Irklavimo sporto mylėtojų lauks ne tik pagrindinės varžybos, regatos metu jau 16-ą kartą vyks meistrų (vyresnių nei 27 metai) aštuonviečių valčių lenktynės. Vien dėl šios rungties į Lietuvą iš viso pasaulio suvažiuoja esami ir buvę profesionalūs sportininkai. Organizatoriai žada, kad žiūrovams bus sudarytos kuo geriausios sąlygos stebėti varžybas.

Irklavimo varžybos sulaukia vis daugiau dalyvių ir žiūrovų

Lietuva tarptautinėje irklavimo arenoje yra šalis lyderė“, - teigia Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) generalinė sekretorė Inga Daukantienė. – Mūsų sportininkų rezultatai puikūs, nėra čempionato, iš kurio grįžtume be medalių. Šiais metais Belgrade vykusiame Europos čempionate Lietuva kartu su Italija medalių lentelėje dalijasi ketvirta pozicija. O po Trakuose vykusių varžybų, nuo pat 1962 metų, čia su malonumu grįžta ne vienas irklavimo mylėtojas: tai lemia ir įsimintinos trasos, ir puikus varžybų organizavimas“.

Irklavimas – intelektualus sportas

Pasak regatos organizatorių, irklavimas – intelektualus ir sunkus sportas, o aukštumas pasiekia tik fiziškai ir emociškai ištvermingiausi sportininkai. Jaunuoliai irklavimo sportą renkasi ne atsitiktinai, o jau turėdami ilgalaikius tikslus. Irkluoti galima pradėti nuo 12 metų ir vėliau – amžius neribojamas. Tačiau Lietuvoje nėra irklavimo bazių, kurios galėtų talpinti visus norinčius užsiimti šiuo sportu.

„Ieškome norinčių ir galinčių mums padėti. Inventoriui kasmet randame rėmėjų, tačiau trūksta trenerių. Išliko tik kantriausi, dar tikintys, jog ateis laikas, kada galėsime praverti irklavimo bazės, o ne nuomojamų patalpų duris“, - sakė LIF generalinė sekretorė.

Sakyti, kad į šį sportą priimami ir laukiami tik aukštaūgiai raumeningi atletai būtų klaidinga. Pasak specialistės, rezultatui pasiekti būtinas išprusimas, gebėjimas suprasti ir jausti savo komandą be žodžių. Štai pernai pasaulio irklavimo čempionate Korėjoje lietuvės Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė sulaužė visus stereotipus: dvi žavios mažytės irkluotojos iškovojo pasaulio čempionių titulus.

„Neturime tikslo šiais metais pritraukti dar daugiau dalyvių. Ar regata pavyko paaiškėja tik po renginio, kai visi dalyviai sako: „ar prisimeni, kaip gerai ten buvo?“. Taip įsibėgėję kasmet laukiame naujų dalyvių, kurie atvyksta vedami gerų rekomendacijų, puikių atgarsių, patenkinti sklandžiu organizavimu ir puikiu oru, kurį irgi išsiprašome“, – šypsosi Inga Daukantienė.

Šiais metais „Gintarinių irklų“ regatoje varžysis sportininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos, Moldovos, Šveicarijos, Vokietijos, Suomijos, Airijos ir Didžiosios Britanijos.