Alytiškis Rytis Kavaliauskas atsakingas už „Alfa Run“ kliūčių planavimą ir įrengimą. 39-erių vyras teigia, kad šis renginys yra daugiau nei lenktynės – jam tai turi gilią prasmę: „Esmė - įveikti kliūtis kartu su kitais, nugalėti savo baimes.

Kaip dalyvis tu meti iššūkį sau ir taip pat padedi tiems, kurie kasdien kovoja su gyvenimo sunkumais būdami reabilitacijoje. Visos kliūtys trasoje primena mano suklupimus.

Norėdamas įveikti visus išbandymus turi peržengti savo išdidumą, paduoti ranką kitam ir neužsispirti, kai pačiam siūloma pagalba.“ R. Kavaliauskas atvirauja, kad bendruomeniškumas, tikėjimas savimi ir pasitikėjimas kitais, silpnybių įveikimas padėjo išlipti iš tragiško narkotikų liūno.

Rytis užaugo narkotikus vartojančioje šeimoje ir buvo paliktas gatvės auklėjimui. Nuolat matydamas ir patirdamas smurtą užaugo kompleksuotas, nepasitikintis savimi.

Būdamas vos 10-ies metų atrado dviračių sportą, jam tai tapo gyvenimo prasmė ir neišsipildžiusi svajonė: gydytojai išgirdę širdies ūžesius neleido toliau sportuoti.

„Žlugo vienintelė svajonė, neturėjau už ko užsikabinti. Traukė žmonės, kurie buvo įprastoje aplinkoje – rinkausi iš to, su kuo užaugau, iš to, ką mačiau nuo gimimo. 20-ies suvokiau, kad esu priklausomas nuo narkotikų“, pasakoja R. Kavaliauskas.

Patekęs į priklausomybės spąstus jaunas vyras pajuto, kad nebekontroliuoja savo gyvenimo: nebeužteko pinigų, prasidėjo melas, manipuliacija, vagystės, plėšimai… Vos 21-erių jis atsidūrė kalėjime. Išėjęs iš naujo mėgino kabintis į gyvenimą, tačiau vėl pasiekė dugną ir nežinojo, ką turi keisti, jautėsi beviltiškai.

Rytis dalijasi sunkiais išgyvenimais: „Kelis kartus vartodamas buvau ant mirties slenksčio. Atstūmiau visus žmones, netekau darbo, šeimos, visiškai nusivyliau savimi.

Viskas ritosi žemyn, kol atradau „Alfa centrą“ ir paskambinau tiesiai Vladislavui Pociui, kuris pasiūlė gydytis Lietuvoje. Šiaip ne taip sukrapščiau pinigų kelionei ir štai jau trečius metus esu centre.“

Perėjęs 18 mėnesių reabilitacijos programą Rytis teigia atgavęs viltį gyventi, iš naujo pažinęs save, pakeitęs savo klaidingą mąstymą. „Man suteikta meilė, supratimas, parodyti geri pavyzdžiai. Narkotikai buvo mano neteisingo mąstymo pasekmė – nematydamas kitų alternatyvų rinkausi senus elgesio modelius, senus pažįstamus ir įprastus atsipalaidavimo būdus.

Buvo sunku pasveikti pačiam. Esmė – ne mesti narkotikus, esmė – ką daryti toliau. Dabar aš turiu dėl ko gyventi ir kur save realizuoti.

Dirbu su reabilitacijos programa, pats konsultuoju einančius tuo pačiu keliu. Atradau tikėjimą žmonėmis, Dievu. „Alfa centro“ projektas „Alfa Run“ yra simbolinė kasmetinė šventė, kurios metu mes vieningai įveikiame kliūtis, pajuntame euforiją, vienybės jausmą ir žinojimą, kad kartu mes galime viską“, – pasakoja vyras.

A.Č., šiuo metu tęsiantis reabilitaciją „Alfa centre“, jau dirba prie „Alfa Run“ kliūčių. Nors renginys vyks tik birželio 1 d., darbo laukia nemažai ir tenka smagiai paplušėti.

Artūras sako, kad „Alfa centro“ bendruomenė yra jo nauja šeima, nauji namai. Čia jis pateko prieš 10 mėnesių – praeitų metų gegužę, pavargęs nuo kovos su savimi, nuo priklausomybės narkotikams ir visiškai praradęs viltį.

Vos gimęs A. Č. atsidūrė vaikų namuose, motinai dėl girtuokliavimo praradus motinystės teisę. 5-erių metukų gimtadienį A. sutiko naujoje globėjų šeimoje. „Ši šeima man dovanojo daug gražių akimirkų.

Deja, aš nesugebėjau pateisinti jų lūkesčių: tapti kunigu arba muzikantu. Prasidėjo barniai ir nesutarimai su tėvais, dėl to pradėjau bėgti iš namų ir kartais vagiliauti. Dėl savo blogo elgesio buvau grąžintas atgal į vaikų namus. Mano vaikiška širdis buvo sužeista. 17-os pradėjau vartoti narkotikus“, savo skaudžią gyvenimo istoriją pasakoja pašnekovas.

Iš pradžių tai neatrodė taip pavojinga, bet laikui bėgant situacija blogėjo, narkotikų kiekiai didėjo, o pats A. atsiribojo nuo draugų, šeimos, keitėsi į blogąją pusę.

Atėjo diena, kai vyras nebematė prasmės gyventi. Vis dėlto, nepasidavė ir ėmė ieškoti pagalbos. Internete sužinojęs apie reabilitacijos bendruomenę „Alfa centras“ iškart susisiekė su vadovu Vladislavu Pociumi ir papasakojęs savo istoriją gavo kvietimą atvykti reabilituotis.

Taip gegužės pirmąją, beveik prieš metus, A. atsidūrė reabilitacijos centre. Nuo tada gyvena blaiviai, iš naujo kuria save, naujus įpročius. Kaip pats sako, vieną dieną lengviau, kitą sunkiau, tačiau iššūkių būna kiekvieną dieną: „Esu izoliuotas, gyvenu pagal griežtas sąlygas. Turiu keisti savo charakterį, mąstymą, tai kur kas sunkiau nei gali pasirodyti.“

Juodžiausiomis savo dienomis A. buvo atsiskyręs nuo žmonių. „Alfa centre“ vėl tapo bendruomenės dalimi. Ši bendruomenė ir ruošia renginį „Alfa Run“: „Džiaugiuosi ne tik dėl to, kad turiu veiklos – įrenginėju, ruošiu kliūtis, suteikiu žmonėms šventę.

Svarbiausia tai, kokia emocija, prasmė slypi už šio bėgimo. „Alfa Run“ visiems reabilitacijos centrams suteikia galimybę dalyvauti nemokamai. Kai palygini, kaip vienas iš jų gyveno prieš tai ir ko yra dalis dabar, kokiame dugne buvo ir koks laimingas išvažiuoja įveikęs trasą, negali nesidžiaugti.

Daugelis mūsų jau buvo palaidoję save! Šeimos nariai mūsų buvo atsisakę, o mes patys jautėmės beviltiški. Bet po renginio jaučiame pergalę širdyje, euforišką bendruomeniškumo jausmą, sustiprėjusį pasitikėjimą savimi. Tai neįkainojama.“

Pats A. bėgime šiemet dalyvaus jau trečią kartą. Nors prieš metus negalvojo, kad išvis galės bėgti. „Atvykęs gydytis turėjau viršsvorį, svėriau 120 kilogramų, buvo sunku kontroliuoti savo mitybą, tačiau būdamas šioje bendruomenėje gavau priežiūrą, palaikymą ir tai man labai padėjo“, – džiaugiasi vyras.

"Alfa Run" bėgimas

Jis pasiryžo numesti viršsvorį, sportuoti, laikytis sveikos mitybos tam, kad įveiktų visą trasą. Jam pavyko numesti daugiau kaip 20 kilogramų ir dabar vyras didžiuojasi pasiektu rezultatu. Papildomi kilogramai nebuvo vienintelė kliūtis, kurią turėjo įveikti dėl renginio. Pašnekovas pripažįsta, kad teko kovoti ir su savo baimėmis.

Aukšta milžinų siena, kurią reikia perlipti, šliaužimas po viela, kuria teka elektros srovė ir kitos „Alfa Run“ kliūtys, kurių iš viso yra net 30, privertė atrasti savyje susikaupimo ir ryžto.

Labiausiai padėjo tai, kad beveik visos kliūtys yra sukurtos taip, kad jas dalyviai įveikia padėdami kitiems – tai mokina pasitikėti ne tik savimi, bet ir kitais, skatina ištiesti pagalbos ranką ir nepasididžiuoti priimti pagalbą iš bendražygio.

Pagrindinis renginio organizatorius Vladislavas Pocius sako, kad šiuo bėgimu siekia skatinti draugystę, vienybę, pasiaukojimą dėl šalia esančio: „Tai bendradarbiavimu paremta pramoga, kuri suteikia neįkainojamų emocijų.

Kiekvienas dalyvis, nesvarbu – vyras ar moteris, jaunas ar senas, studentas ar įmonės vadovas – tampa „Alfa Run“ komandos dalimi.“ Pasak V. Pociaus, šiame bėgime nėra pirmo ir paskutinio – čia nugali visi kartu, o varžosi tik su savimi – įveikdami baimes ir kliūtis: pelkes, spygliuotą vielą, elektrą, ledą, tunelius... 10 kilometrų trasoje laukia net 30 iššūkių, unikalių tuo, kad beveik visi įveikiami tik komandiškai – padedant vieni kitiems.

Pašnekovas pabrėžia, kad kiekvieno dalyvio atėjimas yra indėlis į tą visuomenės dalį, kuriai labai reikia palaikymo. Renginį organizuoja tie, kurie anksčiau gydėsi priklausomybės ligų reabilitacijos „Alfa centre“ ir sėkmingai įsiliejo į visuomenę.

„Dalyvaudamas bėgime tu padedi keistis. Surinktos lėšos keliauja priklausomybės ligų reabilitacijos centrui. Mūsų siekiamybė padėti žmogui tapti socialiai atsakingos visuomenės dalimi“ sako V. Pocius. Organizatorius džiaugiasi, kad nors iki renginio dar du mėnesiai, jau yra daugiau kaip tūkstantis užsiregistravusių ir palaikančių šią idėją.

V. Pocius atskleidžia, kad šiemet „Alfa Run“ vyks miške – nebebus bėgimo žvyrkeliu. Visa 10 km trasa nusities miško takais, keliukais, pievomis. V. Pocius pristato dvi renginio naujoves: „Šių metų renginyje bus dvi naujos trasos: 5 km trasa su 24 kliūtimis pradedantiesiems ir 1 km trasa su 12 kliūčių vaikams.

Pastaroji skirta paminėti vaikų gynimo dienai ir visiems vaikams tai bus nemokama pramoga. Nemokama tiems, kurių tėvai dalyvauja bet kurioje suaugusiųjų trasoje.

Todėl tai bus proga tėvams išmėginti save, o vaikams smagiai ir aktyviai praleisti laiką gamtoje.“

Daugiau informacijos apie renginį ir bilietus rasite čia: www.alfarun.lt.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)