IOC prezidentas Thomas Bachas trečiadienį spaudos konferencijoje sakė, kad šį klausimą jo vadovaujama valdyba išsamiai aptarė per tris dienas trukusius posėdžius.

Konsultacijos, kuriose dalyvaus IOC sportininkų atstovai, tarptautinės sporto federacijos ir nacionaliniai olimpiniai komitetai, bus tęsiamos penktadienį numatytame Olimpiniame viršūnių susitikime ir vėliau.

Vasario 24 dieną prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, kurią palaikė Baltarusija, IOC įvedė sankcijas valstybėms ir vyriausybėms, taip pat rekomendavo tarptautinėms federacijoms, kad Rusijos sportininkai apskritai nedalyvautų varžybose arba varžytųsi be savo nacionalinių simbolių – tai IOC pavadino apsaugos priemonėmis, kurios vis dėlto prieštarauja jo paties vienijimo idėjai.

T. Bachas priminė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai ir toliau dalyvavo teniso turnyruose, nors į kai kuriuos prestižinius renginius jiems buvo užtrenktos durys (Vimbldono atvejis).

„Olimpinis judėjimas turi būti vienijanti, o ne skaldanti jėga, – sakė T. Bachas. – Turime ieškoti būdų, kaip įveikti šią dilemą ir būti ištikimiems savo misijai. Sankcijos tebegalioja, tačiau mums vis tiek reikia saugoti tarptautinių renginių vientisumą. Tokią situaciją turime įveikti. Tarptautinės varžybos turi būti sąžiningos ir teisingos visiems“.

T. Bachas citavo Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininką Csabą Korosį, kuris praėjusią savaitę pareiškė, kad „daug perspektyviau, jei tautos varžosi sporto, o ne mūšio lauke“.

Jis sakė, kad šių dviejų šalių sportininkai „negali būti nubausti dėl savo vyriausybės, jei jie neremia ir neprisideda prie konflikto“, tačiau terminų nenurodė, nors atrankos į Paryžiaus žaidynes kai kuriose sporto šakose jau prasidėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)