Neišgąsdino nei „bulius“, nei raumeningas varžovas

„Nesu aktorius – kalbėsiu ringe“, – pasiklausęs drąsių konkurentų šnekų prieš turnyrą pareiškė T. Jonkus ir savo pažado nepamiršo.

Aštuoni svorio kategorijos iki 71 kg. kovotojai iš septynių šalių grumtynes dėl nugalėtojo laurų pradėjo ketvirtfinaliuose. T. Jonkui pirmąją kovą sutrumpino priešininko iš Ukrainos Igorio Vlasenkos trauma. Antrame raunde oponentams besikeičiant smūgiais sportininkas iš Krymo išsinarino petį.


Pusfinalyje lietuvis stojo prieš Vokietijos atstovą Alexą Wogelį, iš turnyro eliminavusį belgą Bekkouri Hamzą. Šįkart T. Jonkui reikėjo smarkiai paplušėti visus tris raundus, kadangi nė vienas iš kovotojų nebuvo nusiteikęs nusileisti nė per milimetrą. Verdiktą teko priimti teisėjams, kurie buvo palankesni lietuviui.

„Vokietis buvo nepatogus priešininkas, jis kaip bulius ėjo į priekį ir išvargino. Po kovos atrodė, kad jėgų visai nebeliko, bet nuėjau į rūbinę, susikaupiau, pameditavau ir finale išėjęs į ringą jaučiausi tarsi tų dviejų ankstesnių dvikovų nebūtų buvę“, – pasakojo klubo „K-1 Akademija“ atstovas.

Į kautynes dėl čempiono diržo T. Jonkus stojo prieš vienu turnyro favoritų laikytą olandą Chrisą Baya. Pastarasis iš pradžių lengvai palaužė lenką Karolį Ladą, o pusfinalyje apkūlė ir pajėgų moldavą Christianą Dorellį, net keturis kartus pasiuntęs jį į nokdauną. Beje, pastarasis sportininkas ketvirtfinalyje įveikė kitą lietuvį Ernestą Dapkų.

Tačiau demonstruoti savo sugebėjimus prieš T. Jonkų olandui buvo daug sudėtingiau. Nemažai prakaito pakeliui į finalą išlieję varžovai pasirinko atsargią taktiką, ir paskelbti turnyro nugalėtoją vėl teko teisėjams. Pergalė taškais atiteko ringo šeimininkui.

„Naudojausi galva, aklai nepuoliau priešininko. Laimėjau taktiškai. Olandas – pavojingas, kovoja aštriai, stipriai muša, jaučia distanciją. Be to, jis atrodė labai tvirtai sudėtas. Bet čia – ne fitneso varžybos. Žinojau, kad jis geras, stiprus kovotojas, bet visi mes – žmonės, nenugalimų nebūna. Morališkai buvau pasiruošęs laimėti“, – po varžybų teigė čempionas.

Pergales neša džiunglių amuletas

T. Jonkus įsitikinęs, kad laimėti jam padėjo ne tik apdairi taktika, bet ir talismanas.

Turnyro metu klaipėdietis nesiskyrė su masyviu amuletu, kurį prieš kiekvieną kovą pakabindavo savame ringo kampe. DELFI paklausus apie jo paskirtį, T. Jonkus aiškino su šiuo talismanu nepralaimėjęs nė sykio.

„Amuletą man parvežė treneris iš Lotynų Amerikos džiunglių. Jis man neša sėkmę. Kiek kartų aš jį buvau užsidėjęs, tiek kovų laimėjau. Na, žinoma, nešioju jį ne taip ir seniai – šiandien buvo gal penkta kova“, – šyptelėjo sportininkas.

Tiesa, amuletas besibaigiant finalui neapsaugojo jo nuo varžovo smūgio, dėl kurio pozuoti čempioniškoms nuotraukoms teko sukruvintu veidu. Taip T. Jonkų „pažymėjo“ Ch. Baya, paskutiniame raunde prakirtęs šiam nosį.

„Kažkaip užsižiūrėjau, užsigalvojau ir praleidau vieną smūgį. Kovos metu dėl adrenalino to net nepastebėjau, tik paskui pajaučiau, kad nosis truputį pamušta“, – nesielvartavo nugalėtojas, triumfą „KOK World GP 2014“ turnyre pavadinęs svarbiausia savo gyvenimo pergale.

Patiko ne visos pergalės

Publikai šeštadienio vakarą pagardino ir keturios superkovos, kuriose Lietuvos kovotojai surėmė pirštines su svečiais iš užsienio.

Vieninteliam nuryti pralaimėjimo kartėlį teko tokio lygio mišrių kovos menų turnyrų debiutantui Vėjui Vietrinui. Dvyliktoką iš Vilniaus nokautavo olandas Fabio Castello.

Tuo tarpu vyriausiam dalyviui Kęstučiui Smirnovui neprireikė nė raundo suriesti oponentą į ožio ragą. Vienintelėje vakaro dvikovoje, vykusioje pagal MMA taisykles (leidžiama kova parteryje), baltu kimono pasidabinęs imtynių specialistas rankos laužimu privertė pasiduoti kikboksininką iš Lenkijos Gregory Lenartą.

Kitiems dviems lietuviams sekėsi sunkiau. Valdemarui Kuldai tik teisėjų palankumas padėjo įveikti olandą Mattiasą Ippsą, o Igno Baryso pergalę analogišku būdu prieš italą Salvatore Cicerone palydėjo ir žiūrovų švilpimas.

Pirmame raunde I. Barysas tarsi viesulas sukosi aplink pasyvų oponentą, tačiau vėliau pasirodė, jog tai tebuvo italo apgalvotai pasirinkta taktika. Lietuviui ėmus sunkiai gaudyti kvapą, S. Cicerone perėmė iniciatyvą ir du raundus diktavo savo sąlygas. Nepaisant to, du teisėjai iš trijų pergalę skyrė I. Barysui. Tokį sprendimą dalis tribūnų sutiko švilpimu ir plojo areną paliekančiam S. Cicerone.

Visi vakaro kovų rezultatai

„KOK World GP 2014“ turnyro ketvirtfinaliai

Tadas Jonkus techniniu nokautu antrame raunde įveikė traumą patyrusį Igorį Vlasenką (Ukraina).

Alexas Wogelis (Vokietija) pirmame raunde nokautavo Bekkouri Hamzą (Belgija).

Chrisas Baya (Olandija) išnaudojo ūgio pranašumą ir teisėjų sprendimu eliminavo Karolį Ladą (Lenkija), kurį antrame raunde buvo pasiuntęs į nokdauną.

Ernestas Dapkus sugėrė Christiano Dorellio (Moldova) smūgių krušą, bet teisėjai neturėjo kitos išeities kaip pergalę skirti moldavui.

Pusfinaliai

Po trijų raundų lygios kovos pirmame pusfinalyje teisėjai buvo palankesni Tadui Jonkui, palikusiam už finalo borto Alexą Wogelį.

Tuo tarpu Chrisas Baya gerokai lengviau sudorojo Christianą Dorellį, net keturis kartus pasiuntęs jį nokdauną, o galiausiai ir nokautavęs.

Finalas

Visus tris raundus trukusios gana pasyvios dvikovos baigtį finale nulėmė teisėjai, kurių sprendimu Tadas Jonkus įveikė Chrisą Baya.

Vakaro superkovos

Valdemaras Kulda teisėjų sprendimu nugalėjo Mattiasą Ippsą (Olandija)

Vėjus Vietrinas neatlaikė Fabio Castello (Olandija) atakų ir pralaimėjo kovą patyręs nokautą trečiame raunde.

Kęstutis Smirnovas pirmame raunde rankos laužimu palaužė Gregory Lenarto (Lenkija) pasipriešinimą (kova vyko pagal MMA taisykles).

Ignas Barysas teisėjų sprendimu pranoko du raundus ringe dominavusį Salvatore Ciceronę (Italija).

Atidarymo kovos

Pirmoje vakaro dvikovoje Nauris Lukošiūnas teisėjų sprendimu įveikė Midą Mikalauską.

Herkus Lukošiūnas po techninio nokauto nugalėjo Konradą Daborwsky (Lenkija).

Rezervinė turnyro kova

Henrikas Vikšraitis teisėjų sprendimu pranoko Kristapą Bulmeistrą (Latvija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)