Vindsore (Kanada) finišuojančiose pasaulio pirmenybėse – santūrus lietuvio triumfas.

Palietęs baseino sienelę ir pakėlęs akis į švieslentę S. Bilis atrodė kiek pasimetęs, o po keliolikos minučių užkėlęs koją ant aukščiausio pakylos laiptelio šviesiaplaukis atlapaširdis taip pat nespinduliavo jam įprastomis neslepiamomis emocijomis.

Atrodo, kad šįkart S. Bilis iškrėtė staigmeną net sau pačiam.

Prestižinės 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties finale lietuvis pademonstravo turintis neišsemiamus rezervus ir nušluostė nosis visiems kur kas garsesniems ir labiau patyrusiems konkurentams.

JAV gyvenantis 23-ejų panevėžietis iškovojo svarbiausią gyvenimo pergalę, laimėjęs aukso medalį.

Finale jis baseine tesugaišo 46,58 sek., antrą kartą per parą užfiksuodamas naują nacionalinį rekordą.

Šiaurės Karolinos universiteto trenerio Toddo DeSorbo auklėtinis pirmavo nuo nuo pat starto iki finišo. Tiesa, pabaigoje jį stumtelėjo ir sėkmė: antrą vietą užėmusį japoną Shinrį Shiourą lietuvis aplenkė viena šimtąja sekundės dalimi. Bronza tenkinosi australas Tommaso D'Orsogna (46,70).

„Tai buvo labai labai atkaklus ir artimas finalas. Kai pamačiau galutinius rezultatus, pagalvojau: „Oi, vos vos“. Esu laimingas, kad jis manęs nepavijo. Po pusfinalio žinojau, kad galiu plaukti dar greičiau, tik reikia ištaisyti kelias klaideles. Pamaniau, kad tai mano gyvenimo galimybė ir kad tai įmanoma“, – po auksinio finišo sakė lietuvis.

Pusfinalyje S. Bilis distanciją įveikė per 46,73 sek., pagerino Lietuvos rekordą ir užėmė antrą vietą. Atrankos plaukimuose lietuvis buvo lėtesnis daugiau nei puse sekundės (47,39) ir finišavo penktas.

Vindsore S. Bilis iškovojo jau antrą medalį – prieš tai perpus trumpesniame plaukimo laisvu stiliumi nuotolyje jis laimėjo bronzą. Tokio lygio varžybose S. Bilis anksčiau ant prizininkų pakylos užkopęs nebuvo.

Iki šiol skambiausias jo pareiškimas buvo Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių 50 m nuotolyje užimta aštunta vieta.

S. Biliui – šalies vadovų sveikinimai

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino S. Bilį, pasaulio plaukimo čempionate Kanadoje iškovojus aukso medalį trumpajame baseine 100 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje.

Prezidentės teigimu, ši svari pergalė įrodo S. Bilio ryžtą ir tikėjimą savo jėgomis.

Šalies vadovė plaukikui palinkėjo, kad iškovotas čempiono vardas būtų įkvepianti svarių, aukščiausio pakylos laiptelio vertų laimėjimų pradžia.

Laikinai einantis ministro pirmininko pareigas Algirdas Butkevičius tai p pat pasveikino S. Bilį su istoriniu laimėjimu.

„Žaviuosi jūsų sėkmingais startais, žaibiškais finišais ir geležine valia, leidusiais įveikti stipriausius varžovus iš viso pasaulio ir šįkart užlipti ant aukščiausiosios apdovanojimų pakylos, iškovojant aukso medalį. Kartu su visa Lietuva džiaugiuosi Jūsų pergale ir linkiu sėkmingų ateities startų“, – sakoma premjero A. Butkevičiaus sveikinime.

Galingai pasaulio čempionatą užbaigė ir Danas Rapšys. 200 m plaukimo nugara finale 21-erių panevėžietis pakilo aukščiausiai per savo karjerą ir užėmė penktą vietą.

Maža to, jis taip pat sulaužė sau pačiam nuo praėjusių metų priklausiusį šalies rekordą, finišavęs per 1 min. 50,87 sek.

Čempionu tapo lenkas Radoslawas Kaweckis (1:47,63), antras buvo amerikietis Jacobas Pebley (1:48,98), trečias – japonas Masaki Kaneko (1:49,18).

Atrankos varžybose rytinėje sekmadienio plaukimų sesijoje D. Rapšys nuotolį įveikė per 1 min. 51,38 sek. ir tarp 54 dalyvių užėmė taip pat penktą vietą.

Primename, kad į Vindsorą Lietuvos rinktinė atvyko be atostogaujančios 2012 m. Londono olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės.

Pastaroji per savo karjerą yra iškovojusi penkis planetos plaukimo trumpame (25 m) baseine medalius: tris aukso ir du sidabro. Iki jos nė vienam nepriklausomos Lietuvos plaukikui nebuvo pavykę pelnyti apdovanojimų šiose pirmenybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)