Kuo itališkas tenisas „tamburello“ ir australiškas futbolas „footy“ skiriasi nuo mums įprasto? Kodėl lenkų tinklinio tinkle žiojėja skylės? Kaip žaidžiamas japoniškas kroketas ir kodėl belgai iš lankų šaudo vertikaliai? Kaip kovos šokiai šokami Brazilijoje ir kaip Libane? Visus atsakymus buvo galima rasti Šiauliuose.

„Šiaulių“ krepšinio komandos atstovas Mindaugas Žukauskas stadione laiką leido kartu su visa šeima: žmona Lina ir sūnumis Mantvydu ir Deividu. Anot krepšininko, mėgėjų žaidynės atnešė miestui daug puikaus šurmulio, miestas tapo gyvas, judrus.

„Turime smagią progą ne tik pasižiūrėti į sporto šakas, bet ir patys viską išbandyti. Dalyvavom ir nakties renginiuose. Dar niekada Šiaulių bulvare naktį nebuvau matęs tiek žmonių. Tokiais atvejais jautiesi nuostabiai“, - sako krepšininkas.

Dėl smagaus šurmulio ir gražių akimirkų, kurios vyksta būtent Šiauliuose, vyrui pritarė ir žmona Lina. Anot jos, vaikams Mantvydui ir Deividui toks renginys paliks neišdildomų įspūdžių. Ypač smagu patiems viską išbandyti, mokytis.

„Man susidarė įspūdis, kad daugelis čia demonstruojamų žaidimų panašūs į tuos, kuriuos žaisdavome vaikystėje, kiemuose. Žinoma, mūsiškiai buvo paprastesni ir primityvesni“, - sako Lina Žukauskienė.

TAFISA žaidynių atidarymo ugnį uždegusi šachmatininkė Viktorija Čmilytė sako, kad didžiausią įspūdį jai paliko iškilminga eisena, kurioje teko žygiuoti drauge su spalvingomis delegacijomis iš viso pasaulio.

„Malonu matyti tiek daug į Šiaulius suvažiavusių žmonių ir pristatančių tiek daug neregėtų sporto šakų. Manau, kad Šiauliams šios žaidynės - didelis pliusas. Aplamai, kiekvienam miestui dideli renginiai, pritraukiantys tūkstančius svečių iš viso pasaulio yra tik pliusas“- sakė pasaulio šachmatų didmeistrė.

Šachmatininkė mėgsta aktyviai leisti laisvalaikį gryname ore, nes treniruotės ir varžybos, palinkus prie šachmatų lentos, labai nuvargina. „Pasitaiko partijų, kurios trunka apie 7 valandas. Tad pajudėti, pasportuoti gryname ore - man malonumas. Džiaugiuosi, kad į Šiaulius pasivaržyti ir parungtyniauti atvyko mėgėjiško sporto entuziastai. Ir jiems ir mums tai didelė šventė“.

Parolimpinėms žaidynėms besiruošiantis, Europos neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionate du aukso medalius iškovojęs šiaulietis Mindaugas Bilius džiaugėsi, kad taip pat buvo pakviestas dalyvauti iškilmingoje eisenoje ir nešti žaidynių ugnį.

„Galiu tik pagirti organizatorius, kad į TAFISA žaidynių programą įtraukė ir neįgaliųjų varžybas. Jiems tai didelė paskata. Linkiu visiems gerų varžybų ir rezultatų“, - sakė Mindaugas Bilius.

Rungtyniavo ir ministrai

Nacionalinių sporto šakų pasirodymus Šiaulių miesto stadione stebėjo Ūkio ministras Rimantas Žylius ir Vidaus reikalų viceministras Gintaras Steponas Vyšniauskas.

„Išbandėme daug žaidimų, nacionalinių sporto šakų. Štai amerikiečiai mokė visus žaisti „Shuffleboard“. Toks žaidimas galėtų būti populiarus ir pas mus, nes nereikalauja didelio pasirengimo, malonus žaisti bendraujant. Įdomus lenkiškas tinklinis, nustebino estų sūpuoklės, kuriose sportininkai apsisuka 360 laipsnių. Tikrai buvo į ką pasižiūrėti”, - sakė Vidaus reikalų viceministras Gintaras Steponas Vyšniauskas, kuris yra ir Žaidynių darbo grupės vadovas.

Anot viceministro, galima tik pasidžiaugti tokių renginių įvairove ir spalvingumu, ypač kai tie renginiai vyksta regionuose.

„Kiekvienas miestas, kiekvienas regionas turėtų kurti savas tradicijas, stengtis, kad žmonėms būtų įdomu čia gyventi, būtų kur leisti laisvalaikį. Mėgėjiškas sportas, sporto visiems judėjimo perspektyvos Lietuvoje yra didelės, tad sveikintinas kiekvienas tą judėjimą propaguojantis žingsnis. Šaunu, kad Šiaulių regionas susibūrė tokiam dideliam renginiui“,- sako viceministras.

Iš Vilniaus atvykę svečiai stebėjo ne tik sporto pasirodymus, bet ir dalyvavo prieš tai vykusiuose Žaidynių nakties renginiuose: stebėjosi pilnomis gatvėmis žmonių, grožėjosi įspūdingais ugnies cirko artistų pasirodymais, spalvingais fejerverkais.

Dovanų gavo lazdas ir rupijų

Šiauliečiai Valdas ir Jūratė Stankai susirungė amerikiečių atvežto žaidimo „Shuffleboard“ takelyje. Žaidime surinkusi 18 taškų Jūratė laimėjo prieš savo vyrą.

„Labai smagu čia. Tai pirma diena, kai esame žaidynių renginiuose, labai patinka mums visiems“, - sako ponia Jūratė. Su tėvais stadione sporto žaidimus išbandė ir sūnus Vismantas.

Pietų Afrikos delegacija šeimai padovanojo Intonga žaidimo lazdas, o štai po sėkmingo Indonezijos sukinio žaidimo Vismantas gavo dovanų 2000 Indonezijos rupijų.

„Sakė, kad mūsų pinigais tai būtų lygiai litas“, - šypsosi puikiai nusiteikusi Jūratė Stankuvienė.

Prie stalo žaidimų sutikta radviliškietė Ineta su dukromis Eidvile ir Lina sakė, kad ką tik atvažiavo į stadioną ir pradėjo domėtis bei pačios išbandyti, kas čia vyksta. Joms, kaip ir daugeliui nacionalinių sporto šakų šventės dalyvių, labiausiai patiko tai, kad galima ne tik pažiūrėti, ką ir kaip daro kiti, bet ir viską išbandyti pačioms.

Šiaulietės Irena ir Daiva, gavusios dovanų stalo žaidimo Morabaraba lentą, ilgai aiškinosi su ją padovanojusiais Pietų Afrikos atstovais, kaip tą žaidimą reikia žaisti.

„Esame sužavėtos tuo, kas vyksta Šiauliuose. Pasijutome, lyg būtume kažkur kitame pasaulio krašte, ne Šiauliuose. Žaidynių nakties renginiuose tarsi judėjo visas miestas, visi kartu dainavome, žavėjomės ugnies cirko artistais, nuostabiais fejerverkais. Čia, stadione, irgi stengiamės kuo daugiau pamatyti, išbandyti, pasimokyti. Nuostabu čia būti“,- savo įspūdžiais iš žaidynių dalinosi Irena.

TAFISA žaidynės vyksta liepos 5-11 dienomis Šiaulių regione. Jose dalyvauja apie 7,5 tūkstančio žmonių iš 60 pasaulio šalių. Nacionalinių sporto šakų ir žaidimų pristatymas į žaidynių programą įtrauktas nes žaidynes globoja UNESCO, kuri akcentuoja šių žaidimų ir sporto šakų, kaip nematerialiojo kultūrinio paveldo, išsaugojimo svarbą.

TAFISA žaidynės – pagrindinis pasaulio neprofesionalaus sporto renginys, vykstantis kas ketverius metus skirtinguose pasaulio žemynuose. Tai savotiška neprofesionalių sportininkių olimpiada. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūru (Malaizija) bei San Paulu (Brazilija).

TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)