Praėjusį penktadienį EHF paskelbė, kad į planetos čempionatą Egipte pateko aukščiausias vietas 2019 metų Europos čempionate užėmusios rinktinės: Slovėnija, Vokietija, Portugalija, Švedija, Austrija, Vengrija, Baltarusija, Islandija, Čekija ir Prancūzija.

Anksčiau vietą pirmenybėse jau buvo užsitikrinę Ispanijos, Kroatijos, Norvegijos ir Danijos rankininkai.

EHF sprendimas keisti arklius brastoje papiktino šalis, kurios tikėjosi dėl kelialapių pakovoti atrankos varžybose.

Tarp tokių buvo ir Lietuva, ir Latvija.

„Esame visiškai šokiruoti tokio sprendimo. Mano nuomone, tai tiesiog spjūvis į veidą žaidėjams, treneriams ir mažesnių rankinio šalių federacijoms. Bandysime vienyti jėgas su kitų panašiai nuskriaustų šalių federacijomis ieškodami galimybių pakeisti tokį sprendimą, tačiau reikia pripažinti, kad optimizmo yra nedaug.

Atrodo komiškai, kad EHF nemato galimybių sužaisti atrankos rungtynių, tačiau randa absurdišką išeitį 2019/2020 metų Čempionų lygos finalo ketvertą vykdyti vos ne kito sezono viduryje – gruodžio pabaigoje,“ – komentavo Lietuvos rankinio federacijos prezidentas Donatas Pasvenskas.

Pirmadienį jo žodžius kone atkartojo Latvijos rankinio federacijos vadovas Martinas Bičevskis.

„Mane šokiravo sprendimas, priimtas be jokių diskusijų. Manome, kad tai yra tarsi spjūvis į veidą. Nors koronavirusas iškėlė itin sudėtingų iššūkių, su jais tvarkytis šitokiu būdu nėra garbinga.

Paimkime pavyzdžiu olimpines žaidynes. Jos buvo atidėtos tiek dėl dalyvių sveikatos, tiek dėl siekio visiems išsaugoti vienodas kvalifikacijos sąlygas.

Mes kviesime visas šalis pasisakyti dėl šio klausimo ir teisiškai įvertinti visas teorines galimybes, kurios leistų rinktinėms aikštėje kovoti dėl vietos pasaulio čempionate“, – kalbėjo M. Bičevskis.

Latviai atrame atrankos etape, kuris dėl koronaviruso pandemijos iš pradžių buvo iš balandžio perkeltas į birželį, turėjo susitikti su Izraelio ekipa. Sėkmės atveju, lemiamame etape būtų laukusi Portugalija.

Lietuviai ruošėsi žaisti su Lenkija, kurią įveikus būtų likęs Baltarusijos barjeras.

Pirmajame atrankos etape Mindaugo Andriuškos auklėtiniai pranoko Slovakiją, Farerų salas ir Liuksemburgą, o latviai kovas turėjo pradėti nuo antro etapo.

Šių metų Europos čempionate debiutavusi ir 24-ą vietą užėmusi Latvijos rinktinė pasaulio pirmenybėse dar nebuvo pasirodžiusi. Lietuvos nacionalinė komanda vienintelį kartą jose žaidė 1997-aisiais, kai finišavo dešimta tarp 24 ekipų.

EHF atšaukė ir atranką į šių metų moterų Europos čempionatą, gruodį vyksiantį Danijoje ir Norvegijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)