Atsakymo negavo

LŠF prezidentas Aleksandras Černovas tvirtina dar neapsisprendęs, kokios pozicijos laikytis Trumsėje (Norvegija) rugpjūčio 11-13 dienomis vyksiančiame Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) kongrese, tačiau išklausyti, ką apie pretendentus galvoja kiti LŠF tarybos nariai, jis nerodo jokio noro.

Trijų tarybos narių prašymą į artimiausio posėdžio darbotvarkę įtraukti klausimus, susijusius su FIDE prezidento rinkimais, federacijos vadovybė tiesiog nuleido negirdomis.

„Truputį keista, kodėl tie punktai neįtraukti. Paprastai užtenka vienam tarybos nariui pasiūlyti klausimą, ir jis atsiduria darbotvarkėje. Norisi išgirsti argumentus, kodėl to nebuvo padaryta“, – kalbėdamas su DELFI, stebėjosi devynių asmenų LŠF tarybai priklausantis Jonas Sidabras.

V. Landsbergiui – raudona šviesa

Buvęs LŠF prezidentas, 2010 metais FIDE rinkimuose rėmęs ne K. Iliumžinovą, o jo tuometį oponentą Anatolijų Karpovą, kartu su Rimantu Paliušiu ir Donatu Vaznoniu pageidavo trečiadienį vyksiančiame posėdyje apsvarstyti, kuriam kandidatui atiduoti Lietuvos balsą, ir pasiūlyti į Trumsę nusiųsti specialų LŠF delegatą.

Pagal FIDE reglamentą, teisę balsuoti rinkimuose turi nacionalinių federacijų prezidentai. Tačiau šalims leidžiama federacijos vadovą pakeisti kitu delegatu, jei apie tai pranešama iš anksto.

J. Sidabras neslėpė, jog keliauti į FIDE kongresą ketinta pasiūlyti europarlamentarui, buvusiam šachmatininkui Vytautui Landsbergiui.

Kam reikalinga tokia rokiruotė? DELFI jau rašė, jog su šachmatų pasaulio užkulisiais gerai susipažinę šaltiniai neabejoja A. Černovo prielankumu K. Iliumžinovui. 19-a metų FIDE vadovaujantis buvęs Kalmukijos autonominės respublikos prezidentas su LŠF vadovu buvo susitikęs birželio pradžioje Liepojoje (Latvija), kur lankė Baltijos šalių šachmatininkų varžybas.

Tuo tarpu gegužę Vilniuje viešėjęs G. Kasparovas nė nesulaukė LŠF kvietimo užsukti į federaciją.

Viešai A. Černovas teigė balsuosiantis taip, kaip nutars dauguma LŠF narių liepos pabaigoje turinčiame įvykti visuotiniame susirinkime. Tačiau FIDE prezidentą pasaulis rinks slaptu balsavimu, tad LŠF vadovaujantis verslininkas bus atsakingas tik prieš savo sąžinę.

„Patikrinti, kaip kas balsavo, nebus galimybių. Bet šaliai svarbu ir tai, kaip ji save pozicionuoja, kokias vertybes palaiko. Federacijos tarybai būtų sveika bent jau viešai išsakyti savo nuomonę“, – situaciją komentavo J. Sidabras.

Net jei LŠF visuotinis susirinkimas nuspręstų palaikyti G. Kasparovą, išsiųsti kitą delegatą vietoje A. Černovo būtų per vėlu. FIDE sekretoriatui apie delegatus privaloma pranešti mažiausiai prieš penkias savaites iki rinkimų – tai yra iki liepos 7 d.

Aleksandras Černovas

Pasiūlė „nekapstyti š...“

Sužinoti, kodėl šią savaitę vyksiančiame LŠF tarybos posėdyje nebus liečiamas FIDE rinkimų klausimas, nepavyko ir DELFI.

Tarybos posėdžius šaukiantis federacijos direktorius ir viceprezidentas Arvydas Baltrūnas tik pasiūlė pasiskaityti LŠF įstatus, kuriuose tarybos darbo tvarka detaliai nėra reglamentuota. Vienas LŠF vadovų taip pat nepraleido progos paaiškinti, kuo derėtų domėtis žiniasklaidai ir kokių temų verčiau neliesti.

– Kodėl neatsižvelgta į tarybos narių prašymą svarstyti FIDE rinkimų klausimus kitame posėdyje? – DELFI paklausė A. Baltrūno

– Pasiskaitykite įstatus. Nuo kada DELFI svarsto mūsų darbą? Rašykite, ką reikia rašyti: kur varžybos vyksta, rezultatus.

Trys nariai sugalvojo ir kažką parašė ar kažkas paspaudė juos parašyti. Politiką čia žaidžiame? Sporto su politika paprasčiausiai Lietuvoje nereikia maišyti, reikia dirbti savo darbus. Federacija dirba, turi normalų prezidentą, nereikia kažkokio muilo burbulo pūsti. Už ką reiks, už tą ir prabalsuosime. Kaip LŠF nariai nuspręs, už tą ir balsuosime.

– Bet LŠF visuotinis susirinkimas įvyks tada, kai nebebus galima paskirti delegato į FIDE kongresą.

– Ir dabar negalima. Jūs ką, norite atstatydinti mūsų prezidentą? Aš taip įsivaizduoju. Ką, ar Landsbergis duos mūsų federacijai pinigų, užtikrins sklandų darbą?

– O dabar prezidentas pinigų duoda?

– Aišku, duoda. Gal jūs galvojate, kad iš biudžeto federacija išsilaiko?

– Jis savo asmeniniais pinigais remia?

– O koks skirtumas? Ar suranda, ar asmeninių duoda.

– Turbūt yra skirtumas, kas federacijos rėmėjai.

– Gal ir yra skirtumas, bet ne viską gal spaudai reikia... Žiūrėkit iš kitos pusės: kažkas užsakė kažkokį šūdą, ir kapstot. Mane juokas ima. Maišot sportą su politika. Rašote kažkokios straipsnius, neteisybę. Juokus mėgstate.

– Ar jau aišku, ką LŠF prezidentas palaikys FIDE rinkimuose?

– Neaišku, per susirinkimą nuspręs visi LŠF nariai. Taigi buvom parašę oficialiai pranešimą spaudai. Galvojate, kas nors pasikeitė nuo to laiko?

– Turėjo pasikeisti. Pagal LŠF įstatus, visuotinį susirinkimą turi sušaukti taryba, o ne prezidentas pranešimu spaudai. O taryba tokio sprendimo juk dar nepriėmusi.

– Tai priims.

– Išeina, kad prezidentas kalba už visą tarybą?

– O kaip jūs galvojate, ką taryba nuspręs? Nuo kada DELFI rūpi mūsų tarybos posėdžiai? Tai yra vidaus reikalas.

– Federacija yra visuomeninė organizacija, bet uždara visuomenės dėmesiui?

– Jūs ką siūlote: pakeisti prezidentą? Duosite naują žmogų, kuris duos pusę milijono tikriausiai? Aš taip įsivaizduoju.

– Neteisingai įsivaizduojate.

– Yra paskelbtas posėdis, bus nubalsuota, paskirta visuotinio susirinkimo data, ir viskas bus paskelbta, kokios problemos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (394)