. Padarysiu viską, kad tokių dalykų nebūtų“, – kalbėjo T. Harris.

Australietės reakcija, atkirtis ir drąsa apie tai kalbėti garsiai pakeitė jos pasaulį.

„Tai nėra vienintelis toks incidentas, tačiau tai iššūkis visiems mums, – kalbėjo Australijos futbolo lygos vadovas Gillonas McLachlanas. – Tačiau viskas keičiasi. Vis daugiau žmonių sąmoningai pastebi tokius komentarus ir jų netoleruoja. O T. Harris nuotrauka, tikiuosi, taps ikona. Tai nuostabus momentas, rodantis visą žaidėjos atletiškumą. O viskas, ką ji daro, tai į 50 metrų nuotolį spiria kamuolį“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)