Nuo Tokijo olimpinių žaidynių jojimo rungties prasidėjęs košmaras vis dar tęsiasi A. Schleu gyvenime. Po dviejų šiuolaikinės penkiakovės rungčių lyderės poziciją užėmusios vokietės pasirodymas jojimo rungtyje žaibiškai apskriejo visą pasaulį.

Mat penkiakovininkė nesugebėjo rasti bendros kalbos su žirgu Saint Boy, kuris ne tik nešoko per kliūtis, bet apskritai sunkiai pakluso raitelei. Suvokusi kur link veda toks žirgo užsispyrimas vokietė iš nevilties tiesiog plūdo ašaromis, nepadėjo nė bandymas sutramdyti žirgą raginant steku.

Tuo tarpu Vokietijos rinktinės trenerė Kim Raisner šaukė auklėtinei, kad „suduotų žirgui kaip reikiant“, o žirgui su raitele priartėjus prie tvorelės pati tvojo gyvūnui į šoną kumščiu. Net ir tokioje desperatiškoje situacijoje tai nepraslydo gyvūnų mylėtojams pro akis.


Prieš akis jau regėtas olimpinis auksas vokietei nuplaukė kartu su beviltišku mėginimu pelnyti bent kažkiek taškų jojimo rungtyje. Negana to, vokietė sulaukė kritikos lavinos dėl elgesio su gyvūnu.

Būtent šiuolaikinėje penkiakovėje vienintelį medalį Lietuvai Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovojo Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Fantastiškai paskutinėje bėgimo ir šaudymo rungtyje kovojusi lietuvė išplėšė sidabro medalį, o čempione tapo britė Kate French.

Tuščiomis namo grįžusi ir kartų apmaudą išgyvenusi A. Schleu sulaukė Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos (UIPM) tyrimo dėl minėto epizodo per jojimo rungtį.

Galiausiai UIPM pateikė išvadą, kad sportininkė yra išteisinama, o jos trenerė K. Raisner pripažinta kalta pažeidus taisyklę, kurioje kalbama apie žiaurų elgesį su gyvūnais. Jai pareikštas įspėjimas, kad pasikartojus panašiam elgesiui, ji bus diskvalifikuota ir neteks trenerės licencijos šiuolaikinėje penkiakovėje.

K. Raisner UIPM taip pat skyrė bausmę – išklausyti treneriams skirtą edukacinį seminarą apie tinkamą elgesį su gyvūnais.

Toks UIPM sprendimas netenkino gyvūnų apsaugos organizacijų. Vokietijos gyvūnų apsaugos asociacija nutarė eiti teismų keliu ir išsireikalauti griežtesnės bausmės. Šiuo metu Potsdamo prokuratūra pradėjo tyrimą, kur A. Schleu ir K. Raisner yra mesti kaltinamai dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Annika Schleu

Pokalbyje su leidiniu „Zeit“, A. Schleu kaltinimus neigė: „Aš su žirgu nesielgiau ekstremaliai žiauriai. Tai nėra gyvūnų kankinimas“.

Priminsime, kad šiuolaikinėje penkiakovėje sportininkai žirgus gauna burtų keliu ir prieš jojimo rungtį susipažinti turi vos 20 min.

Žinoma, tiek laiko užmegzti ryšį tiek gyvūnui, tiek raiteliui dažnai neužtenka ir ši rungtis šiuolaikinėje penkiakovėje dažnai yra gana chaotiška – žirgai vengia šokti per barjerus, o neretai ir išverčia sportininką iš balno.

PETA organizacija (Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais) apskritai kviečia panaikinti visas jojimo disciplinas iš olimpinių žaidynių programos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)