Lietuvoje puikiai žinomas treneris bei sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ vadovas Romaldas Idzelevičius patikina, kad Lietuvoje sportiniai šokiai tikrai nėra skaidrūs ir sąžiningi.

„Būdavo laikai, kai atvykus į varžybas teisėjai buvo kviečiami prie vaišių stalo ir įpilama taurė šampano. Mat taip norima įtikti“, – sako didelę teisėjavimo varžybose patirtį turintis treneris.

R. Idzelevičius pasakoja, kad yra buvęs ir toks atvejis, kai teko sulaukti ir vieno labai įspūdingo piniginio pasiūlymo manais už gerą įvertinimą.

„Už tai, kad palaikyčiau jaunimo grupės porą Lietuvos čempionate ,man buvo pasiūlyta 10 tūkst. litų“, – atvirai pasakoja treneris.

„Tokių pasiūlymų šiuo metu Lietuvoje jau nebėra, tačiau galiu patikinti, kad Rusijoje norėdamas „laimėti“ sportinių šokių sidabro medalį kiekvienam teisėjui privalote pakloti po 5 tūkst. dolerių (apie 13 tūkst. litų).“

R. Idzelevičius dėl nesąžiningo vertinimo kaltina žemą teisėjų kompetencijos lygį ir drąsiai pasakoja, kad Lietuvos šokių pasaulyje tokių teisėjų yra ne vienas ir ne du: „Lietuvoje nesąžiningi teisėjai yra pasiskirstę grupelėmis, komandomis. Todėl per čempionatus yra labai sunku jas išskirstyti, kad visi drauge nevertintų tos pačios klasės ir grupės šokėjų ir nebūtų dedami balai vien dėl to, kad kažkuris klubas su kitu puikiai sutaria ir palaiko vieni kitų poras.“

Neteisybė ir užsienyje

R. Idzelevičius pasakoja, kad nesąžiningas teisėjavimas yra populiarus ne tik Lietuvoje ir vyksta net per pasaulio sportinių šokių čempionatus.

„Kartais „Žuvėdros“ šokėjų ansamblis vykdamas į čempionatą jau žino, kad sušokęs geriausiai iš visų ansamblių galės laimėti tik 2-ąją vietą“.

Pasak trenerio taip yra todėl, kad kitų šalių federacijos pasikviečia vertintojus, kurie gali būti naudingi ir sutiks palaikyt šalį, kurioje vyksta čempionatas: „Labai skaudu, kai grįžti nepelnytai ir nesąžiningai išstumtas iš pirmosios vietos.“

R. Idzelevičius teigia, kad teisėjų kompetencijos stoka yra jaučiama visame pasaulyje, o ypač Ukrainoje, Moldovoje ir Rusijoje: „Atvažiuoji į šių šalių rengiamas varžybas ir tik spėjęs pasisveikinti su teisėjais gali išgirsti raginimų atkreipti dėmesį į vieną ar kitą varžybose dalyvaujančią porą. Aišku kaip dieną, jog jie nori, kad pakelčiau įvertinimus, tačiau aš privalau apžvelgti visas poras ir eilės tvarka įvertinti pasirodžiusias geriausiai.“

R. Idzelevičius pabrėžia, kad kuo didesnis teisėjų skaičius, tuo objektyvumas varžybose bus didesnis: „Kai varžybose teisėjauja 50 teisėjų, norint laimėti reikia susitarti ir sudaryti sąjungą bent su 26-iais. O tai padaryti būtų labai sunku. Žinoma, kai teisėjauja tik 7 teisėjai, keturiems iš jų susitarti tikrai lengva, o rezultatas iškart labai keičiasi.“

Viskas sąžininga

O štai Lietuvos sportinių šokių (LSŠF) viceprezidentas Virginijus Visockas mano, kad vertinimo sistema, kai šokėjus vertina 7 teisėjai yra sąžininga ir jokios neteisybės čia būti negali.

„Kai finale šokėjams teisėjauja 7 teisėjai, laimi tie, kurių balas sudaro daugumą. Tarkime, kad keturi teisėjai iš penkių šokių porai sudėjo 6-tas vietas, o trys teisėjai – visas pirmas vietas. Taigi šokėjas laimi 6 vietą, o pirmos vietos balai yra atmetami“, – sako Virginijus Visockas.

LSŠF viceprezidentas neneigė, kad yra teisėjų, kurie teisėjaudami savo klubo porai pakelia duodamus balus, taip norėdami visiems parodyti, kad jų klubas yra geriausias.

„Visgi manau, kad tas vieno teisėjo balas nieko nereiškia. Tam ir yra sukurta tokia sistema, kad viskas vyktų kuo skaidriau“, – teigia V. Visockas.

„Žinoma, sunku suskirstyti teisėjus, kai šokėjai būna šokę keliuose klubuose. Buvusių trenerių įtakos išvengti tikrai neįmanoma. O ji gali būti ir emociškai gera, ir bloga. Manau čia labiau veikia žmogiškieji faktoriai, o ne specialus poros „iškėlimas“ ar žlugdymas.“

Paklausus, ar papildomos šokių treniruotės pas būsimus čempionato teisėjus vėliau turi įtakos vertinimui V. Visockas sako: „Jei tai yra aukštos kvalifikacijos treneris, geras specialistas ir pas jį atvažiuoja treniruotis šokėjai iš visos Lietuvos, tai kaip jam reikia elgtis per varžybas? Visiems surašyti pirmąsias vietas? Juk tai neįmanoma.“

Tačiau prasitarus apie pasaulinio lygio čempionatus LSŠF viceprezidentas teigia, kad dažniausiai šalys „šeimininkės“ čempionatus laimi todėl, kad namuose yra lengviau šokti ir turi gausesnį žiūrovų palaikymą.

Kyšių nesiūlė

Ar sportiniai šokiai yra skaidrus sportas nusprendėme paklausti ir jau ilgametę patirtį turinčios, Kauno sportinių šokių klubo „Sūkurys“ vadovės ir trenerės Jūratės Norvaišienės.

„Vertinant poras varžybose išlikti objektyviam yra neįmanoma, tai labai subjektyvus sportas. Žinoma, savos poros yra visada arčiau širdies ir nieko čia nepadarysi. Toks gyvenimas“, – sako trenerė.

„Žinoma, idealu būna, kai savoms poroms teisėjauti netenka. Bet kuriuo atveju stengiesi būti sąžiningas, tačiau vėliau nepatenkinti lieka tavo paties šokėjai ar jų artimieji, kad pora buvo palaikoma nepakankamai. Teko turėti ne vieną tokį konfliktą“, – sako Jūratė Norvaišienė.

Moteris pasakoja, kad per visą jos, kaip sportinių šokių trenerės ir teisėjos patirtį, ji nė karto nesulaukė pasiūlymų, kad būtų dosniai atsilyginta už vienai ar kitai porai palankesnį rezultatą ir palaikymą. „Gaila, tačiau tokių pasiūlymų nesulaukėme“, – juokiasi J. Norvaišienė.

„Kartą buvo nutikęs panašus įvykis. Žmonių prašėme materialios pagalbos organizuojant varžybas. Tie, kurie mus parėmė, pamanė, kad varžybose turės garantuotą mūsų palaikymą, o kai tai neįvyko, gavome daug pylos. Vėliau pinigų suma buvo atiduota“, – sąžiningai pasakoja trenerė.

Iš šokėjos lūpų

Pastebima, kad daugiau nesąžiningo ir savanaudiško teisėjų vertinimo galime matyti kiek aukštesnėse, jaunimo ir suaugusiųjų grupėse. Apie tai mums prasitaria garsi šokėja (red. asmuo žinomas) ant parketo praleidusi jau daugiau nei 10 metų: „Lietuvoje teisėjavimas nėra sąžiningas.

Dalyvaujant varžybose savo klubo poras teisėjai vertina kuo aukštesniais balais, tačiau tai galiu suprasti tik iki jaunių II grupės. Vėliau, jaunimo ir suaugusiųjų grupėse, prasideda kovos dėl galimybės atstovauti Lietuvai užsienio varžybose, taigi ginti šalies garbę gali išvykti ir silpnesnė pora nei turėtų.“

Šokėja drąsiai pasakoja, kad poros, norėdamos užsitarnauti teisėjų palankumą, prieš varžybas stengiasi imti kuo daugiau papildomų šokių pamokų pas kitus trenerius.

„Yra šokėjų iš pasiturinčių šeimų, kurie sutinka remti organizuojamas varžybas, tačiau tai retas atvejis. Na, ir žinoma dovanos – pati rečiausia teisėjų pirkimo priemonė, bet esu girdėjusi net ir tokių atvejų“, – pasakoja mergina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)