Iš čiuožimo arenos – į kūjo metimo sektorių

Už Atlanto su mama ir broliu 20-metė A. Lukoševičiūtė persikėlė beveik prieš dešimtmetį. Sportininkės paauglystė prabėgo Ilinojuje, netoli Čikagos, kur ir prasidėjo jos, kaip lengvaatletės, kelias.

„Atsikraustėme į Ameriką su mama ir broliu 2010 metais. Mama ilgai pildė žalią kortą ir pagaliau laimėjo, o seneliai čia atvyko dar anksčiau nei mes. Lietuvoje kelerius metus lankiau dailųjį čiuožimą. Amerikoje gal metus palankiau, bet čia juo užsiimti labai brangu. Po to išbandžiau visokius sportus ir dešimtoje klasėje draugė pasiūlė lengvąją atletiką pabandyti“, – pažintį su lengvąja atletika prisiminė A. Lukoševičiūtė.

Lietuvoje mergina buvo laikyta perspektyvia čiuožėja, dalyvaudavo įvairiose tarptautinėse varžybose, šalies čempionatuose, o treniruotėse plušėdavo su dauguma dabartinių dailiojo čiuožimo lyderių, tarp kurių buvo pasaulio čempionatuose Lietuvos garbę ginantis Saulius Ambrulevičius.

„Dailųjį čiuožimą lankiau Kaune, pažįstu dalį rinktinės lyderių. Dalyvaudavau Lietuvos čempionatuose, važinėdavome į Estiją, Latviją. Pagrinde gyvenau ledo arenoje – ten prabėgo visa vaikystė, bet man patiko“, – pasakojo A. Lukoševičiūtė.

Už Atlanto lengvąją atletiką lankyti pradėjusi lietuvė iškart tapo jėgos rungčių atstove. Nors iš pradžių teko tiek bėgioti, tiek šokinėti, sėkmingiausiai jai sekėsi rutulio stūmimas bei disko metimas.

„Pirmose treniruotėse naujokams liepė išbandyti viską. Pabandžiau rutulio stūmimą ir treneris galbūt pamatė potencialą bei pasakė „koks tavo vardas? Ateik čia, tu būsi metikė“. Po poros mėnesių atšilo oras, tai pabandžiau ir disko metimą“, – šyptelėjo lengvaatletė.

Rekordą gerino dukart, tačiau privalės gerinti dar kartą

Kūjo metikės karjerą sportininkė pradėjo dar vėliau, įstojusi į Ajovoje esantį Grinvelio koledžą. A. Lukoševičiūtė prisipažįsta – baigus mokyklą jai buvo minčių apskritai nebetęsti sportinės karjeros.

„Iš pradžių net nežinojau, ar dar norėsiu toliau sportuoti, bet pagalvojau, kad visai įdomu – Grinvelyje komanda ne per stipriausia, gal susitiksiu dar kokių draugų. O prieš pusantrų metų treneris pradėjo mokyti mesti kūjį“, – pasakojo A. Lukoševičiūtė.

Pirmais metais kūjį ji numetė 45,62 m, tad iki šalies rekordo jai trūko kone devynių metrų. Tačiau per metus lengvaatletė padarė milžinišką progresą: 2007-aisiais Vaidos Kelečiūtės pasiektą rekordą (54,14 m) gegužės pradžioje A. Lukoševičiūtė viršijo 30 cm. Po kelių dienų kitose varžybose JAV įrankį ji numetė 55,20 m bei dar labiau sutvirtino geriausios Lietuvos kūjo metikės vardą.

„Lietuvos rekordą pamačiau praeitą vasarą. Tada buvau numetusi tik 45 metrus, bet jau ir tada labai patiko kūjis. Galvojau, 55 metrai – 10 metrų skirtumas didelis ir gal ne šiais metais, ne šį sezoną, bet iki mokslų pabaigimo tikrai galiu pamušti rekordą“, – prisiminė A. Lukoševičiūtė.

Vis dėlto šalies rekordas greičiausiai įskaitytas nebus. Pagal LLAF rekordų tvirtinimo nuostatus rekordininkams privaloma atlikti dopingo kontrolę. Merginai Grinvelio apylinkėse nepavyko rasti antidopingo agentūros ir tuo pačiu – išpildyti privalomos rekordo tvirtinimo sąlygos. Tačiau to A.Lukoševičiūtė nesureikšmina ir tikisi Lietuvos rekordą pasiekti dar šiais metais, atvykusi į šalies čempionatą Palangoje.

„Manau, kad dar kartą pasiekti rekordą Lietuvoje nebus labai sunku. Tikiuosi, pagerinsiu dar daugiau. Ką padarysi, nieko tokio, jog rekordas neįskaitytas. Vis tiek labai džiaugiuosi“, – tikino kūjo metikė.

Lietuvos pilietybės į amerikietišką nekeistų

Liepos 26-27 dienomis vyksiantis Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas A. Lukoševičiūtei bus pirmasis karjeroje apskritai.

Amerikoje gyvenanti sportininkė į gimtinę sugrįš po trejų metų pertraukos. Nors ji varžosi ir rutulio stūmime, ir disko metime, šalies čempionate ji dalyvautų tik kūjo metimo varžybose.

„Metimai man prie širdies, patinka technika, ypač kūjo. Seniau diskas labiausiai patiko, bet dabar dėl technikos įdomiau kūjo metimas. Ateinančias devynias savaites iki Lietuvos čempionato mėtysiu tik kūjį“, – sakė A. Lukoševičiūtė.

Jei ji taptų šalies čempione, patektų ir į rinktinę, kuri Lietuvai atstovaus rugpjūtį Norvegijoje vyksiančiame Europos komandiniame čempionate.

„Turiu bent dvejus metus sporto Amerikoje (kol baigs studijas – lengvoji.lt). Noriu kiek įmanoma aukštyn pakelti Lietuvos rekordą. Būtų labai smagu, jei galėčiau pasivaržyti ir Europoje. Stengsiuosi ir žiūrėsime, kas bus“, – neprognozavo A. Lukoševičiūtė.

Nepaisant pusės gyvenimo, praleisto už Atlanto, lietuvė apie šios šalies pilietybę nesvarsto.

„Galvojau, kad jei Lietuvoje būtų įteisinta dviguba pilietybė, gal ir priimčiau JAV pilietybę, nes taip būtų daug lengviau. Bet tikrai nenoriu prarasti Lietuvos pilietybės, nieko neplanuoju. Dabar tik reikia prasitęsti žalią kortą, nes beveik baigėsi galiojimas“, – šyptelėjo geriausia Lietuvos kūjo metikė.