31-erių malaizietis pagerino planetos rekordą F20 klasėje, nustūmęs rutulį 17,94 m.

Tačiau jau po varžybų jo rezultatas buvo anuliuotas, o aukso medalis perleistas ukrainiečiui Maksimui Kovalui.

Ukrainos delegacija pateikė protestą dėl to, jog M. Ziyadas pavėlavo pasirodyti Tokijo olimpinio stadiono laukimo kambaryje, iš kurio sportininkai būna pakviečiami į sektorių prieš savo startus.

„Absoliučiai gėdingas sprendimas, prieštaraujantis pačiai žaidynių dvasiai. Jeigu jau taisyklės buvo pažeistos prieš varžybų pradžią, apskritai nereikėjo leisti jam dalyvauti. Apgailėtina, iš mūsų buvo pavogtas auksas ir pasaulio rekordas“, – dėl tokio įvykių posūkio piktinosi Malaizijos sporto ministras Khairy Jamaluddinas.

Niršo ne tik aukšto rango pareigūnai, bet ir paprasti tarptautinėmis pergalėmis nelepinamos Malaizijos sporto gerbėjai.

„Nacionalinio paralimpinio komiteto, Ukrainos jaunimo ir sporto ministerijos, mūsų paralimpiečių paskyros „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“ tinkluose patyrė didžiulę ataką, kurią sukėlė Malaizijos piliečiai. Ukraina apipilta purvais ir įžeidimais, nors viskas iš mūsų pusės buvo padaryta pagal taisykles. Norime, kad ši neapykantos banga būtų įvertinta kaip paralimpinėse žaidynėse dalyvaujančios šalies nesportiškas elgesys“, – teigė Ukrainos nacionalinio neįgaliųjų sporto komiteto atstovė Natalija Garač.


Į pykčio laviną socialiniuose tinkluose buvo priverstas sureaguoti ir Tarptautinis paralimpinis komitetas (IPC).

„Matėme milžinišką emocijų audrą. Mano nuomone, šie komentarai yra užgaulūs ir absurdiški. Jie užtvindė tiek mūsų, tiek Ukrainos paralimpinio komiteto paskyras. Tai jau visiška netvarka, ir man dėl to gaila. Taisyklės yra taisyklės, ne ukrainiečiai kalti, kad jų varžovas pavėlavo“, – komentavo IPC atstovas Craigas Spence'as.

M. Ziyadas ir dar du sportininkai nepasirodė laukimo kambaryje numatytu laiku. Pagal varžybų taisykles, tokiu atveju dalyvius galutiniame protokole reikėtų klasifikuoti kaip nestartavusius.

Organizatorių teigimu, M. Ziyadui leista pasirodyti sektoriuje, nes tuo metu ukrainiečių protestas dar nebuvo išnagrinėtas aiškinantis malaiziečio pavėlavimo aplinkybes. Esą tik įsitikinus, jog lengvaatletis neturėjo jokios pateisinamos priežasties laiku neprisistatyti į laukimo kambarį, priimtas sprendimas.


M. Ziyadas aiškino uždelsęs ateiti, nes negirdėjo kvietimo arba jis buvo praneštas kalba, kurios jis nesupranta.

„Man tikrai gaila sportininkų, bet kai teisėjai viską įvertino, nebeliko kitos išeities kaip anuliuoti jų rezultatus“, – sakė C. Spence'as.

Tokia atomazga atnešė Ukrainai dvigubą pergalę: sidabrą pelnė dar vienas šios šalies paralimpietis Aleksandras Jarovejus. Į trečią vietą pakilo graikas Efstratios Nikolaidis.

Vieną aukso ir du sidabro apdovanojimus Tokijuje laimėjusi Malaizija valstybių įskaitoje užima 48-ą vietą, tuo metu dėl aukščiausių pozicijų paralimpinėse žaidynėse nuolat kovojanti Ukraina žengia šešta (17 aukso, 35 sidabro, 23 bronzos medaliai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)