Pirmadienį Vilniuje surengtoje diskusijoje „Korupcija sporte: ar visos rungtynės Lietuvoje laimimos sąžiningai?“ D. Hillas pristatė savo knygą „Parduotos rungtynės“.

Šiame darbe nagrinėjamas esą milijardinės apimties nelegalus verslas, kuriame sukasi kriminalinio pasaulio atstovai, nesąžiningi sportininkai ar teisėjai bei daugiausia Azijoje įsikūrusios lažybų kontoros.

„Neatsitiktinai lažybų organizatoriai iš Azijos dabar užima 60-70 proc. pasaulinės rinkos – būtent per juos dažniausiai atliekami korupciniai sandoriai. Susitarimai dėl varžybų rezultatų tiesiog naikina Azijos sportą: pavyzdžiui, nacionalinę Japonijos sporto šaką sumo. Jei sportas tampa korumpuotas, nuo jo neišvengiamai nusisuka ir sirgaliai, ir rėmėjai, ir perspektyvus jaunimas.

Tačiau tai yra ne vien Azijos, o viso pasaulio problema: lažinamasi ir dėl svarbiausių Europos futbolo susitikimų, ir dėl Olandijos antros moterų lygos rungtynių. Nereikėtų galvoti, kad Lietuvoje, priešingai nei kitose šalyse, tokių problemų nėra“, - neabejojo D. Hillas.

Diskusijoje dalyvavęs Vilniaus „Sakalų“ krepšinio klubo sporto direktorius Linas Kvedaravičius pripažino, jog šalies krepšinio padangė nėra be nesąžiningų veiksmų šešėlio, o praėjusį pavasarį Palangos „Naglio“ komandą sukrėtęs lažybų skandalas tik atvėrė kur kas platesnio masto problemą.

L. Kvedaravičius siūlė riboti lažybų pasiūlą Lietuvoje ir atidžiau kontroliuoti šį verslą.

„Vienas dalykas, jei atskiras žaidėjas užsimano lažintis – neduok Dieve, jei toks noras užeitų savininkui, kuriam priklauso 4 ar 5 komandos, žaidžiančios vienoje lygoje“, - nuogąstavo „Sakalų“ sporto direktorius.

Advokato padėjėjas Julius Zaleskis pastebėjo, kad manipuliacijų rungtynių rezultatais sritį reguliuojanti teisinė bazė Lietuvoje yra vargana, teisėsauga į tokius įtarimus reaguoja vangiai, o vadinamasis „Naglio“ lažybų skandalas parodė, jog spragų pilna ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) bei Lietuvos krepšinio lygos (LKL) nuostatuose.

Tiesa, naują LKF Etikos ir drausmės kodekso projektą paruošti padėjęs Generalinės prokuratūros prokuroras Kęstutis Vagneris tikino, kad naujajame dokumente nesąžiningi veiksmai apibrėžiami kur kas aiškiau.

Primename, kad praėjusį balandį trys „Naglio“ ekipos žaidėjai – Vytautas Buzas, Rimas Varanauskas ir Vidmantas Užkuraitis, statę pinigus už savo komandos pralaimėjimą Kauno „Žalgiriui“ didesniu nei 30 taškų skirtumu, atsipirko 3 tūkst. litų baudomis, kurias krepšininkams skyrė LKL.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją