Nuotoliniu būdu posėdyje dalyvavęs Ukrainos sporto ministras Vadimas Hutsaitas dėkojo šalims už paramą ir solidarumą Rusijos agresijos akivaizdoje. Jis pabrėžė, kad Ukraina gina ne tik savo šalį, bet ir demokratines vertybes.

Ukrainos ministras kreipėsi į kolegas prašydamas tiek finansinės, tiek moralinės paramos, didinti spaudimą ir taikyti sankcijas Rusijai, netransliuoti Rusijos ir Baltarusijos sporto renginių, uždrausti finansuoti šiose šalyse rengiamas varžybas, užkirsti kelią Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimui tarptautinėje arenoje.

„Sportas nėra aukščiau politikos ar už politikos ribų. Mes, sporto politikai, turime laikytis tvirtos pozicijos, nes sportas negali būti priedanga karo nusikaltimams ir užuovėja juos palaikantiems ar vykdantiems. Šio tikslo turime siekti susitelkę, kartu su nacionalinėmis ir tarptautinėmis sporto organizacijomis, išnaudodami plačias laisvų ir demokratinių valstybių galimybes. Būtina skubiai svarstyti EK lygiu paramą ukrainiečių aukšto meistriškumo sportininkams ir Ukrainos sporto komandoms, kad jie galėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose“, – įsitikinusi Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Lietuva siūlė svarstyti finansinės paramos ukrainiečių aukšto meistriškumo sportininkams ir Ukrainos sporto komandoms klausimą, kad jie galėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose, o taip pat su Lenkija ir keliomis kitomis valstybėmis kėlė griežtesnių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai poreikį.

Diskusijoje visos šalys vieningai sutarė, kad šiuo metu svarbiausia – padėti Ukrainai ir solidarizuotis su ja, ieškoti būdų padėti jos sporto bendruomenei, sudaryti sąlygas šios šalies sportininkams varžytis. Europos šalių ministrai minėjo, kad galima būtų svarstyti galimybes pasinaudoti ES finansavimu (programos „Erasmus+“ galimybėmis, Europos struktūrinių fondų lėšomis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją