Skelbiama, kad trečiadienį į Rusijos sostinę atvykusi trijų tyrėjų komanda „nesusiduria su jokiais sunkumais“ ir sėkmingai pradėjo informacijos nuskaitymo iš laboratorijos duomenų saugyklų procesą.

Rusija anksčiau buvo pažadėjusi suteikti prieigą prie laboratorijos duomenų iki gruodžio 31 d., tačiau to nepadarė – WADA tyrėjams teko apsisukti ir grįžti nieko nepešus.

Vėliau Rusijos prezidento atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas teisinosi, esą iškilo „smulkių darbinių nesutarimų dėl logistikos klausimų“.

WADA rugsėjį kontroversiškai atšaukė Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) suspendavimą, motyvuodama tokį sprendimą rusų garantijomis pasidalinti Maskvos laboratorijos duomenimis ir joje saugomais sportininkų mėginiais.

Tikimasi, kad patekę į laboratoriją tyrėjai gaus vertingos informacijos, leisiančios išplėsti Rusijoje veikusios valstybės remtos dopingo sistemos tyrimą.

Vis dėlto esama abejonių, ar laboratorijoje, kurioje iki 2015 metų buvo klastojami testų rezultatai ir dangstomi susitepę atletai, sukaupta informacija per trejus skandalo metus nebuvo pakeista, siekiant nuslėpti tikrąjį dopingo vartojimo mastą.

„Užgniaužę kvapą laukiame žinių, ar duomenys nebuvo išbalinti, ir WADA gaus tikrą informaciją apie potencialiai maždaug 9 tūkst. teigiamų dopingo testų, liečiančių 4 tūkst. Rusijos sportininkų. Tikėkimės, kad šie duomenys nėra sunaikinti“, – nuogąstavo vienas aktyviausių WADA nuolaidžiavimo Rusijai kritikų, JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas.

Primename, kad Maskvos laboratorijai vadovavo Grigorijus Rodčenkovas, 2015 metais pabėgęs į JAV ir tapęs bene pagrindiniu liudytoju įvairioms tarptautinėms organizacijoms tiriant Rusijos dopingo skandalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)