Iškilmingas 50-mečio paminėjimas ir geriausių penkiakovininkų pagerbimas bus surengtas trečiadienį Vilniaus Rotušėje.

Pirmasis Lietuvos čempionatas buvo surengtas 1955 metais liepos 4-9 dienomis Rygoje, o jo nugalėtoju tapo Simas Žekonis.

"Galime pasidžiaugti išties puikiais laimėjimais, nes per paskutiniuosius ketverius metus penkiakovininkai aukščiausio rango varžybose Lietuvai iškovojo bene daugiausia medalių" - pirmadienį surengtoje konferencijoje sakė LŠPF prezidentas Nerijus Pacevičius.

Nuo 2000 metų Lietuvos penkiakovininkai Andrejus Zadneprovskis ir Edvinas Krungolcas pasaulio ir Europos čempionatuose bei pasaulio taurės varžybose laimėjo visus įmanomus titulus, o pernai Atėnų olimpinėse žaidynėse A.Zadneprovskis iškovojo sidabrą.

Jo sąskaitoje yra du pasaulio čempiono titulai, o E.Krungolcas tris kartus iš eilės laimėjo Europos čempionatą ir pasaulio taurę.

Nors moterys penkiakove Lietuvoje pradėjo užsiiminėti tik 2001 metais, Laura Asadauskaitė pasaulio čempionate jau pateko į geriausiųjų aštuntuką, o jaunimo varžybose buvo arti medalio.

"Aukšti sportininkų rezultatai neabejotinai liudija apie mūsų trenerių profesionalumą", - įsitikinęs LŠPF generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas.

"Paskutiniais metais iš tikrųjų jaučiamės rimta sporto šaka, nestokojame ir žiniasklaidos dėmesio", - sakė A.Zadneprovskis.

Tačiau federacijos vadovai supranta, kad "ant laurų" užmigti negalima.

"Būtina populiarinti šią sporto šaką, stengtis, kad ji užimtų deramą vietą Lietuvos sporto hierarchijoje, sudominti ja daugiau jaunosios kartos atstovų, - sakė N.Pacevičius. - Siekiant šio tikslo, reikia Lietuvoje organizuoti kuo daugiau tarptautinio lygio varžybų vaikams ir jaunimui".

Jo teigimu, LŠPF užsibrėžė tikslą, kad šiuolaikinės penkiakovės klubai veiktų ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose - Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Anot federacijos vadovų, kiekviename mieste, turinčiame baseiną ir žirgyną, padarius palyginti nedideles investicijas, būtų galima plėtoti šią sporto šaką. Tai liudija šį rudenį Anykščiuose pradėjusi veikti šiuolaikinės penkiakovės grupė, kurios sporto bazėje jau kitų metų birželį planuojama surengti tarptautinį turnyrą.

Kitais metais Kaune bus surengtas pasaulio kariškių čempionatas, kuriame dalyvaus daug pajėgių sportininkų.

Paklausti, ar bus kam pakeisti dabartinius lyderius, LŠPF vadovai neturi vienos nuomonės.

"Turime pripažinti, kad šiuo metu Andrejui ir Edvinui niekas negali prilygti, tačiau jie yra pasaulio elito sportininkai", - sakė Lietuvos rinktinės treneris Jurijus Moskvičiovas.

"Tačiau gabių sportininkų - "molio", iš kurio galima "nulipdyti" gerus atletus - tikrai yra, - mano V.Kalininas. - Vis dėlto nesame masinė sporto šaka - vien dėl to, kad penkiakovę sudaro penkios skirtingos rungtys, kurios nemažai kainuoja".

Kalbėdami apie tarptautinį šios sporto šakos statusą, LŠPF vadovai džiaugiasi, kad jai pavyko išsilaikyti olimpinių žaidynių programoje bent jau dvejose artimiausiose žaidynėse.

"Netikiu, kad Monako dabar jau karaliaus Alberto vadovaujamą sporto šaką kas nors ryžtųsi išmesti, - įsitikinęs V.Kalininas. - Tačiau, kad jos varžybų formatas keisis, labai gali būti".

E.Krungolcas neseniai Maskvoje jau dalyvavo eksperimentinėse varžybose, kur sportininkai fechtavosi, bėgo, šaudė, plaukė ir jojo kombinuota tvarka, tačiau jam tai nepatiko.

"Cirkas, o ne varžybos. Niekam iš sportininkų jos nepatiko, tai panašu į pramogą", - teigė Europos čempionas.

Šiuo metu visų penkių rungčių varžybos rengiamos tą pačią dieną, o anksčiau kiekviena rungtis vykdavo atskiromis dienomis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją