Beveik prieš dešimtmetį pradėtas vykdyti „Aukštaitijos taurės“ turnyras išsikvėpė ir kelerius metus Panevėžys vegetavo be gilias tradicijas krašte turinčių imtynių renginių.

Rimtų varžybų badą ryžosi panaikinti Raimundo Sargūno sporto gimnazijos direktorė Jūratė Pauliukienė. Koviniu sportu besidominčiai vadovei kilo mintis surengti turnyrą, kuriame varžytųsi pajėgiausi šalies jaunių amžiaus grupės atletai.

„Graikų-romėnų imtynės yra patraukli, estetiška ir vyriška sporto šaka, kurios istorija mus grąžina į Antikos laikus. Man imtynės asocijuojasi su garbinga ir sąžininga kova, su tomis teigiamomis vertybėmis, kurias puoselėja mūsų gimnazija. Per sporto šakas mes norime viešinti savo veiklą bei pagerbti trenerį Raimundą Sargūną, kurio vardu pavadinta gimnazija. Manau, šiemet atėjo laikas „klasikams“, kurie jau subrendo rimtiems iššūkiams“, – sakė J. Pauliukienė

Debiutinėse varžybose kovojo 110 imtynininkų iš keturių valstybių.

„Pasiruošimo varžyboms metu treneris Marius Baranauskas daug bendravo su kaimyninių šalių treneriais ir sutarė dėl kelių delegacijų atvykimo. Treneris prisiėmė atsakomybę ir pateisino lūkesčius. Po puikiai pavykusio eksperimento laukiame kitų metų, kuomet galėsime į turnyrą pakviesti mažiausiai šešias užsienio delegacijas, – pasakojo gimnazijos direktorė. – Kitąmet iš kuklių patalpų migruosime į erdvesnę salę, kuriame bus patiesti du tarptautinius reikalavimus atitinkantys imtynių kilimai. Mūsų gimnazija – aukšto lygio sportininkų kalvė, kurioje mokslus ir sportą derina 80 įvairių sporto šakų šalies rinktinių narių. Reikalaujame iš jaunų sportininkų, tačiau ir patys sau keliame aukščiausius reikalavimus bei siekiame, kad jaunimui būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos visapusiškam tobulėjimui“.

Tuo metu treneris Marius Baranauskas neslėpė pasitenkinimo varžybų lygiu ir savo auklėtinių pasirodymu.

„Aš inicijavau, kad turnyras nebūtų adaptuotas vien tik saviškiams, todėl buvo laikomasi tarptautinių taisyklių – jaunieji sportininkai galėjo jėgas išmėginti visose svorio kategorijose, o ne tik tose, kuriose patys turime pajėgių atletų. Tuo siekiame pritraukti daugiau ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio valstybių komandų. Žiūrint į ateitį, kitais metais planuoju turnyrą paankstinti ir rengti vasario 16 dieną. Bus neeilinė proga svečiams iš užsienio priminti apie mūsų valstybės nepriklausomybę, – apie turnyro perspektyvas kalbėjo M.Baranauskas. – Kalbant apie mūsų šalies imtynininkų pasirodymą, neabejotinas lyderis yra sunkiasvoris Erikas Čerepokas. Jau keliose varžybose paeiliui Erikas buvo visa galva aukštesnis už savo varžovus. Turnyre Panevėžyje jis taip pat nepaliko priešininkams jokių vilčių.

Išskirčiau dar dvi finalines imtis, kuriose lietuviai grūmėsi su estais – savų žiūrovų palaikomas Mantas Traupys svoryje iki 69 kilogramų nugalėjo Kristą Viidą, o kiek lengvesniame svoryje – iki 63 kilogramų – šiaulietis Edgaras Gendvilis pranoko Edviną Kiną.“

Be užsienio šalių sportininkų Panevėžyje kovojo Lietuvos jaunieji atletai iš Vilniaus, Anykščių, Joniškio, Kupiškio, Troškūnų, Klaipėdos, Šiaulių, Kuršėnų, Visagino, Kauno ir Marijampolės.

Turnyro nugalėtojais svorio kategorijose tapo:

32kg Nedas Gervinskas Panevėžys
42kg Martynas Muižys Joniškis
46kg Edgars Laugalis Latvija
50kg Donatas Grigaliūnas Joniškis
54kg Vladislavas Šulžiskeij Klaipėda
58kg Arturs Laugalis Latvija
63kg Edgaras Gendvilis Šiauliai
69kg Mantas Traupys Panevėžys
76kg Andris Pent Estija
85kg Richards Karlsons Estija
100kg Erikas Čerepokas Panevėžys