Pirmose sezono rungtynėse Ukrainos klubas priims Dormageno „Bayer“ komandą.

Gintaro Savukyno treniruojami daugkartiniai Ukrainos čempionai prieglobstį Vokietijoje rado tuomet, kai dėl Rusijos pradėto karo stipriausiems Ukrainos rankininkams teko palikti savo šalį.

Vokietijos rankinio federacija sudarė sąlygas Ukrainos ekipai varžytis antrame pagal pajėgumą šios šalies divizione.

„Ukrainos rankinio flagmanu tapęs „Motor“ klubas siekė žūtbūt išsaugoti komandą gyvybingą. „Motor“ paskutinius devynis sezonus žaidė EHF Čempionų lygoje ir klubas dėjo visas pastangas, jog šis įdirbis nenueitų perniek ir klubas nedingtų iš rankinio žemėlapio.

Klubo vadovai dar balandžio ir gegužės mėnesiais vedė derybas su Vokietijos, Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos rankinio federacijomis, kad „Motor“ komanda galėtų prisiglausti šiose šalyse, kol Ukrainoje vyksta karas.

Vokietija sudarė priimtiniausias sąlygas, todėl čia ir įsikūrėme. Kitos minėtos šalys galbūt matė „Motor“ kaip konkurentą, nes jų čempionatuose nėra tiek lygiaverčių komandų, kaip antroje Bundeslygoje, o dėl čempionų titulo nuolat kovoja du aiškūs favoritai“, – pasakojo nuo 2020 m. Zaporižės komandą treniruojantis G. Savukynas.

„Motor“ ekipai buvo suteikta teisė surengti sezono atidarymo rungtynes ir lygos vadovai skyrė daug dėmesio šių rungtynių populiarinimui. Buvo rengiamos įvairios reklamos akcijos, suteikiami nemokami bilietai į rungtynes Diuseldorfe gyventiems ukrainiečiams. Neoficialiais duomenimis, Diuseldorfe laikinai įsikūrė apie 7-8 tūkst. nuo karo pabėgusių ukrainiečių.

„Mūsų komandai sudarytos tikrai geros sąlygos. Atidarymo rungtynes žaisime vienoje didžiausių miesto arenų, o visą sezoną mus priims daugiau negu 3 tūkstančius žiūrovų talpinanti „Castello“ arena. Ten ir treniruojamės, taip pat turime treniruoklių salę.

Rytinėms treniruotėms nedidelę salę suteikė žemesnėje lygoje rungtyniaujantis vietinis klubas. Visiems komandos ukrainiečiams Diuseldorfo migracijos ir integracijos biuras suteikė apgyvendinimą viešbutyje pagal socialinę programą. Jų išlaikymas klubui nieko nekainuoja. Klubas butus nuomoja legionieriams, kurių komandoje šį sezoną liko penki – du treneriai ir trys rankininkai“, – sakė G. Savukynas.

„Motor“ komandą po praėjusio sezono, kurio nepavyko baigti dėl karo, paliko net 11 rankininkų. Tarp jų ir lietuvis Aidenis Malašinskas, karjerą tęsiantis Vokietijos Bundeslygoje „Melsungen“ klube. „Motor“ gretose liko legionierius iš Ispanijos Karlosas Molina bei papildė juodkalnietis Božo Andželičius.

Ukrainos čempionams dėl sunkios kojos traumos vis dar negali padėti Jonas Truchanovičius. Tikimasi, kad sveikstantis lietuvis prie komandos prisijungs spalio ar lapkričio mėnesį.

„Komandą papildė net septyni jauni ukrainiečiai iš antros „Motoro“ komandos. 18-22 metų jaunuoliai sudarys daugiau negu pusė komandos. Stipriai atjaunėjome, tuo pačiu ženkliai sumažėjo patirties. Šį sezoną stengiamės išgyventi ir dėl riboto klubo biudžeto nežinome, ar dar pavyks pasipildyti naujais žaidėjais.

Todėl stengsimės išspausti maksimumą iš to, ką turime. Laukia labai rimtos kovos, nes antroji Bundeslyga patenka į stipriausiųjų Europos lygų dešimtuką ir vyksta ne ką mažiau aršesnės kovos negu stipriausioje Vokietijos lygoje.

Čia rungtyniauja daug jaunų žaidėjų, kurie nori prasimušti į Bundeslygą, yra žaidėjų, kurių karjera artėja į pabaigą ir jie turi sukaupę milžinišką patirtį. 20-ies komandų turnyre nėra nei aiškaus favorito, nei aiškaus autsaiderio. Laukia net 38-erios atkaklios rungtynės“, – tvirtino G. Savukynas.

„Motor“ rankininkų laukia kovos ir Europos arenose. Netekusi galimybės varžytis Čempionų lygoje, „Motor“ komanda šį sezoną rungtyniaus EHF Europos lygos grupių varžybose.

„Iki Europos lygos lieka du mėnesiai. Tikimės, kad per šį laikotarpį jaunimas dar įgaus patirties Vokietijoje. Praėjome pilnavertį pasirengimą sezonui, padarėme didelį darbą ir tikimės, kad vyrai duos kovą kiekvienose Europos lygos rungtynėse.

Aišku, komandos konkurencingumas toli nuo praėjusio sezono. Bet pagrindinis mūsų uždavinys, kad komanda išliktų, kad būtų išlaikytas Ukrainos rinktinės branduolys. Ukrainos sporto ministerija, rankinio federacija ir klubas karo pradžioje iniciavo, kad rinktinės pagrindą sudarantys „Motor“ rankininkai išvyktų iš šalies prasidėjus karui.

Dar nuo balandžio mėnesio dauguma Ukrainos rankininkų rengė treniruotes Vokietijoje. Jiems padėjo ir Lietuvos rankinio federacija, kuri Alytuje surengė treniruočių stovyklą bei dvejas draugiškas Lietuvos ir Ukrainos rinktinių rungtynes“, – sakė ir Lietuvos rinktinę treniruojantis G. Savukynas.

Vokietijoje apsistoję „Motor“ rankininkai ir treneriai nuolat palaiko ryšį su Ukrainoje likusiais klubo darbuotojais ir tikisi, kad kuo greičiau Zaporižės komanda galės grįžti į išvaduotą Ukrainą.

„Komandos fizinio rengimo treneris Zaporižioje ginklu rankose gina savo tėvynę. Ukrainoje liko ir klubo vadovai, antros komandos treneriai. Nuolat palaikome su jais ryšį ir nerimaujame dėl jų.

Nors miesto gyvenimą trikdo nuolatiniai raketų skrydžiai, jie mus ramina, kad Zaporižioje sąlyginai ramu, miestas neužimtas ir yra atkakliai ginamas nuo rusų invazijos. Darbų nenutraukė ir pagrindinis klubo rėmėjas – orlaivių variklius gaminanti bei remontuojanti „Motor“ gamykla. Ukrainiečiai nepraranda optimizmo, kad okupantai bus priversti kuo greičiau dingti iš jų šalies ir visi galės grįžti į išlaisvintą Ukrainą“, – vylėsi G. Savukynas.

Gintaras Savukynas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją