Iki šiol net į svarbiausių varžybų finalus nepatekdavęs 26-erių sprinteris sukūrė vieną didžiausių Tokijo olimpinių žaidynių sensacijų.

M. Jacobsas 100 m nukūrė per 9,80 sek., pagerino Europos rekordą ir aplenkė visus konkurentus.

Sidabru pasipuoš amerikietis Fredas Kerley (9,84 m), bronza – kanadietis Andre de Grasse (9,89 m).

Finišo liniją kirto tik šeši bėgikai, nes britas Zharnelis Hughesas buvo diskvalifikuotas dėl priešlaikinio starto, o Nigerijos atstovas Enochas Adegoke patyrė traumą distancijoje.

Finale trūko kai kurių ryškiausių žvaigždžių: amerikietis Trayvonas Bromellis nedemonstravo geriausios formos ir neįveikė pusfinalio etapo, o jo tautietis, dabartinis planetos čempionas Christianas Colemanas pernai buvo diskvalifikuotas 18 mėnesių dėl antidopingo taisyklių pažeidimo.

Olimpinės lengvosios atletikos varžybos

Primename, kad prieš tai triskart iš eilės olimpiniu čempionu šioje rungtyje tapo Jamaikos legenda Usainas Boltas. Šįkart vyrų finale nebuvo nė vieno jamaikiečio, tiesa, šalies sprinto tradicijas išsaugojo moterys, kurios išvakarėse išsidalino visas prizines vietas 100 m nuotolyje.

Sekmadienį Tokijo olimpiniame stadione vyko dar trijų lengvosios atletikos rungčių finalai.

Kinė Gong Lijiao su kaupu pateisino favoritės statusą moterų rutulio stūmimo sektoriuje. Dabartinė pasaulio čempionė fiksavo asmeninį rekordą (20,58 m) ir kone metru aplenkė artimiausią konkurentę Raven Saunders iš JAV (19,79 m). Bronza tenkinosi Naujosios Zelandijos atstovė Valerie Adams (19,62 m).

Tokijo auksas užpildys G. Lijiao trofėjų komplektą, kuriame jau buvo olimpiniai sidabro ir bronzos medaliai, parsivežti iš 2012 metų Londono bei 2008-ųjų Pekino žaidynių.

Gong Lijiao

Tuo metu vyrų šuolių į aukštį rungtyje bus įteikti du aukso medaliai. Katarietis Mutazas Essa Barshimas ir italas Gianmarco Tamberi po identiško bandymų skaičiaus užfiksavo ir identišką rezultatą – 237 cm.

Tiesa, jų medalių svoris vis dėlto skirtingas. Jei Kataro atstovas Rio de Žaneire jau buvo tapęs olimpiniu vicečempionu, tai Italijos sportininkui tai apskritai pirmas medalis aukščiausio rango varžybose.

Gianmarco Tamberi

Bronzą pelnė taip pat 237 cm aukštį įveikęs ir nacionalinį rekordą pagerinęs baltarusis Maksimas Nedasekau, kuriam prireikė daugiau šuolių nei konkurentams.

Moterų trišuolio čempione tapo venesuelietė Yulimar Rojas, pakoregavusi nuo 1995-ųjų ukrainietei Inesai Kravets priklausiusį planetos rekordą.

Dabartinė pasaulio čempionė nuskriejo 15,67 m ir rekordinę žymą pastūmė per 17 cm.

Yulimar Rojas

Antra buvo portugalė Patricia Mamona (15,01 m), trečia – ispanė Ana Peleteiro (14,87 m).

Primename, kad Lietuvos trišuolininkė Diana Zagainova nesugebėjo įveikti kvalifikacijos barjero ir bendroje įskaitoje tarp 33 konkurenčių užėmė 28-ą vietą (13,10 m).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)