Praėjęs sezonas Lietuvos biatlonininkams buvo kaip niekad sėkmingas: pasaulio taurės taškų pavyko iškovoti ne tik olimpiečiams T. Kaukėnui ir Dianai Rasimovičiūtėi, bet ir Natalijai Kočerginai, o Karolis Dombrovskis pirmą kartą karjeroje iškovojo teisę startuoti pasaulio taurės varžybų persekiojimo rungtyje.

Tarpsezoniu slidinėjimą į biatloną iškeitė Vytautas Strolia, o Lietuvos pilietybę gavo iš Sankt Peterburgo kilusi Natalija Paulauskaitė. Plačiau apie tarpsezonio permainas ir naujo sezono tikslus papasakojo Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas.

– D. Rasimovičiūtė po žiemos sezono baigė karjerą, o po to grįžo. V. Strolia iš slidinėjimo perėjo į biatloną. Kokios dar permainos palietė Lietuvos biatlono pasaulį?, – biathlonltu.com paklausė A. Daugirdo.

– Pokyčiai įvyko į teigiamą pusę. Diana kategoriškai nebuvo pareiškusi, jog palieka sportą, ji savarankiškai sportavo. Moterų rinktinės sudėtis yra pakankamai konkurencinga – yra ir N. Kočergina, ir N. Paulauskaitė, kuri jau gavo teisę startuoti oficialiose varžybose už Lietuvą. Ta pati Marija Kaznačenko, dar iš praėjusio sezono turinti kvalifikaciją, leidžiančią startuoti pasaulio taurės varžybose, Gabrielė Leščinskaitė ir Gaudvilė Nalivaikaitė. D. Rasimovičiūtė rugpjūčio mėnesį pranešė, jog nori grįžti į sportą ir tai tik dar labiau sustiprino moterų rinktinę. O esminių pokyčių neįvyko.

Kalbant apie vyrų komandą, tai V. Strolios atėjimas suteikė naują impulsą vyrų rinktinei. Iki sezono pradžios V. Strolia yra pajėgus trečias numeris komandoje. Jis pakankamai gerai pasirengęs fiziškai, viskas priklausys nuo to, kaip jam pasiseks su šaudymu. Vaikinas deda labai dideles pastangas šaudymo pratybose, pirmi sezono kontroliniai startai parodė, jog jo atliktas darbas nenuėjo veltui. Taigi, turime gerus tris vaikinus.

Tikimės, jog Tomas ir toliau išliks lyderiu bei sieks aukščiausių vietų. Visą parengiamą laikotarpį puikiai atidirbo Karolis Dombrovskis, pirmi startai parodė, jog ir jis gali siekti aukštesnių rezultatų. Gal sudėtingesnė situacija yra dėl ketvirto estafetės komandos nario. Realiausias šios pozicijos kandidatas yra Rokas Suslavičius, kuris nuo rudens treniruojasi drauge su „A“ komanda.

Taip pat jaunimo grupėje yra keli vaikinai, artimiausiu metu galintys papildyti pagrindinę rinktinę. Šį sezoną pradėsime tikrai ne silpnesne sudėtimi nei praėjusiais metais. Apibendrinant abiejų komandų sudėtis prieš naują sezoną, galiu drąsiai teigti, kad jos tik sustiprėjo.

– Žvelgiant į V. Strolios perspektyvas, ar realu, jog jis įsiverš į elitą?

– Kodėl gi ne? Matome, jog jo funkcinis pasirengimas yra neblogas, greitis trasoje taip pat teikia vilčių, tad jam belieka įsisavinti šaudymo greitį. Šaudymo taiklumas ir greitis ateina su laiku, viskas priklausys nuo treniruočių. Jis stengiasi, tad progresas turėtų būti akivaizdus. Kažkada svajojome, jog kas iš vyrų pakliūtų į persekiojimo rungtį (60-ukas sprinto rungtyje – aut. past.), po to – į 50-uką. Praėjusiais metais T. Kaukėnas dažnai patekdavo „į taškus“ (geriausiųjų 40-ukas), o K. Dombrovskis iškovojo teisę startuoti persekiojimo rungtyje. V. Strolia tikrai yra pajėgus, dar šį sezoną jis gali įvykdyti pasaulio taurės normatyvą, o ten bandyti patekti į persekiojimą.

– Kalbant apie komandos aptarnaujantį personalą, jis išliko tas pats?

– Trenerių branduolys ir pagrindiniai strategai liko tie patys. Vyriausiuoju „A“ komandos treneriu liko Ilmaras Bricis, jam visą parengiamą sezoną talkino Aurimas Bučelis. Nuo sezono pradžios prie komandos prisijungs du papildomi žmonės – vienas ateis į pagalbą aptarnaujančiam personalui, kitas – į pagalbą treneriui. Gali būti, jog antru treneriu dirbs Jevgenijus Pečionkinas iš Visagino.

Šiais metais neturime masažuotojo, dėl to yra kiek sudėtingiau, nes sportininkų atsistatymas truputį stringa. Ši problema yra susijusi su finansavimu, kadangi jis sumažėjo beveik 40 procentų. Labai sudėtinga užtikrinti masažuotojo ir gydytojo paslaugas su tokiomis finansinėmis galimybėmis. Žiemos olimpinės žaidynės baigėsi, dabar visi susikoncentravo ties pasirengimu vasaros olimpiadai. Tikimės, jog sunkmetį išgyvensime ir sportininkai sėkmingai startuos šiame sezone.

– Per Sočio olimpiadą T. Kaukėnas užkėlė kartelę, tad visi laukia tik aukščiausių pozicijų. Kokie sezono tikslai?

– Tomas tikrai užkėlė kartelę, visi pamatė, jog galime būti tarp lyderių. Iš jo visi tikėsis kažko panašaus ir šį sezoną. Tarpsezoniu Tomas nesėdėjo rankų sudėjęs ir dirbo, tačiau biatlone reikia ir sėkmės – vieno šūvio reikšmė yra labai didelė. Potencialiai jis gali būti tarp prizininkų, bet reikia, jog ir aplinkybės susiklostytų palankiai.

O lūkesčiai visada yra patys didžiausi. Šį sezoną turime įsitvirtinti pasaulio taurės varžybose ir neprarasti tų pozicijų, kurias esame iškovoję. Pasaulio čempionatui Suomijoje turime sukomplektuoti vyrų ir moterų komandų sudėtis. Tikimės gerai pasirodyti netoliese, Estijoje, vyksiančiame Europos čempionate. Trečios pagal reikšmingumą sezono varžybos – pasaulio jaunių ir jaunimo čempionatas – taip pat vyks Lietuvos pašonėje – Baltarusijoje.

– Ar realu pasaulio taurės etapuose šiemet išvysti perspektyviausias jaunas biatlonininkes – G. Nalivaikaitę ir G. Leščinskaitę?

– Realu, tačiau tai priklausys nuo trenerių planų. Šių mergaičių pagrindinė užduotis yra būti pamaina „A“ rinktinei ir, jeigu reikia, ją papildyti pasaulio taurės etapų estafetės rungtyse bei sėkmingai pasiruošti pasaulio ir Europos jaunimo čempionatams.

– Ar Nacijų taurės įskaitoje kovosime dėl kiekvieno taško, ar kai kuriuos pasaulio taurės etapus sportininkai praleis?

– Kova turėtų būti dėl kiekvieno taško, nes nuo vietos Nacijų taurės įskaitoje priklauso kito sezono startuojančių sportininkų kvotos. Norėtųsi užpildyti visus etapus, bet ar tai realu, pamatysime sezono eigoje. Nesame didelė rinktinė ir todėl sunku užpildyti visas priemones.

– Prieš beveik dvi savaites biatlonininkai dalyvavo pirmose sezono varžybose – atvirame Norvegijos čempionate. Ten geriausiai pasirodė ne olimpiečiai, bet N. Kočergina ir K. Dombrovskis. Pasikeitė lyderiai ar antri rinktinės numeriai priartėjo prie pirmų?

– Norėčiau tikėti, jog antri numeriai priartėjo prie pirmų. T. Kaukėnas ir D. Rasimovičiūtė šį sezoną dar išliks lyderiais, tačiau labai džiugu, jog komandos lygis auga. Tikiuosi, jog trečias ir ketvirtas numeriai taip pat priartės. Einame prie to, jog turėsime ne vieną pajėgų sportininką, o kitus statistus, bet pajėgią ir lygią komandą, kurioje laimėti gali bet kas. Konkurencija tarpusavyje paskatintų mūsų biatlonininkus dar kruopščiau ir atidžiau dirbti bei siekti aukštesnių rezultatų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)