Pakeitimus pasiūlė UWW Techninė komisija, o jos siūlymams pritarė tarptautinės imtynių federacijos biuras.

Svorio kategorijų skaičius nuo 8 padidės iki 10-ties, o varžybos vienoje iš dešimties svorio kategorijų vyks nebe vieną, o dvi dienas.

Galutinis sprendimas dėl pakeitimų bus priimtas pasaulio čempionato Paryžiuje, vyksiančio rugpjūčio pabaigoje, metu. Pakeitimai galios suaugusių, jaunimo iki 23 metų ir jaunimo iki 20 metų amžiaus grupėms. Naujos taisyklės turėtų įsigalioti nuo 2018 metų sausio 1 dienos.

Dviejų dienų varžybų formatas bus išmėgintas Europos (liepos mėn. Sarajeve) ir pasaulio (rugsėjo mėn. Atėnuose) jaunių čempionatuose. Tokio pasikeitimo esmė – finalinio etapo dalyvius teks sverti du kartus. Pirm kart kaip ir dabar, varžybų išvakarėse, ir dar kartą – antros varžybų dienos rytą, suteikiant 2 kilogramų toleranciją.

Šiuo metu imtynininkai sveriasi varžybų išvakarėse ir varžosi vieną dieną, pradedant kvalifikacinėmis imtimis ir baigiant finalais. Tikimasi, kad numatyti pakeitimai apribos atletų galimybe drastiškai „mėtyti“ svorį ir, tuo pačiu, pagerins imtynių kokybę. „Šitie patobulinimai yra neįtikėtini, – sakė UWW prezidentas serbas Nenadas Lalovičius.

– Mūsų sportas jau senai neturėjo tokių stiprių pozicijų, todėl manau, kad su naujomis kategorijomis bei pagerintu varžybų formatu stebėsime dar didesnį susidomėjimą imtynėmis. Taip pat manau, kad naujos taisyklės skatins kovotojus nežaloti savęs, prieš varžybas aukojant sveikatą ir drastiškai atsikratant varžybiniu viršsvoriu“.

Biuras taip pat balsavo už imtynininkų reitingavimo sistemos tobulinimą ir sieks kuo objektyvesnio atletų pajėgumo įvertinimo. Šiai dienai būti reitingų lentelė sąrašuose yra tik prestižo reikalas. Tačiau artimiausiu metu keturi pajėgiausi imtynininkai svorio kategorijoje varžybų metu bus „išmėtyti“ į skirtingus pogrupius. Tokiu būdu bus išeliminuotos lyderių dvikovos ankstyvose stadijose.

Biuras taip pat priėmė keletą naujų taisyklių papildymų dėl aktyvumo skatinimo. Naujovė bus išbandyta netrukus – kovo pabaigoje Vengrijoje vyksiančiame Europos jaunimo U-23 čempionate.

Taip pat buvo paskelbta, kad vyksta konsultacijos dėl graikų-romėnų imtynių stiliaus atletų priverstinės kovos grąžinimo parteryje. Šiuo metu dvikovoje parteryje vyksta tik tuomet, jei vienas atletų nubloškia savo varžovą ant imtynių kilimo.

UWW paskelbė, kad sugriežtinti reikalavimai Antidopingo kodekso pažeidėjams – nuo 2018 metų bus anuliuoti tos komandos rezultatai, kurios atletas komandinių varžybų metu (pvz., Pasaulio taurės), buvo pričiuptas vartojęs draudžiamus preparatus.

Dar viena naujovė – didžiausių varžybų metu bus leidžiama įrengti daugiau vaizdo kamerų. Papildomomis kameromis nufilmuotos kovos leistų teisėjams objektyviau įvertinti imtynininkų veiksmus. Šiuo metu yra nustatyta tvarka, jog prie kiekvieno kilimo yra tik viena vaizdo kamera.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)