Bronzos medalį iškovojo Danijos atstovė Rikke Moeller Pedersen (1.04,39).

Įpusėjus distanciją Rūta užtikrintai pirmavo, bet J. Jefimova prieš paskutinius 25 metrus lietuvę pasivijo. Tačiau, skirtingai nei perpus trumpesnėje distancijoje, šįkart finiše sėkmė lydėjo Lietuvos plaukikę, kuri varžovę aplenkė tik 0,04 sek.

Rūtos Meilutytės triumfas

Šios rungties pusfinalio plaukime lietuvė distanciją įveikė per 1.05,13 sek. ir į finalą pateko su trečiu rezultatu. Kaip ir atrankoje, greičiausia pusfinalyje buvo J. Jefimova (1.03,27). Greičiau už R. Meilutytę plaukė ir R. Moeller Pedersen (1.04,10).

Pirmą aukso medalį Herninge Rūta iškovojo 100 m kompleksinio plaukimo rungties finale šeštadienį vakare. R. Meilutytė distanciją įveikė per 57,68 sek. ir pasiekė naują pirmenybių rekordą. Tai buvo pirmas tokiuose čempionatuose iškovotas Lietuvos plaukikų aukso medalis. Geriausia Europos plaukike vadinama šios rungties favoritė vengrė Katinka Hosszu liko antra (57,96).

Ketvirtadienį R. Meilutytė 50 m krūtine rungties finale distanciją nuplaukė per 29.10 sek. ir iškovojo sidabro medalį, nusileidusi čempione tapusiai rusei J. Jefimovai (29.04).

Olimpinė, pasaulio ir Europos čempionė šįryt ketino dalyvauti moterų 50 m laisvu stiliumi kvalifikacijoje, tačiau planus pakeitė. Lietuvė nusprendė patausoti jėgas 100 m plaukimo krūtine finalui.

Sekmadienį vakarinėje dalyje pirmieji į kovą stojo vyrų 50 m plaukimo peteliške pusfinalyje dalyvavę Tadas Duškinas ir Mindaugas Sadauskas. Jiems į finalą prasibrauti nepavyko. M. Sadauskas (23,44) liko 13-as, o T. Duškinas (23,68) - 19-as. Šios rungties pusfinalyje greičiausias buvo ukrainietis Andrejus Govorovas (22,38).

Paskutinieji iš lietuvių Europos čempionate plaukė vyrų estafetės 4x50 m laisvu stiliumi dalyviai - Mindaugas Sadauskas, Danas Rapšys, Tadas Duškinas ir Simonas Bilis. Lietuvos komanda užėmė aukštą 6 vietą (1.27,18). Aukso medalius laimėjo Rusijos plaukikai (1.23,36), pasiekę naują pasaulio rekordą. Antri liko italai, trečioje vietoje - belgai.

Finale lietuviai pagerino savo rezultatą - sekmadienį ryte atrankoje mūsiškiai buvo devinti (1.28,01). Atrankoje estafetės plaukime dalyvavusį Giedrių Titenį finale pakeitė D. Rapšys.

Rezultatai:

Vyrų 50 m peteliške (pufinalis)

Mindaugas Sadauskas - 23,44 (į finalą nepateko)
Tadas Duškinas - 23,68 (į finalą nepateko)

Moterų 100 m krūtine (finalas)

Rūta Meilutytė - 1.02,92 (aukso medalis)

Vyrų estafetė 4x50 m laisvu stiliumi (finalas)

Lietuvos komanda (T. Duškinas, D. Rapšys, M. Sadauskas ir S. Bilis) - 1.27,18 (šešta vieta).

Pasveikino šalies vadovai

Du aukso medalius iškovojusią R. Meilutytę iškart po auksinio finišo suskubo sveikinti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Žavimės Tavo nuolatiniu tobulėjimu ir tikėjimu savo jėgomis. Į ryškiausias pergales vedantis susikaupimas, veržlumas tampa pavyzdžiu ne tik sporto bendruomenei, bet visai Lietuvai. Tavo pasiekimai įkvepia mus visus tikėti savimi ir savo valstybe", - sakoma Prezidentės sveikinime.

Prezidentė taip pat pasveikino ir kitus Lietuvos plaukikus, sėkmingai pasirodžiusius Europos plaukimo čempionate ir pagerinusius asmeninius bei šalies rekordus.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius: „Rūta buvo nepralenkiama ir skambant Lietuvos himnui pasipuošė net trimis medaliais. Nuoširdžiai sveikinu naująją Europos čempionę. Mes didžiuojamės ir, žinoma, linkime gerų tolimesnių startų bei kvapą gniaužiančių finišų“.

Pasak Vyriausybės vadovo, plaukikų pergalės vis labiau populiarina šią sporto šaką Lietuvoje.

Ryte du kartus pagerintas V. Janušaičio rekordas

Vyrų 50 m plaukimo peteliške rungtyje sekmadienį startavo keturi lietuviai. Du iš jų gerino Lietuvos rekordus. Pirmiausia tai padarė T. Duškinas (23,43), bet jau po keleto minučių šalies rekordą dar kartą pagerino M. Sadauskas (23,33). Abu jie su 13-u ir 11-u rezultatais pateko į rungties pusfinalį.

Šios rungties Lietuvos rekordas (23,45) nuo 2009 metų priklausė Vytautui Janušaičiui.

Po savaitės varžybos Anykščiuose ir Vilniuje

Grįžę iš Danijos pajėgiausieji mūsų šalies plaukikai gruodžio 19-21 d. susitiks Anykščiuose, kur vyks atviras Lietuvos plaukimo 25 metrų baseine čempionatas. Startuoti jame planuoja ir R. Meilutytė.

Gruodžio 22 d. Vilniuje vyks R. Meilutytės taurės šeimų plaukimo estafečių varžybos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1541)