Enciklopedijos darbo grupės vadovas Zigmantas Motiekaitis pasakojo, kad enciklopedijos leidybą stabdė ne tik darbo grupės narių mirtys, mažas kiekis informacijos ar itin sunkios sąlygos tikrinant faktus, bet ir kitos, gana keistos aplinkybės.

„Buvome patekę į valstybinių institucijų akiratį. Pusę metų mus tikrino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), tačiau nieko nerado“, – linksmą istoriją pasakojo Z. Motiekaitis.

Šia tema komentarą turėjo ir KKSD vadovas Klemensas Rimšelis, kuris sakė, kad tokios brangios knygos dar nebuvo, todėl ir jos autoriai premijų už sporto plėtrą nesulauks.

Tuo metu Z. Motiekaitis DELFI kaip vieną didžiausių kuriozų, rengiant enciklopediją, įvardijo medžiagos apie Vilnių rinkimą:

„Apie Vilnių praktiškai nieko neturėjome. Jeigu ne Algimantas Bertašius, kuris surinko visą medžiagą apie lenkiškąjį sostinės laikotarpį, mažai ką ir turėtume. Jis surašė visas lenteles, visus ką nors tuo metu pasiekusius Vilniaus sportininkus“.

Kiti DELFI kalbinti enciklopedijos rengimo grupės nariai pasakojo dar linksmesnes istorijas bei teigė, kad ši knyga yra istorinis paminklas sportui. Vienas iš grupės narių sakė, kad gavo įdomų straipsnį, kuriame apie prieškarinį sportą buvo parašytas vienas sakinys – prieš Antrąjį pasaulinį karą futbolą žaidė tik žydų vaikai. Daugiau apie to meto sportą informacijos nesuteikta.

Kitas įdomus faktas, kuriuo paženklinta enciklopedijos leidyba – žmonių, norėjusių į ją patekti melagystės. Pasak leidėjų, viena moteris autoriams parašė, kad yra 20 kartų tapusi Lietuvos čempione. Tačiau tikrinant archyvus ir faktus, paaiškėjo, kad ši suaugusiųjų grupėje čempione tapo tik du kartus. Visi kiti jos titulai iškovoti jaunučių varžybose, kurios nėra skaičiuojamos. Tokių melagysčių siekiant papulti į enciklopediją pasitaikė itin dažnai.

Primename, kad antrąjį „Lietuvos sporto enciklopedijos“ tomą sudaro 1500 biografijų, beveik pusė tūkstančio bendrinių straipsnių ir kitos medžiagos. Enciklopedijoje minimi 12 olimpinių čempionų, tarp kurių spėjo pakliūti ir plaukikė Rūta Meilutytė.